A Szolnoké az európai szuperkupa a magyar házi döntőben

A vízilabdások összecsapásának végeredménye 10-8 lett a büntetőkkel. A Fradi futballmeccséről befutók búslakodtak.

Gabay Balázs
2017. 11. 04. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csapatsportokban fehér holló, hogy nemzetközi kupadöntőben magyar egységek csapjanak össze, így a Szolnok–Ferencváros LEN-szuperkupa-döntőt érdemes nagyon megbecsülni. Cseh Sándor csapata emlékezetes menetelés végén, több mint tízezer szurkoló előtt verte a Dubrovnikot a Bajnokok Ligája-döntőben a Duna Aréna „avatóján” (hatos döntő), a Ferencváros a LEN-Európa-kupát hódította el komolyabb megerőltetés nélkül.

Nem sokkal korábban az újpesti hölgyek 10-6-ra kikaptak az orosz Kinyeftől a női döntőben.

A Fradi évek óta „szedi szét” a Szolnokot: korábban Madaras Norbertet, Stefan Mitrovicot és Varga Dánielt csábították el, idén a magyar válogatott legbiztosabb pontja, Vámos Márton és Varga Dénes tette át székhelyét a Népligetbe. Rajtuk kívül leigazolták a két olimpiai bajnok szerbet, Nikola Jaksicot és Slobodan Nikicet, a hazai tehetségek közül pedig Német Tonit, Manhercz Krisztiánt és Sedlmayer Tamást. Szolnokon a Budapestre távozó Vámos helyét Zalánki Gergő próbálta átvenni, Varga Dénest Bátori Bencével pótolta a csapat, emellett érkezett még Milos Cuk az Egertől, és távozott a francia Ugo Crousillat.

Mindkét csapat ujjgyakorlatnak tűnő bajnokikkal melegített be az összecsapásra – tíz-tizenöt góllal győzték le aktuális ellenfeleiket –, a szezon első keményebb próbatétele a szombati ütközet volt. A kezdésre befutott a Groupama Arénából is egy adag lelkes fradista, őket még a Debrecen elleni 2-1-es győzelem öröme is fűtötte, és persze, hogy visszatért a futballcsapat kemény magja a kapu mögé.

Zalánki Gergő felső kapufás bombájával tette le a névjegyét két perc után, majd a légiósok indultak be, Younger, és a szerb Mitrovic. A hirtelenszőke Vogel a Fradi kapujában majdnem szétharapta a kapufát dühében, két gólnál is hozzáért a labdához (3-1). Varga Dénes, majd Vámos találataival utolérték a népligetiek a Szolnokot, melyet sokszor Nagy Viktor bravúros védései tartottak. A szünetre 5-4-es szolnoki vezetéssel mentek a felek. Egy hangulatfelelős folyamatosan hergelte a két tábort – a szolnokiaknál a családosok tapsolták véresre a tenyerüket, a fradistáknál nem volt gond a szervezett szurkolással. Az azért érdekes volt, hogy a teltkarcsú dobos vezérszurkoló gyakorlatilag magának ütötte a dobot, a futballmeccsről befutók vele párhuzamosan teljesen más ritmusra szurkoltak.

A harmadik negyed gól nélkül pergett le, így az uszoda sarkában a bajnokságok, kupák tömkelegét, Bajnokok Ligáját nyerő Kovács István és Gerendás György vidáman feleleveníthette a nagy idők nagy eredményeit.

A meccs vége felé közelítve, miután tíz perce nem esett már gól, egyre sűrűbben hangzott el a kérdés, döntetlennél egyből jönnek-e a büntetők. A szabály szerint egyből. A lelátón volt, aki már ekkor tudni vélte, hogy döntetlen lesz a vége, sőt a jól értesültek szerint a vízben tempózók is így tudták. Jött is a büntető, egyelőre a rendes játékidőben: Cseh Sándor kis híján beesett a vízbe, annyira reklamált miatta. Varga Dénes Nagy Viktor ellen: Varga nyert, 5-5. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb Prlainovic nagyszerű góljára az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb Stefan Mitrovic válaszolt csodás suhintással, a feladó az olimpiai és világbajnok Varga Dénes volt. 6-6, mit ad Isten, tényleg jöhettek az ötméteresek. 

Varga Dénes rögtön az első párban kapufára lőtte a büntetőjét, és mivel minden szolnoki eredményes volt, Madaras Norberten volt a világ és a Komjádi szeme. A veterán balkezes jobbra lőtte, Nagy rajta volt, így kialakult a 10-8-as végeredmény, s a Szolnoké lett az európai szuperkupa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.