Hanga lesérülése ellenére nagy meccsre késztettük a horvátokat a kosár-Eb-n

Három negyed után még vezetett Kolozsváron a férfiválogatottunk a világklasszisok sora ellen.

Arday Attila
2017. 09. 01. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat NBA-játékos az egyik oldalon, nulla a másikon. Horvárország–Magyarország kosárlabdameccs az Európa-bajnokság nyitókörében – ez utóbbi már sokkal jobban hangzik, hiszen majdnem két évtized után játszhatott újra Eb-meccset férfiválogatottunk.

A tengerentúli csillagokra épülő délszláv együttes mindjárt 6-2-re elhúzott, már amennyire ez elhúzásnak számít kosárlabdában. Mindenesetre eddig a (horvátok által) várt forgatókönyv valósult meg, na de ezután!

A Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány által délszlávosan felhergelt magyar együttes 20-15-re fordított, amikor Hanga Ádám tripláját Vojvoda Ádám duplája követte. A legjobb viszont az volt az egészben, hogy az egész csapat nagyot alkotott, nem a két legjobb kosarasunknak kellett vinnie a prímet: Eilingsfeldtől Ferenczen át Kellerig mindenki hozzátette a magáét.  

Önmagukat egyre kellemetlenebbül érző horvátokat láttunk a pályán és a környékén, a mieink gyakran tökéletesen ütemben szereztek labdákat. Ennek köszönhetően az egész első félidőben nagyon szoros volt a meccs, a nagyszünetben 39-36 volt oda. A nagybetűs MAGYAR CSAPAT azonban csodálatosan szedte a lepattanókat, megmutatva ezzel a harcmodorát: ebben a statisztikában 19-14 volt ide.  

Közeledtünk a harmadik negyed végéhez, amikor megint egyre nagyobb öröm lett ránézni az eredményjelzőre is, Perl ziccerével 50-48 ide! Hanga ekkor sérülés miatt pályán sem volt ráadásul, viszont annál csodálatosabb volt a magyar közönség. Perl Zoltán hárompontosával hárommal vezettünk a harmadik negyed végjátékában, végül 53-52 volt ide az utolsó felvonás előtt.  

Ekkor azonban érezhetően kezdett fáradni a magyar együttes, elsősorban a koncentrálásban. Percekig nem dobtunk pontot, ütemet tévesztettük a lepattanóknál, hét pont volt oda. Vojvoda mérföldes hárompontosa hozta vissza a reményt, de ekkor már nagyon hiányoztak a kidolgozott helyzetek, Ivkovics időkérése leginkább a pihenést szolgálta. 

Négy percünk volt az újabb csodára, 64-56 volt oda. De minden dobásunk lejött a gyűrűről. A vége 67-58 oda. Szombaton folytatás Montenegró ellen. 

– A farizmom húzódott meg, az orvosi stábbal megbeszéltük, hogy nincs értelme kockáztatni, hosszú még a torna – mondta az M4-nek Hanga Ádám.  

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.