Chris Froome halhatatlan lett, Contador befejezte

A brit kerekes először nyert a spanyol körversenyen, a spanyol ász pedig most vonult vissza.

MTI
2017. 09. 11. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Arroyomolinos és Madrid közötti 117,6 kilométeres etapon a várakozásoknak megfelelően mezőnyhajrá döntött, amelyben a Quick-Step Floors olasz kerekese volt a leggyorsabb, a francia Lorrenzo Manzin és a dán Soren Kragh Andersen előtt. Trentin a negyedik szakaszgyőzelmét aratta az idei Vueltán.

Az összetettben élen álló brit Froome a győztessel azonos idővel a tizenegyedik helyen ért célba, így négy Tour de France-győzelem – köztük az idei siker – után a spanyol körön is ünnepelhetett. Ezzel különleges duplázást mutatott be, mivel mindössze harmadik bringásként ugyanabban az évben megnyerte a francia és a spanyol körversenyt. Ez ugyan korábban sikerült Jacques Anquetilnek 1963-ban és Bernard Hinault-nak 1978-ban, de akkor még a Vueltát az év elején rendezték meg, 1995 óta pedig a nyár végi, ősz eleji időszakban, alig egy hónappal a Tour vége után rajtol.

Másodikként a 2010-es bajnok olasz Vincenzo Nibali, harmadikként az orosz Ilnur Zakarin zárt. Ötödik a hazai közönség előtt szereplő Alberto Contador lett, aki pályafutása utolsó versenyén vett részt.

Froome az összetett győztesének járó piros mellett a pontversenyben elsőt illető zöld trikót is megnyerte. A legjobb hegyi menő, és ezáltal a pöttyös trikós az olasz Davide Villella (Cannondale-Drapac) lett.

Érdekesség, hogy Adam Hansen a tizenkilencedik egymást követő nagy körversenyét teljesítette. A Lotto Soudal 36 esztendős ausztrál kerekese a 2011-es Vuelta Ciclista a Espana óta minden háromhetes viadalon végigment, ez korábban senkinek nem sikerült. Az összetettben ezúttal kilencvenötödik Hansen egymást követő hatodik évben teljesítette a Girót, a Tourt és a Vueltát is.

Eredmények:

21. (utolsó) szakasz, Arroyomolinos–Madrid, 117,6 km:

1. Matteo Trentin (olasz, Quick-Step Floors) 3.06:25 óra

2. Lorrenzo Manzin (francia, FDJ) azonos idővel

3. Soren Kragh Anders (dán, Sunweb) a. i.

Az összetett végeredménye:

1. Chris Froome (brit, Sky) 82.30:02 óra

2. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain Merida) 2:15 perc hátrány

3. Ilnur Zakarin (orosz, Katyusa Alpecin) 2:51 p. h.

4. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 3:15 p. h.

5. Alberto Contador (spanyol, Trek Segafredo) 3:18 p. h.

6. Wout Poels (holland, Sky) 6:59 p. h.

Contador: vége

Alberto Contador nemcsak a Vuelta Ciclista a Espanát fejezte be vasárnap, hanem profi országútikerékpáros-pályafutását is. A spanyol kerekes, aki ezúttal ötödik helyen zárt, a sportág egyik legnagyobbjaként akasztja szögre a bukósisakját: a háromhetes viadalokon összesen hét diadalt aratott, amivel az örökrangsor negyedik helyén áll holtversenyben olyan legendákkal, mint az olasz Fausto Coppi és a spanyol Miguel Indurain. A listát a belga Eddy Merckx vezeti tizenegy elsőséggel, őt két francia követi Bernard Hinault és Jacques Anquetil személyében, tíz és nyolc győzelemmel. A 34 éves kerekesen kívül mindössze öten – Merckx, Anquetil, Hinault, továbbá az olasz Felice Gimondi és az ezúttal második Vincenzo Nibali – mondhatják el magukról, hogy győztek a Giro d’Italián, a Tour de France-on és a Vueltán is. Contadornak sikerült az a ritkaságszámba menő bravúr is, hogy egy évben két háromhetes viadalt nyert meg, méghozzá 2008-ban az olasz és a spanyol körversenyt. Ez korábban csak Merckxnek jött össze 1973-ban és az olasz Giovanni Battaglinnak 1981-ben.

A spanyolok legendás bringása annak ellenére is a legnagyobbak közé tartozik, hogy kétéves doppingeltiltása miatt megfosztották a 2010-es Tour de France-on és a 2011-es Giro d’Italián elért első helyétől. Utolsó versenyén megnyerte a királyetapot, ugyanis a viadal szombati, utolsó előtti szakaszán ő ért célba elsőként az országúti kerékpározás legkegyetlenebb hegyének tartott Alto de l’Anglirun. Ezzel másodszor diadalmaskodott ezen az emelkedőn, először 2008-ban sikerült itt szakaszt nyernie, abban az évben az összetettben is ő győzött. Contador a vasárnapi záróetapon Madridba beérve néhány kilométeren keresztül a mezőny előtt egyedül haladva integetett a szurkolóknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.