Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Babos Tímea Australian Open-bajnok párosban

Ünnepel a BKK is, a soproni lány párospartnere megköszönte a magyar szurkolóknak a Rod Laver Arenában.

2018. 01. 26. 6:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három a magyar igazság? 2014 és 2016 – Wimbledon – után pályafutása harmadik Grand Slam-döntőjében szerepelt (ezúttal Melbourne-ben) első számú teniszezőnk közép-európai idő szerint 6.20-tól. Eddigi két veresége után viszont még csak most győzhetett először felnőttként. Párospartnere a francia Kiki Mladenovic volt (vele jutott wimbledoni döntőbe először), az ellenfél a torna második kiemeltje, a Makarova, Vesznyina orosz kettős, amely az Australian Openen kívül már minden GS-t megnyert (plusz világ- és olimpiai bajnok). Babosék korábban, a negyeddöntőben már leverték az első kiemelt Csan, Hlavácková duót (e páros második tagjával volt tavaly év végén világbajnok Babos), a soproni sportoló most annak küszöbén állt, hogy a tenisztörténelem első magyar női Grand Slam-trófeáját megszerezze. Már a döntőbe jutással is nagy dolgot vitt véghez.

Babos kezdte a szervát, gyorsan megvan az önbizalom alapja, az első pont. A válasszal 6 percen át vesződtek az oroszok. 1:1 után ásszal kezdett Mladenovic, majd két majdnem ugyanilyen tökéletes szervával, gyors kivégzés (2:1), Babos tett pontot a game végére reflexmozdulattal. A negyedik szervajáték ugyanilyen gyorsan a papíron esélyesebb párosé. Az ötödik game-ben megütötte első ászát Babos, ám magabiztos fellépés után megtorpanás (40-0 után 40-mind, majd brékelőny Vesznyináéknál), 3:2 az oroszoknak, ezt most Timi hibázta el. Nem kicsit, nagyon. Lendületből a 4:2 is, ki kellett valamit találni Baboséknak. Kilenc labdamenetet vesztettek zsinórban, amit Mladenovic jó szervája tört meg. Amit pedig kitaláltak: simán hozta adogatójátékát a francia (3:4). Vesznyina szerválhatott újra, de Babos és Mladenovic egyszerre támadt fel, a magyar ugrált, amikor visszajöttek brékhátrányból. 4:4! Babos szervajátékát Mladenovic kiváló rövidítései egészítették ki, meglett az 5:4 is. Három oda után három ide! A szettben maradásért szerválva szerencséjük is volt Makarováéknak, így is eljutottak szettlabdáig Babosék, és ki is használták az elsőt. 6:4-gyel zsákban az első szett! 

Itt is a második: Kiki Mladenovic kezdte a szervagame-et, nem is rosszul, de Vesznyinának számtalanszor sült a keze, és a kiélezett pillanatokban az oroszok figyeltek jobban, és Timi kétszer is nagyot hibázott egymásután (0:1). Rögtön brékhátrány. Fogadóként Mladenovic mindent megtett, hogy ellensúlyozza magyar társa második hullámvölgyét, és nagy nehezen, de szerencsére az első adandó alkalommal megint sikerült visszajönni a hátrányból (1:1). Babos gyorsan kiszerválta a 2:1-et, majd jöhetett a nagy lehetőség a brékelőnyhöz, ami megnyitotta volna az utat a győzelem felé. Sajnos azonban Makarova némi bizonytalankodás után összerakta szerváját, de még így is meg tudta tréfálni egy elmozgással Babos, és az első bréklabdát kihasználták! 3:1, és Mladenovic adogatása következett, ezzel együtt a fordulat: két kettős hiba, máris oda a brékelőny a nagy sansz kapujában. 4:1 helyett 3:2. Vesznyina ráadásul parádésan szervált (3:3). Babosra került a teher, hogy pontot csináljon szervajátékából. Több igen ideges labdamenet és egyenlő után Timi ásszal fejezte be a game-et (4:3). Kedvező előjel volt megint, hogy Makarova szervált, aki a gyengébb volt ebben a műfajban az orosz hölgyek közül. Babos érdemei ki is cibálták egy nézőből a Hajrá, Magyarország! tapsos rigmust, a magyar érintettségű párosból pedig az újabb brékelőnyt! (5:3) Szerva a trófeáért! Mladenovicé volt a lehetőség, hogy befejezze a meccset, de rendkívüli módon izgult. Három bréklabdához jutott az orosz duó, de egyikkel sem élt (6:3).

Australian Open-bajnok!

A BKK-infón a következő tábla jelent meg:

Figyelem! Babos Tímea az Australian Open Teniszbajnokság női páros bajnoka!!!

Babos T., K. Mladenovic (5. kiem.) – J. Makarova, J. Vesznyina (2.) 6:4, 6:3

Babos Tímea: „A serleg egy kicsit nehéz Kikinek, úgy látszik. Az ellenfeleimnek üzenem, hogy nagyon jól játszottak, sok sikert kívánok nekik. Kiki, elképesztő érzés veled teniszezni. Mindenekelőtt viszont köszönöm a közönségnek, minden pályán játszottam az Australian Open két hetében, de itt volt a legjobb a Rod Laverben. Biztos, hogy visszajövünk majd jövőre is. Van egy pár ember, akinek köszönettel tartozunk, a legaljáról jöttünk, végig harcoltunk.”

Kristina Mladenovic: „Köszönöm a partneremnek. Nem is tudom, mióta ismerjük egymást, nagyon sok mindenen mentünk keresztül. Hogy Grand Slamet nyerhettem Tímeával, ez nagyon különleges érzés, köszönöm. Az ellenfeleink igazi csapatot alkottak, sok sikert kívánok nekik a továbbiakhoz. Az edzőkön kívül a magyar szurkolóknak is meg szeretném köszönni, valamint a szüleimnek. És az ellenfél szurkolóit is csak köszönet illeti, tényleg fantasztikus volt a hangulat. A torna szervezéséért én is köszönetet mondok, ahányszor csak találkoztunk, mindig széles mosollyal fogadott minket a főszervező, akiről bárki példát vehet. Köszönjük mindenkinek a támogatást, nagyon szeretjük Ausztráliát. Nyertem néhány éve itt vegyes párost, most nőit is sikerült, nagyon remélem, hogy jövőre is itt leszünk.” 

A találkozót követően nem sokkal Babos Tímea az indiai Rohan Bopanna oldalán megnyerte a vegyes páros elődöntőjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.