Újabb magyar a 8163 méter magas Manaszlu tetején

Varga Csaba nagyváradi építész szerda hajnalban indult el felfelé, és elérte a csúcsot.

Gabay Balázs
2017. 09. 28. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Csaba nagyváradi hegymászó csütörtök dél körül jutott le a Manaszlu hegy alaptáborába, és a Duna World Hazajáró című műsorának megerősítette, hogy sikeresen felért a 8163 méter magas Manaszlu csúcsára. A Manaszlu a Himalája és a világ nyolcadik legmagasabb hegye. Varga szeptember 23-án indította el a csúcstámadást oxigénpalack és hegyi teherhordók segítsége nélkül. A Hazajárónak azt nyilatkozta az indulás előtt, hogy jó erőben érzi magát, és bízik benne, hogy a kedvező időjárás kitart.

Mivel a hegymászó nem vitt magával műholdas telefont, nem lehet kommunikálni vele, így meg kellett várni, amíg visszatér az alaptáborba. Az alaptábor vezetője már szerdán azt jelentette, hogy felkapaszkodott a csúcsra az alpinista. Ez egészen pontosan szerdán reggel fél tíz körül sikerült neki, az ereszkedése viszont nehézkes volt, ugyanis több lábujja is elfagyott. A 6800 méter magasan fekvő hármas táborban tudott aludni, majd csütörtökön folytatta útját az alaptábor felé.

Varga a harmadik magyar, aki megmászta a Manaszlut, és a hatodik honfitársunk, aki már legalább három nyolcezres tetején állt. 2009-ben Erőss Zsolt kapaszkodott fel a csúcsra, míg Barna Dániel az előcsúcsig jutott. 2015-ben Klein Dávid ért fel a Manaszlu tetejére.

Varga Csaba járt már nyolcezres hegyen, 2014-ben társával, Suhajda Szilárddal másztak fel a Broad Peak tetejére (8051 m), előtte már a Gasherbrum II-t (8035 m) is kipipálta. A következő évben már a világ talán legveszélyesebb hegye, a K2 volt soron, de ott nem jártak sikerrel. Tavaly a Nanga Parbatra próbált feljutni az alpinista, de vissza kellett fordulnia.

A nagyváradi születésű mászó eredeti foglalkozása építész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.