Guardiola vs. Klopp: vajon ki nyeri a hétvége rangadóját?

23 meccséből egyet veszített el az Etihad Stadionban a City, a Liverpool viszont őrült formában van.

Havasi Zsolt
2017. 09. 08. 15:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnoki selejtezők után visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, azaz ha hétvége, akkor bajnoki mérkőzések. A Premier League szombaton ebéd utáni desszertként kínálja a Manchester City–Liverpool mérkőzést (13.30, Prime). Akár a statisztikát vesszük alapul, akár SAM, a sportelemző gép jóslatát, hazai győzelem kell, hogy szülessen. Előbbi alapján a Manchester City legutóbbi 23 mérkőzéséből mindössze egyet veszített el az Etihad Stadionban, míg a Liverpool legutóbbi nyolc bajnokiján csak egyszer nyert ugyanitt. Utóbbi, azaz a Liverpooli Egyetemen megalkotott, a meccsek eredmény-előrejelzésére tervezett rendszer szerint 1-0-ra nyer majd Pep Guardiola csapata. Továbbá annak a valószínűsége, hogy döntetlen vagy vendégsiker születik, 25, illetve 22 százalék.

Akad persze olyan adat is, amely azt vetíti előre, hogy a Liverpool hagyja majd el győztesen a pályát. Amióta ugyanis Jürgen Klopp a Vörösök vezetőedzője, a csapat még nem kapott ki a Manchester Citytől. Mérlege négy mérkőzésen impozáns: három győzelem, egy vereség. Mindenesetre a bajnokság eddigi három fordulója alatt mindkét csapat teljesítménye azonos, hiszen két győzelem mellett egy döntetlent játszott.

Ami a játékosokat illeti, ha az argentin Sergio Agüero, Diego Maradona legkisebb lányának férje gólt lő, megdönti Dwight Yorke, a Manchester United korábbi támadójának rekordját, s ő lesz a Premier League legtöbb találattal büszkélkedő nem európai gólszerzője. Érdekesség még, hogy ezen a mérkőzésen játszik először az Etihad Stadionban a Monacótól szerződtetett Benjamin Mendy. – A Liverpool, ráadásul otthon izgatott vagyok, igazán várom az első hazai mérkőzésemet. Azért jöttem Angliába, hogy ilyen kaliberű meccseket játszhassak – olvashatók a játékos szavai a klub honlapján.

Szintén a Premier League-hez tartozó hír, hogy a klubvezetők úgy döntöttek, rövidebb lesz az átigazolási időszak az élvonalban szereplő együttesek számára. A rendszer eddig igazodott a legtöbb európai bajnoksághoz, és augusztus 31-én zárt. Mostantól a végső határidő a szezon első bajnokiját megelőző csütörtök 17 óra lesz. Az új szabály azonban csak a játékosok vételét korlátozza, az eladásukat nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.