Stojan Ivkovic a székely himnusz éneklésére biztatott mindenkit

Éjszakába nyúlt az ünneplés, a magyar tábor felújította a Hungária együttes Isztambul című számát.

Arday Attila
2017. 09. 06. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán mondani sem kell, éjszakába nyúlt Kolozsváron az ünneplés a keddi győztes magyar–román kosárcsata után, amelyen Magyarország kiharcolta, hogy vasárnap Isztambulban Eb-nyolcaddöntőt játszhasson, alighanem Szerbia ellen.

A meccset követő show úgy kezdődött, hogy némi felkérés után Stojan Ivkovic nyakába ugrott Hanga, vagyis a szövetségi kapitányéba a csapatkapitány. A magyar tábor, akárcsak egy nappal korábban: „Gyertek fel, gyertek fel!” rigmussal hívta fel a lelátóra a kolozsvári hősöket. A csehek elleni csata után erre még nem került sor, a románok elleni harc, diadal és továbbjutás után viszont már más volt a helyzet. Amikor Hangáék egyszer csak megindultak a közönség felé, mi tagadás, nekünk is könny szökött a szemünkbe.

Néha úgy éreztük, leírhatatlanul sokáig tartotta a közös éneklés, egy-egy játékos, aki a vegyes zónába kisétált, hogy interjút adjon, rohant vissza, hogy ebből semmikép ne maradjon ki. Ivkovic kapitány is lélekszakadva tért vissza a sajtóteremből, és ő, aki egykor azt mondta magáról, hogy „jugoszláv vagyok”, majd montenegróira váltott (horvát és szerb szülei vannak, magyar felesége és gyermeke), a székely himnusz éneklésére biztatott mindenkit.

Amikor beszélni kellett az újságírókhoz, nem nagyon találta a szavakat.

„Boldog vagyok Sokszor elmondtam már, nekem vannak a legjobb fiaim De nekem van a legjobb stábom is Köszönöm a fiúknak, köszönöm az országnak. Most elmegyek a feleségemmel vacsorázni.”

A kapitány úgy véli, jobb játékosaink vannak, mint Romániának, de csapatszinten is jobbak vagyunk.

A meccsen tündöklő Vojvoda Ádám a vegyes zónában úgy vélekedett: „Újabb csoda történt a magyar kosárlabdában. Ott vagyunk Európa legjobb tizenhat csapata között, ez nagy dolog, megyünk Isztambulba. A higgadtság volt a lényeg ebben a légkörben a románok ellen, és mi végig higgadtak maradtunk.”

A legalább ezerfős magyar szurkolótábor nem hagyta ki a ziccert, már a meccs hajrájában rázendített a Hungária együttes Isztambul című számára. Az öt nagyon fontos pontot szerző Eilingsfeld János úgy látja, időnként azért kapkodott a magyar csapat, de valóban a higgadtság volt a jellemző, ez döntött: „A románok is az életükért küzdöttek, de a fantasztikus magyar tábor segített minket.”

Marcel Tenter, a románok szövetségi kapitánya szerint csapata nagy meccset játszott, a második negyed elejétől azonban nem bírta a lépést a mieinkkel.

A szerda a pihenésé, csütörtökön pedig a világ egyik legjobb együttese, Spanyolország ellen csak élvezni kell a játékot. Akárcsak az életet itt, Kolozsváron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.