Újabb magyar hegymászó halt meg az Alpokban

Ezúttal a Mount Blanc-on csúszott ki egy honfitársunk, több száz métert zuhant.

Gabay Balázs
2017. 09. 07. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális hegymászós hírekkel foglalkozó Hóhatár Facebook-oldal francia lapokra hivatkozva írta meg, hogy egy magyar alpinista életét vesztette a Mount Blanc-on, Európa legmagasabb hegyén. A Ledauphine.com egy harmincéves magyar férfiról ír, aki kedden a reggeli órákban csúszott ki a Gouter-kuloárban ereszkedés közben. Szemtanúk szerint technikai hibát vétett, ezt követően pedig több száz métert zuhant, esélye sem volt a túlélésre. A férfinál, aki egyedül mászott, ott volt a megfelelő hegymászó felszerelés. A Ledauphine összesítése szerint ő volt a idén a hatodik, aki életét vesztette a Gouter-kuloárban.

Az Origo a napokban közölt interjút egy 15 éves magyar lánnyal, aki egy tapasztalt, több négyezres csúcsot is megmászó vezetővel és másik társával vágott neki a Mount Blanc-nak, és komolyabb nehézség nélkül fel- és lemásztak.

Múlt hét hétfőn egy Matterhornról lefelé tartó kétfős csapat magyar tagja zuhant le és vesztette életét. Ők sem vittek magukkal hegyi vezetőt.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az utóbbi időszak halálos magyar hegymászóbalesetei kapcsán közleményt adott ki.

Ebben hangsúlyozták: a szervezői feladatokat magára vállaló vagy – közös szervezés esetén – a legtapasztaltabbnak mondható személy minden esetben szakmai és erkölcsi felelősséggel tartozik a biztonságos lebonyolítást befolyásoló döntésekért. Emellett felhívják a figyelmet a hegyi vezetők fontosságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.