Rasmussen emlékei győzelmet értek: háromgólos kézisiker a lengyelek ellen

A magyar válogatott dán mestere tökéletes taktikát eszelt ki volt csapata ellen, ami vb-nyolcaddöntőt ért.

Gabay Balázs
2017. 12. 07. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létfontosságú vb-meccs várt a lengyelek ellen Görbicz Anitáékra a B csoportban. A képlet az volt, hogy ha nyerünk, az egymás elleni eredmények alapján is biztosan továbbjutunk, ugyanis mindkét csapat 2 ponttal állt az összecsapás előtt. Kim Rasmussen szövetségi kapitány Tóth Gabriella helyett a rutinos Szucsánszki Zitát hívta be a keretbe. A dán mester 2010-től hat éven át irányította a lengyel válogatottat, kétszer is vb-4. helyig vezette őket, cserébe részletes elemzést adhatott róluk most a mieinknek.

Hétfőn a jobbszélső Bódi Bernadett tévés nyilatkozata borzolta a kedélyeket, aki Háfra Noémiről azt mondta, fiatal, lelkes, gólokat akar szerezni, ezért nem passzol, nem igazán értik meg egymást a pályán, de ő ebbe belenyugszik. A szövetségnek utóbb finomítani kellett szavait, diplomatikusan kiemelve, mennyire hasznos társnak tartja a győri játékos a ferencvárosi átlövőt.

Biró Blanka kezdett a kapuban, de jó nyolc percig sem ő, sem lengyel riválisa nem hárított lövést. Aztán beindult, gyors indításából Bódi először szerzett vezetést a magyaroknak a 14. percben (7-6). Görbicz Anita óriási lelkesedéssel játszott, negyedóra elteltével már hétszer célozta meg a kaput, négy gólt szerzett belőle.

Odaát ahogy várható volt, Karolina Kudlac villogott, három találatig jutott az első percekben a hazai pálya előnyét élvező lengyel, aki idén igazolt Bietingheimbe Lipcséből. Leszek Krowicki lengyel kapitány ugyan kénytelen fiatalítani, de a hozzá hasonló, korosodó sztárokat egyelőre nem tudja nélkülözni. Amit az előző meccseinken hiányolhattak a szurkolók, a magas szintű átlövő teljesítményt, az most megvolt: Görbicz mellé Kovacsics Anikó is felzárkózott a maga öt góljával. A félidőig mindössze 11 gólt kaptunk, elégedetten csettinthetett minden magyar.  

Óriási Klivinyi-bomba, Bódi-gól lerohanásból és a szélről, mindjárt hat góllal meglógtunk fordulás után (18-12). Eközben Bíró Blanka a lövések közel negyven százalékát hárította, lemásolta Janurik argentinok elleni teljesítményét. Gyors indításból, sőt, Kisfaludy Anett révén beállósból is betaláltunk (21-14), ami külön öröm, ez a poszt ugyanis lyukas volt idáig a tornán. Krowicki kapitány hiába cserélgette kapusait, negyedóra alatt egyikük sem védett lövést. Kisfaludy viszont találkozott Kudlaccal, aki orrát fájlalva, zokogva zuhant a földre. Beállósunk piros lapot kapott, egy idős lengyel szurkoló hölgy a magyar kispadig rohanva még meg is fenyegette. Azért nem csinálta össze magát ettől.

Schatzl Nadine, Görbicz, Kovacsics, Bódi, Bíró remeklésével nyerte végül legfontosabb mérkőzését a magyar válogatott (31-28), a lengyeleken a BL-győztes Kinga Achruk és Kudlac 14 gólja sem segített. Siti Bea, a magyar csapat másodedzője a lefújást követően a Sport TV-nek kifejtette, a taktikai kéréseket sikerült végrehajtania a lányoknak, a győzelemben nagy szerepet játszott, hogy Kim Rasmussen alaposan ismerte volt tanítványai játékát. Pénteken Csehország ellen játsszuk utolsó csoportmeccsünket – immár nyolcaddöntősként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.