Spanyol bajnokság: Támadósorok csatája a Mestallában

A Valencia–Barcelona mérkőzésen a La Liga két leggólerősebb csapata találkozik.

Havasi Zsolt
2017. 11. 26. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban semmi meglepő nincs, hogy a spanyol első osztály tizenharmadik fordulója előtt a tabella első helyén a Barcelona áll. Az azonban már szokatlan – főképp az elmúlt évek „rendjéhez” képest –, hogy a katalán együttest nem valamelyik madridi csapat követi, hanem a Valencia. A Turia-partiak felemelkedéséhez két tényező vezetett: egyrészt szemet gyönyörködtető játékuk, másfelől, hogy a Real Madrid és az Atlético Madrid önmagához képest gyengébben teljesít. Mindkét fővárosi együttesre igaz, a támadó harmadban mutatott gyatra produkció az oka, hogy tíz pontra vannak a listavezetőtől. Bár a Real Madrid hétközi 6-0-s sikere az APOEL otthonában halvány reményt sejtet, ahogy az Atlético 2-0-s sikere a Roma ellen is, ugyanakkor főleg a Real Madridra igaz: valódi következtetést egy-egy komolyabb erőpróba után lehet levonni.

A jelenlegi állapotok alapján tehát a vasárnap esti (20.45, Sport 1) Valencia–Barcelona egyértelmű rangadónak minősül. Mi több, Ernesto Valverde, a vendégegyüttes vezetőedzője annyira komolyan veszi a mérkőzést, hogy a hétközi, Juventus elleni Bajnokok Ligája-találkozón a csapat zsenijét, Lionel Messit csak az 56. percben állította be.

Azt, hogy a Valencia a második helyen áll harminc ponttal, 32:11-es gólaránnyal, nemcsak a madridiak bukdácsolásának köszönheti, hanem leginkább saját magának. Az eddigi tizenkét forduló alatt elért kilenc győzelem és három döntetlen a klub történetének legjobb ligarajtja. A góllövőlista első tizenegy játékosa között három valenciai is van: az olasz válogatott, Zaza például Messi után a második helyen áll. A csapat lövési hatékonysága például elképesztő: kísérleteik 21 százalékából gól lesz. – Úgy látom, hogy a jelenlegi két legjobb csapat egyike Spanyolországban a Valencia. Nem az elfoglalt pozíció, hanem az eddigi meccseken látottak miatt mondom ezt – nyilatkozta David Villa, a klub korábbi játékosa a Valencia CF rádiónak. A sikerekben főszerep jut a korábban a Villarrealnál dolgozó Marcelinónak, aki remekül hangolta össze a játékfilozófiáját (villámgyors átmenet védekezésből támadásba) és a keret tagjainak tudását.

David Villa egyébként a rádióinterjúban azt is elmondta, ha egy kicsivel is, de a hazai környezetből adódó előnyök miatt volt csapatát tartja esélyesebbnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.