Davis-kupa: Fucsovicsék nyerték a párost, egy lépésre a világcsoport!

A zárónapon 14.30 órától Fucsovics küzd meg az ellenfél legjobbjával, Karen Hacsanovval.

MTI
2017. 09. 16. 15:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kopaszi-gáton emelt ideiglenes – mintegy négyezer férőhelyes – stadionban igazi fesztiválhangulat várta a játékosokat. A kinti parkoló előtt kígyózott a kocsisor, ami komoly érdeklődésre utalt, ennek megfelelően már a kezdésre mintegy ezer néző foglalt helyet a lelátókon.

Ami a résztvevőket illeti, Fucsovics a pénteki nyitányon ötszettes csatában verte meg Andrej Rubljovot, míg Balázs szintén több mint háromórás meccsen maradt alul a világranglistán őt 132 hellyel megelőző Karen Hacsanovval szemben. A túloldalon két kipihent játékos állt, mivel az egyéni rangsorban 61. Medvegyev és a 169. Kravcsuk sem lépett pályára az első napon.

A 32 éves Kravcsuk gyenge szervajátékának köszönhetően csakhamar 2:0-ra elhúztak a magyarok, ám nem sokkal később Fucsovics is elbizonytalanodott, így 3:3-nál kezdődött minden elölről. Mindkét oldalon stabil adogatások következtek, egyetlen bréklabda sem adódott, így 6:6-nál jöhetett a rövidítés. Balázs remekül irányított, s társával együtt kiválóan szervált, így 48 perc alatt úgy kerültek előnybe a hazaiak, hogy a tie-breakben kettős hibát is ütöttek.

A folytatásban 2:2-nél jött az újabb lehetőség, de a 21 éves Medvegyev – aki élete második DK-meccsét vívta – mindhárom bréklabdát hárította. Ugyanez nem sikerült Kravcsuknak 4:4-nél, semmi-negyven után a magyarok elvették az adogatását, majd Balázs könnyedén kiszerválta a szettet.

A kétezer fősre duzzadt közönség a következő 12 gémben ismét kiegyenlített küzdelmet láthatott, mindenki hozta az adogatását, időnként szemet gyönyörködtető megoldásokkal. A harmadik játszmát lezáró rövidítésben Fucsovics hátrálva ütött rövid kereszt tenyeresével kerültek lépéselőnybe a magyarok (3-0), majd az ő csodás röptéjével lett 5-1 az állás. Kravcsuk rontásával öt meccslabdához jutott a hazai kettős, az elsőt Balázs a hálóba ütötte, majd Kravcsuk ásza faragott a hátrányon, aztán Medvegyev vágott be egy nyerő fogadást. A negyedik meccslabdánál viszont már hibáztak az oroszok, így 2 óra 19 perc elteltével Fucsovics és Balázs ünnepelhetett.

Balázs Attila, aki pénteken 23 órakor még pályán volt, elmondta, sokat kivett belőle a Hacsanov elleni meccs: „Reggel alig bírtam kikelni az ágyból, de dolgozott az adrenalin, nagyon jól ki tudtuk használni az adódó kis lehetőségeket, és nem inogtunk meg a szervagémeknél” – elemezte a páros találkozót, majd rátért a vasárnapi programra: „ezt az egy győzelmet iszonyatosan nehéz lesz megszerezni, bízom Marciban, hogy holnap az első meccsen fel tudja tenni a pontot az i-re”.

Fucsovics Márton is elsőként a pénteki történéseket említette: „a mai meccs elején nagyon fáradt voltam, az első két szettben nem játszottam jól, de utána átestem a holtponton, ahogy szerintem Attila is”.

„Mindkettőnknek nagyon jól ment a szerva, Attila sokat segített nekem a hálónál a keresztbemozgásokkal” – mondta a magyarok éljátékosa, hozzátéve, a Hacsanov elleni meccs előtt szeretne legalább nyolc-kilenc órát aludni, és akkor harcra kész lesz.

Köves Gábor kapitány szerint főként annak köszönhető a szombati siker, hogy a kiélezett pillanatokban jobbak voltak a magyarok. „Párosban gyakran csak néhány labdameneten múlik a győzelem, és a fontos pontok többségét ma mi nyertük meg – mondta. – Nagyon jó százalékban hoztuk az adogatójátékainkat is, csak egyet vesztettünk el az egész meccsen. Ami a párharc 2-1-es állását illeti, a világranglistás helyezések közötti különbség eltüntethető a DK-ban, ha mindenki kihozza magából a maximumot, emellett az ellenfél picit gyengébb a szokásosnál. Marci ráadásul a tudása alapján top 100-as játékos, sok nagy csatát látott már, remélem, holnap is bebizonyítja, hogy helyén van a szíve.”

Köves Gábor közölte, szerencse, hogy viszonylag rövid lett a páros mérkőzés, mert így a két magyar többet pihenhet a vasárnapi egyesek előtt.

Igor Kunyicin megbízott orosz kapitány szerint szoros szettekben dőlt el a meccs, s ezek alakulhattak volna másként is. „Nem éltünk a lehetőségeinkkel, kihagytuk a bréklabdákat, és a szervafogadásaink is gyengék voltak. A sorsdöntő pillanatokban a magyarok jobban koncentráltak” – jelentette ki a kapitány, aki a vasárnapi programról annyit mondott: „mindig csak a következő lépésre figyelünk, Hacsanovnak meg kell nyernie az első egyest. Mindent meg fogunk tenni a bennmaradásért.”

Danyiil Medvegyev is az elszalasztott lehetőségekről beszélt. „Nem kaptunk sok esélyt, a magyarok nagyon jól játszottak. A tegnapiak ismeretében nem lepett meg sem Márton, sem Attila teljesítménye. Bízom benne, hogy holnap mindkét meccs a miénk lesz” – jelentette ki.

A magyarok két nap után 2-1-re vezetnek, ami azt jelenti, hogy a vasárnapi két egyesből elég egyet hozniuk ahhoz, hogy 1996 után ismét a 16 csapatos elitet felvonultató világcsoportba kerüljenek. A zárónapon 14.30 órától előbb Fucsovics küzd meg az ellenfél legjobbjával, Karen Hacsanovval, majd Balázs következik Andrej Rubljov ellen.

Eredmény:
Magyarország–Oroszország 2-1 – állás a második nap után
Fucsovics Márton, Balázs Attila–Danyiil Medvegyev, Konsztantyin Kravcsuk 7:6 (7-4), 6:4, 7:6 (7-4)

pénteken játszották:
Balázs Attila–Karen Hacsanov 6:3, 2:6, 6:7 (12-14), 1:6
Fucsovics Márton–Andrej Rubljov 6:2, 6:4, 5:7, 2:6, 6:3

vasárnap:
Fucsovics Márton–Karen Hacsanov 14.30
Balázs Attila–Andrej Rubljov

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.