Most Nadal ellenfelét vették elő bundázás miatt, kiakadt rajta

Alekszandr Dolgopolov ott akarta hagyni sajtótájékoztatóját, de végül válaszolnia kellett.

Gabay Balázs
2017. 09. 04. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint hétfő délután öt óra körül lép pályára Alekszandr Dolgopolov Rafael Nadal ellen az amerikai nyílt tenisz bajnokságon. A karrierje legjobb időszakában az első húszba is bekerülő teniszezőnek a meccse előtti sajtótájékoztatón a mérkőzés szakmai oldalának boncolgatása mellett kellemetlen kérdésekkel is szembesülnie kellett.

Történt ugyanis, hogy augusztus 20-án, a winston-salemi tenisztornán az ukrán játékos 55 perc alatt sima vereséget szenvedett a ranglistán 114. helyezett Thiago Monteiro ellen az első fordulóban. Dolgopolov egyszer sem tudta elvenni ellenfele adogatását, rendkívül gyenge formát mutatott. Igen ám, de a fogadóirodáknál eközben hatalmas tétek érkeztek a brazil teniszezőre, ami miatt több irodának is fel kellett függesztenie időlegesen a tevékenységét. A mérkőzést a fogadási családokat figyelő Tennis Integrity Unit (TIU) elkezdte vizsgálni, Dolgopolovot is meghallgatták az ügyben.

A Nadal elleni mérkőzést megelőzően az ukrán játékos eleinte a világelső spanyol képességeit, a meccsel kapcsolatos elvárásait kellett hogy taglalja, aztán jöttek a kényelmetlenebb kérdések. Az egyik újságíró feltette például, hogy vannak-e vajon más meccsek is, melyek gyanúsak lehetnek a sportágban. Dolgopolov eleinte higgadtan reagált, a TIU felelősségét, vizsgálatait említette.

„Nem én vagyok a személy, aki meg tudja válaszolni a csalást illető kérdéseket. Senki sem tudja mindig a legjobbját nyújtani. Mivel nem tetszett, ahogy a média kezelte a mérkőzést, én voltam az első, aki elmentem a TIU-hoz, és elmondtam mindent, amivel a munkáját segíteni tudtam”

– magyarázta.

Amikor tovább faggatták, először csak komorrá vált, és azt taglalta, hogy nem tudja, milyen stádiumban van a vizsgálat. Állította, csalódott az ügy miatt, azt viszont nem tudja befolyásolni, ki mit ír róla a sajtóban.

Aztán amikor az egyik újságíró megkérdezte tőle, próbálták-e már valaha megvesztegetni, eldurrant.

– Nem olvasta a nyilatkozatomat? Ugyanazokat a kérdéseket kapom folyamatosan. Mindent elmondtam már az ügyben, nem azért vagyok itt, hogy a fogadásokról beszéljek.

– Igen, de ön a televíziónak nyilatkozott

– Olvassa el az interneten amit mondtam, nem fogom ugyanazt állandóan elismételgetni, mert önök nem olvasták el a korábbi nyilatkozatomat.

– Igen, de tudja, ön a felelősségét

– Hallotta, amit mondtam?

– Igen, hallottam, de

– Igen vagy nem? Hallotta? Nem fogok a fogadásokról beszélni. Van más kérdésük? Mert ha nincs, befejeztem.

A moderátor végül kötelezte a válaszadásra Dolgopolovot, aki rezignáltan azt felelte, nem kommentálja a fogadással kapcsolatos kérdést.

Miképp mi is írtunk róla, a TIU már 2008-ban arról adott ki anyagot, hogy egyes teniszezők bevallása szerint folyamatosak a fogadási családok a sportágban, és számos társuk adott el mérkőzéseket. Novak Djokovic maga is mesélt korábban arról, hogy 2006-ban rá akarták venni a csalásra. A 2007-es nyomozás két olasz és egy orosz bűnszervezetet nevezett meg a gyanús fogadások megszervezésével.

Tavaly egy dél-amerikai játékos a BBC-nek név nélkül arról beszélt, hogy top ötvenes játékosok is benne vannak a csalásokban, készpénzben fizetik ki őket. A TIU szintúgy, ezért nincs értelme kapcsolatba lépnie velük. „Sok emberük és sok számlájuk van – utalt a fogadóirodáknál fenntartott felhasználói számlákra. – Ötven-hatvan számlára tesznek kis pénzt, a végén nagy pénzt kaszálnak. Játékosként tudom, ki vét el egy labdát szándékosan, ki adja vissza szándékosan középre a labdát, ki próbálkozik, és ki nem.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.