Csak ellenünk készülnek a románok – véli a magyar kapitány a kosár-Eb-n

A csehek szakvezetője Vojvoda Dávid nevét sem tudta. Ivkovic felfedte a hatalmas győzelem titkát.

Arday Attila
2017. 09. 05. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kolozsváron, az erdélyi és a román kosárlabda fellegvárában küzd meg kedd este egymással Magyarország és Románia a férfi-Európa-bajnokság egyik legjobban várt párharcában. A városban élő kollégánk, Boros Miklós avatott be bennünket a sportág meglepő helyi hátterébe. 

Mint kosárszakíró és kosáredző mondta a Polivalenta-csarnokban, hogy megyei szinten e sportág jelenleg messze a labdarúgás előtt jár. Kétszer annyi igazolt játékost tud felmutatni, a két sportág légköre közötti különbséget látva ugyanis jóval többen választják a kosarazást a gyermeküknek. Élesen eltér egymástól az a tömeg, amely a labdarúgómeccsekre és a kosármeccsekre jár, miközben mindkettőt a lehető legmagasabb szinten űzik.

A palánkok világában a helyi átlagnézőszám 4000 fő a bajnoki meccseket tekintve, amit igencsak irigyelhetünk.

Persze ez annak is köszönhető, hogy Kolozsváré jelenleg Románia legerősebb csapata, a bajnoki cím védője; a legutóbbi elődöntőben várt rá a legnagyobb csata a Nagyvárad ellen.  

Kolozsvár két magyar játékost is ad a románok tizenkét fős Európa-bajnoki keretébe: Kuti Nándort és a korábban többek között Körmenden játszó Török Rolandot. Magyarország a csehek legyőzésének köszönhetően egy győzelemmel áll három forduló után, míg a románok még nyeretlenek, a továbbjutásra nincs esélyük a hatos csoportból.

Helyi kollégáink információi alapján akár ötezer magyar drukker is lehet majd a mintegy nyolcezres csarnokban a magyar idő szerint 19.30-kor kezdődő csatában, míg a románokat a nagyszebeni ultrák segíthetik. A meccs előtt magyar szurkolói felvonulást terveznek a város szívéből. 

Csak ellenünk készülnek – ezt már a román csapatról mondta Stojan Ivkovic magyar szövetségi kapitány, amikor Kolozsvár legjobb helyén, a Bulgakovban találkoztunk vele hétfőn este,

az esélyesebb csehek elleni hatalmas győzelem után. Mire megjött, a sportágat mélyen ismerő szakíróink már megbeszélték, miért építette fel annyira jól e fontos meccset Ivkovic. Úgy vélték, Kovács Pétert Szolnokról azért hozta el Kolozsvárra, hogy levédekezze a washingtoni Tomás Satoranskyt, a csehek NBA-játékosát. Amikor pedig már kellően lefárasztotta ellenfelét és önmagát Kovács, jött helyette Satoranskyra Hanga Ádám, az Euroliga legjobb védőjátékosa.  

Ivkovic nagyrészt egyetértett szakíróink megállapításával, csak máshová helyezte a hangsúlyt: 

– Kovács ott lihegett Satoransky nyakában, hogy tudjon közben Hanga pihenni.  

Nem kérdés, a magyar stáb nagyon felkészült a csehekre, és alighanem bejött az a jóslat is, hogy Kolozsváron mindenki lenéz majd bennünket. 

Ronen Ginzburg, a csehek izraeli szakvezetője alighanem önmagát leplezte le, amikor a meccs után sajtótájékoztatón egyszerűen a 9-es számú játékosnak nevezte Vojvoda Dávidot, a mieink egyik legjobbját. Vojvoda a sportágban köztudomásúan a második legponterősebb kosarasunk Hanga után, de a cseh stáb ezek szerint különösebben nem térképezte fel a magyarok játékerejét.  

– Minden tiszteletem Magyarországé – mondta Ginzburg a meccs utáni sajtótájékoztatón a BB1.hu tolmácsolásában. – Egy csúnyán elveszített mérkőzés után úgy álltak hozzá az elejétől fogva, hogy nyerni akarnak. Égtek a bizonyítási vágytól, nyoma sem volt bennük a szombaton történteknek. Sokkal energikusabbak és agresszívabbak voltak, mint mi. Az utolsó hét percre egy kicsit talán feléledtünk, de a magyarok a jó kezdésükkel megadták az egész meccs alaphangulatát, kényelmesen játszhattak utána, és volt két extrájuk, Hanga és a 9-es számú. Alapos leckét kaptunk, ebből tanulnunk kell. Nehéz dolgunk volt, mert fiatal, tapasztalatlan játékosaink vannak, akiknek meg kell tanulniuk harcolni a pályán. Még nincs vége, megyünk tovább, meglátjuk, hogy alakulnak a csoportban az eredmények.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.