A kolozsvári Mátyás-szobornál már atletikus magyar szurkolók fotózkodnak

A városban egyelőre nincs Eb-láz, de a mieink már gyülekeznek. A helyszínről jelentjük.

Arday Attila
2017. 09. 04. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Más kérdés, hogy majdnem ötven éve nem nyert Eb-meccset a válogatott, és a csehek ellen is inkább az ellenfél számít esélyesnek, soraiban az NBA-s Washington Wizards játékosával, Tomás Satoranskyval. De mégis, ez számunkra az első nyerhető meccs, a másik pedig holnap jön, a románok ellen. A múlt heti két vereség (a horvátok majd a montenegróiak ellen) után két győzelem jelentene Isztambult vagyis nyolcaddöntőt a mieinknek a kolozsvári csoportból. (A kosár Eb-t négy helyszínen, Isztambulban, Helsinkiben, Kolozsváron és Tel-Avivban rendezik.)

Mi is ezért a két napért, ezért a két meccsért jöttünk Erdély szívébe, a waze által okosan vezetve ismeretlen, de jól járható utakon, mintegy hét órán át Budapestről. (Ki ne tudná, errefelé autópálya nincs, miért is lenne, az egyelőre Dél-Erdély privilégiuma.)

Kicsi, viszonylag takaros belvárosi hotelünkben a kosarasnadrág és a kosarasmez hozzátartozik a vendégek egy részének állandó öltözékéhez.

Telt ház (még) nincs a szállodában, és egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy a város az Eb lázában ég. Ez persze magyarázható azzal is, hogy a csoport leggyengébb alakulata az eddigiek alapján is a román. Az első fordulóban a csehek 83-68-ra verték meg a házigazdát, kapásból lenullázva a továbbjutási esélyeit. A hat csapatból ugyanis a magyar, a cseh és a román pályázhatott a negyedik továbbjutó helyre (a favoritok a riói bronzérmes spanyolok), de az első forduló alapján a románoknak arra sem nagyon maradt sanszuk, hogy egy körbeveréssel továbbmenjenek. Csak akkor lehet némi reményük, ha mi most megverjük a cseheket – ahogyan egyébként számunkra is ez az egyetlen sansz. 

Egy reggeli séta alapján a város szívében azért nem nehéz találkozni magyarországi magyarokkal, akik a kosár-Eb-ért jöttek, Mátyás szobránál atletikus alkatú fiúkkal megáldott családok fotózkodnak, a testméretekből is kitalálni a sportágat.

Egyéb jel viszont különösebben nem utalt arra, hogy jelenleg a világ legjobb játékosainak részvételével (mint a spanyol Gasol testvérek) itt egy Eb zajlik a világ egyik legnépszerűbb csapatjátékában:

miután a Szamos mentén gyönyörű parkon át – párhuzamosan az Arany János utcával – eljutottunk a Polivalenta-csarnokhoz, csupán az arénától pár méterre hirdeti tábla az egyébként hatalmas nemzetközi eseményt.

Mire megérkeztünk, az eső elállt, gyerekek lepték el a szabadtéri kosárpályát. A nyolcezres csarnok első látásra tökéletes helyszín, a körülményekre sem lehet egy rossz szavunk sem, már csak az kell, hogy győzzenek a magyarok.

Ma is, holnap is. A magyar szövetség tájékoztatása szerint van még jegy holnapra is, az interneten és a helyszínen is megváltható. A szervezet eredetileg alig több mint ezer jegyet kapott a szervezőktől, de a románok elleni csatára akár négy-ötezer magyar is ellepheti az arénát, hazai hangulatot varázsolva.

Persze előbb a cseheket kell megverni. Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány hároméves volt, amikor legutóbb, 48 éve Magyarország Eb-meccset nyert. Itt az ideje az újabb sikernek. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.