„Miklós Edit olimpiai éremszerzési esélye teljes mértékben reális”

Stark Márton síkapitány, reménységünk exedzője szerint a kulcs a versenyző önbizalmának és rutinjának visszaszerzése lesz.

2017. 12. 07. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló teljesítménnyel, tizennegyedik hellyel tért vissza súlyos sérülése után Miklós Edit a sípályákra; a téli olimpiai győzelemről álmodozó magyar sportoló teljesítményéről, helyzetéről, illetve a magyar síválogatott téli olimpiai reményeiről beszélt Stark Márton alpesisí-kapitány, Miklós Edit korábbi edzője csütörtök reggel a Digisportnak.

Az első és legfontosabb, hogy Miklóson kívül két másik versenyzőnk szereplése is biztosnak látszik az alpesi szakágban Phjongcshangban.

„Jelen állás szerint három kvótánk van: két női és egy férfi. Ez viszont akár négy is lehet, ha Magyarország a legjobb tizenöt között végez a világkupaszezonban a nemzetek közötti versenyben, jelenleg épp a tizenötödik helyen áll. Ha megmarad ez a hely, lesz plusz egy férfikvótánk. Végső helyezésünk most leginkább Miklós Edit szereplésén múlik, jellemzően ő szerzi a magyar világkupacsapat ranglistapontjait, és van még néhány lesikló- és szuperóriásműlesikló-verseny” – vázolta a helyzetet Stark.

Hogy ki lesz Miklós mellett a másik női versenyző, ma még igen bizonytalan, hiszen az erre elsősorban jelölt sportolónk visszavonult, rajta kívül pedig csupa „első éves” profink van, közülük kell valakinek top ötszázas eredményt hoznia, hogy élhessünk a kvótalehetőséggel, ne kelljen visszaadni. A legjobb férfiversenyzőnk a horvát születésű, honosított Samsal Dalibor, akivel szemben elvárás, hogy a kombinációs számban elindulva a legjobb húsz közé kerüljön, ezt a teljesítményt egyébként szlalomban is hozhatja Stark szerint. „Ha lesz második férfikvóta, azért Kékesi Márton és Nagy Bence fog megharcolni” – tette hozzá a szakvezető.

Stark beszámolt arról is, hogy 14 és 16 éven aluli magyar sízők már nagyobb számban érnek el nemzetközileg is látható eredményeket, akik közülük ifjúsági versenyeken vesznek részt, a nemzetközi mezőnyben top tízes eredményeket hoznak.

Miklós Editre visszatérve: az újrakezdését biztatónak tartja a kapitány, a tudás benne van, de még nem tartja elég stabilnak, vissza kell szereznie versenyrutinját. Ha ez meglesz, elegendő önbizalma is lesz nagy célja eléréséhez.

„Ha lesz önbizalma, akkor az olimpiai éremszerzési esélye teljes mértékben reális” – jelentette ki határozottan a szövetségi kapitány. Úgy látja, az MTK sízőjének szakmai stábja kifogástalan, sportpszichológus is segíti, amiben csak kell. Azonban a kombinációs számban nem biztos, hogy elindul Miklós Edit, Szocsiban is kiderült, hogy ebben nem feltétlenül versenyképes, a térde sem elég jó hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.