Gyerekekre felosztva is lehet maratont teljesíteni

Hobbifutók és élsportolók egyvelege a Budapest-maratonon. A háromgyermekes családanyát ez tölti fel.

Radványi Benedek
2017. 10. 15. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki inspirációra, bátorsággyűjtésre, netán meghatódásra vágyik, szívből ajánljuk, látogasson el egyszer az október közepi Budapest-maraton utolsó métereihez az Ötvenhatosok terére, ahol három és fél órán át figyelheti, miként lépik át a futók a célkaput 42 kilométer küzdelmes megtétele után. Van, aki diadalmasan felemeli a kezét, más a földre rogy; akad, aki megpróbál egy utolsó sprintet kivágni vagy kézenállásban beérkezni; van, aki mosolyogva integet egy kürtőskalácsjelmez leple mögül, netán kisgyermekei kezét fogva ér be, de mindről árulkodik: órási tettet vitt véghez, amire hosszú ideje készül, és amire egész életében büszke lehet.

Pláne azok, akik a vasárnap megrendezett 32. Spar Budapest-maratonon először élhették ezt át. Csaknem ezren voltak ők, köztük kerestünk olyan példákat, akik bárkinek motiválók lehetnek. Hajdú Katalin 38 évesen, három gyermek édesanyjaként vágott bele a felkészülésbe, amit az sem könnyített meg, hogy sokat túlórázik.

– A hét két napján is tizenkétórázom, emellett próbáltam tartani a három hétközi és az egy hosszabb, hétvégi edzést. Általában esténként, a munka és az otthoni teendők elvégzése után futottam, a férjem vigyázott a gyerekekre, bár a legkisebbet sokszor babakocsival toltam magam előtt, hétvégén pedig mindig elkísért a lányom biciklivel – mesélte a célba érkezése után.

Elárulta azt is, eleinte volt, aki őrültségnek tartotta a vállalkozását, de aztán a családtagok is megtapasztalták, hogy mindig mosolyogva, energiával feltöltődve ér haza. – Amikor elmegyek és futok, az az én időm.

Máshova nem járok el, ez az, ami kikapcsol, ettől tudok teljes értékű családanya is lenni.

Nekem ez kell – jelentette ki Hajdú Katalin, aki tegnap bő öt óra alatt ért célba. Elmondása szerint 10-10 kilométert egy-egy gyermekéért futott, a maradék 12-t pedig a komplett családért.

De az első maratonisták között szintén különleges a 66 éves Szaniszló József és nála 11-gyel fiatalabb felesége, Ildikó története, akik 34. házassági évfordulójukon debütáltak. Ám végül csak Ildikó ért célba, Józsefet négy talpgörcs is megállásra kényszerítette, a 35. kilométernél kénytelen volt felszállni a mezőny végét kísérő záróbuszra.

Az „őszi nyárban” amúgy többen is rosszul lettek, még ha az útvonalon elhelyeztek is tizenkét frissítőpontot, a célban pedig vízpárát spricceltek a befutókra, amit a 20 fokos melegben kifejezetten igényeltek is a résztvevők. A „futás hétvégéjének” távjaira rekordszámú, összesen 31 920 nevezés érkezett, közte 81 országból ötezer külföldi. 42 195 métert megtéve az idén 5412-en értek célba, a leggyorsabb 2 óra 20 perc és 21 másodperces idővel Józsa Gábor volt, aki tavaly 87. lett az olimpián, de a Rióban kajakban két aranyérmet nyerő Szabó Gabriella is futott a Magyar Hospice Alapítvány négyfős maratonstafétájának egyik tagjaként.

Három úszónk, Bernek Péter, Kozma Dominik és Verrasztó Dávid, valamint az olimpiai bajnok kajakozó, Dombi Rudolf szombaton a 4×2 kilométeres V4-váltóban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mezében buzdított az adományozásra, a 600 méteres családi futáson pedig három kislányával részt vett a háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, Kiss Gergely is.

Eredmények

32. Spar Budapest-maraton

Férfiak:

1. Józsa Gábor (MAC) 2:20:21 óra
2. Csere Gáspár (BEAC) 2:21:02
3. Jenkei Péter (Vasas) 2:22:18

Nők:

1. Szabó Tünde (PVSK) 2:42:47 óra
2. Staicu Simona (Dunakeszi VSE) 2:51:41
3. Gulyás Vera (DSC-SI) 2:56:06

 

Theodora 30 km, győztesek

Férfiak:
1. Varga Dániel (ELTE SE Sashegyi Gepárdok) 1:52:01 óra

Nők:
1. Szabó Nóra 2:01:40 óra

 

Actimel 10 km, győztesek

Férfiak:
1. Michael Marantelli (ausztrál) 31:11 perc

Nők:
1. Horváth Karolina (Csepeli DAC) 38:25 perc

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.