Letartóztatása után lemondott a riói olimpiai szervezőbizottság elnöke

Carlos Nuzmant a 2016-os olimpiával kapcsolatos szavazatvásárlási botrány vezetésével vádolják.

Radványi Benedek
2017. 10. 09. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 5-én őrizetbe vették, október 5-én pedig letartóztatták Carlos Nuzmant, akinél annak a korrupciós hálónak a szálai érnek össze, amely a gyanú szerint szavazatvásárlással segítette hozzá Rio de Janeirót ahhoz, hogy 2009-ben elnyerje a 2016-os játékok rendezését.

A brazil sportvezető az ország olimpiai bizottságának elnöke is, ám a hétvégén lemondott posztjáról, s egyúttal már nem ő a tavalyi játékok szervezőbizottságának elnöke sem.

 

Lépése viszont nem számít beismerésnek. Miként elmondta, így akarja megvédeni megtépázott becsületét és bizonyítani ártatlanságát.

„Távollétem addig fog tartani, amíg a megkérdőjelezhetetlen felmentés megtörténik az én felelősségemet érintően az ügyben, amelynek árnyéka igazságtalan és méltánytalan módon vetült rám.”

Nuzman állítja, ezzel nyugodtabb légkört kíván teremteni, amely által kevésbé szenvednek hátrányt a brazil sportolók.

A brazil nyomozó hatóság szerint a 75 éves sportdiplomatánál – akinek NOB-tagságát felfüggesztették – a házkutatáskor öt pénznemben 155 ezer dollárnyi összeg és 16 kiló aranyrúd nyomára bukkantak. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.