Fémhálót helyeztek el a Duna Arénában újraélesztett férfi szívében

A különleges kezelésnek hála, jó eséllyel túlélheti az infarktust a súlyos betegséggel küzdő férfi.

Gabay Balázs
2017. 08. 21. 7:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár eleinte nem így tűnt, jó esélye van felépülni annak a hatvanöt éves férfinak, akit szombaton kellett újraéleszteni a Duna Arénában, a veterán-világbajnokságon. Már a levezető úszásánál tartott a bemelegítő medencében, amikor leállt a szíve, és elsüllyedt a vízben. Az Origónak Merkely Béla, a FINA orvosi stábjának vezetője azt mondta, amikor az orvosi szobába vitték a férfit, alig öt százalék volt az esélye a túlélésre: a versenyhelyzet közbeni újraélesztések nagyjából ilyen arányban sikeresek.

A többszörös érelzáródással kezelt férfit speciális mechanikus eszközzel, folyamatos újraélesztés mellett szállították a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára, ahol a gépet levették róla, és megkezdték a műszívterápiát. A különleges módszer lényege, hogy a koszorúér-rendszerben gyógyszeres fémhálót helyeznek el, hogy az összeszűkült ereket mesterségesen mozgassák, így biztosítsák a megfelelő véráramlást. Utóbb kiderült, a férfinak súlyos koszorúér-betegsége volt, és infarktust kapott.

Merkely úgy látja, mivel túl vannak az első huszonnégy órán, és a betegnek jó fizikuma van, nagy az esély rá, hogy túlélje a történteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.