Európa-bajnokság: „Kolozsváron mindenki alábecsül minket”

A kosárlabda-válogatott játékosa, Vojvoda Dávid szerint kellemetlen pillanatokat szereznek majd az ellenfeleknek.

Arday Attila
2017. 09. 01. 7:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem ötven éve nem nyert meccset Európa-bajnokságon férfiválogatottunk. Ennek egyik fő oka, hogy az eltelt fél évszázadban mindössze egyszer sikerült kijutnia. Itt az alkalom hát, számunkra ma kezdődik az Eb Kolozsváron: a helyszín és a csoportbeosztás is esélyt kínál az újabb győzelemre.

– Próbálunk nem stresszelni, persze mindenki az első felnőtt világversenyére készül – mondta a Magyar Nemzetnek Vojvoda Dávid, a csapat egyik vezéregyénisége. – Sokan jártak már utánpótlás-Eb-n, ami ad alapot, még ha nem is összehasonlítható egy felnőtt-Eb-vel. Egészséges drukk van bennünk, hogy ott lehetünk. Tudjuk, hogy nagyon sok magyar eljön, ott lesznek a családtagok, erdélyi magyarok, nem üres lelátók előtt játszunk majd, hanem parázs hangulatban, ami további motivációt jelent.

Míg ellenfeleink közül a spanyolok és a horvátok az észak-amerikai profiliga csillagaira építenek, továbbá a montenegróiak és a csehek is büszkélkednek a keretükben NBA-játékossal, addig – a sportnapilap szerint – a románok legjobbja, Vlad Moldoveanu a Büyükcekmecéből érkezik. Ez akkor is zene füleinknek, ha tudjuk, Törökország az öreg kontinens egyik kosárhatalma. Vojvoda Dávidot az ellenfelekhez való hozzáállásról is kérdeztük:

– Klub- és válogatottszinten is játszottunk már nagy csapatok, nagy játékosok ellen, mint a spanyol Pau Gasol San Antonióból vagy az Euroliga legjobbjai – válaszolta. – Annyira nem ijedünk meg, persze Spanyolország a világ egyik legjobbja, élményt jelent majd velük vagy a horvátokkal játszani. Nem úgy akarunk odaállni, hogy felnézünk rájuk, hanem élvezni akarjuk ezeket a meccseket, és mivel ellenük nem mi vagyunk az esélyesek, nem lesz rajtunk teher sem. Ráadásul vertünk már meg erős ellenfeleket, pariban voltunk a szlovén, a német és az orosz válogatottal is. Úgy nem szabad kimennünk a pályára, hogy attól tartunk, negyven ponttal kikapunk. Kolozsváron mindenki alábecsül majd minket, de ismerje meg a nevünket Európa! Hat győzelemmel, veretlenül jutottunk el az Eb-re, ott is fogunk kellemetlen perceket szerezni másoknak.

Hozzátette, mindig csak a következő meccsre figyelnek, de valószínűleg a csehek és a románok ellen dől el a továbbjutás kérdése. A többiek ellen sem adják fel, Stojan Ivkovic szövetségi kapitányt ismerve 120 százalékot akar majd ott is kihozni belőlük. Hanga Ádámmal kiegészülve pedig reális cél, hogy továbbjussanak a nyolcaddöntőbe, Isztambulba, de ennek sem szabad terhet jelentenie.

A kerethez csak múlt héten, immár barcelonai játékosként csatlakozó Hanga Ádám, illetve saját szerepéről külön is beszélt a szolnoki kosaras:

– Sok múlik kettőnkön, ugyanakkor nem szabad kiemelni egy-két nevet, mert akik itt vannak, bebizonyították, hogy itt is a helyük, bármikor pályára lehet küldeni őket, fontos kosarakra képesek – mondta Vojvoda Dávid. – Szükség lesz két-három extra produkcióra, de a nagybetűs csapat a lényeg, egyénileg nem tudunk semmit elérni, csak egymást segítve, hergelve, felszántva a pályát.

Ellenfeleink, C csoport:

– Horvátország (péntek, 14.00)
– Montenegró (szombat, 14.00)
– Csehország (hétfő, 14.00)
– Románia (kedd, 19.30)
– Spanyolország (csütörtök, 16.15)

A csoportból négy csapat jut tovább. Tévé: M4.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.