Davis-kupa: Fucsovics kínkeserves csatában maradt alul, vezetnek a belgák

A vérét adta a ranglista-120. Ruben Bemelmans ellen a magyar éljátékos, de ez sem volt elég.

Gabay Balázs
2018. 02. 02. 15:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1995-ben az ausztrálok legyőzésével nagy bravúrt hajtott végre a magyar Davis-kupa-csapat, újra feljutott a legmagasabb szintet jelentő világcsoportba. A Patrick Rafter neve fémjelezte auszik történetük során először zuhantak ki onnan. A mieinknél Noszály Sándor, Krocskó József villogott egyesben, párosban pedig a Vasas SC mai elnöke, Markovits László, valamint Köves Gábor.

Köves pénteken is a csapatban volt, szövetségi kapitányként a pihenőpadról támogatta Fucsovics Mártont, aki a ranglista-120. Ruben Bemelmans ellen kezdett a liege-i Country Hallban. A mieink Kövesék óta először jutottak vissza az elitbe, miután a Kopaszi-gáton tavaly szeptemberben a remeklő Fucsovics vezérletével felülmúlták az esélyesebb orosz válogatottat. A magyar játékos azóta is csillog, ATP-tornán ősszel a legjobb nyolc közé jutott Bázelben, majd az Australian Openen a nyolcaddöntőig verekedte magát, ahol Roger Federer ejtette ki. Nagyszerű játéka jóvoltából a világranglista 63. helyére jött fel. 

A Davis-kupa-nyolcaddöntőt Magyarország rendezhette volna, de egy szabálymódosítás miatt Belgium lett a házigazda. 

Ruben Bemelmans támadó szellemben játszott az elején, szervaröptékkel próbálkozott, és be is jött neki, 4:1-re gyorsan meglépett. Fucsovics számos ki nem kényszerített hibát vétett, de valójában a legtöbbe a genki születésű belga kényszerítette bele. Aztán elkezdett sülni Fucsovics keze is, a szervái kíméletlenek voltak, a tenyeresei is ültek, s mivel kétszer is sikerült elvennie ellenfele adogatását, kiegyenlített (4:4). Mivel azonban Bemelmans hozta saját adogatását, 5:4, 0:40-nél egy labdára került a szett megnyerésétől. Fucsovics három játszmalabdából kettőt hárított, aztán hibázott, a belgáké lett az első szett.

Olykor nagyon széleseket ütött a két játékos, jó fél méterrel a vonalon túl landolt a labda. Ez lehet, hogy annak volt köszönhető, amit Köves mondott még a mérkőzés előtt: a Country Hall műanyag talaja igen érdes, nehéz megszokni, hamar kopnak rajta a labdák. A csarnok eredetileg egyébként a helyi kosárcsapatot szolgálja.

Fucsovics összekapta magát, és rögtön brékkel nyitott, de hiába, mert Bemelmans is elnyerte az ő adogatását. 2-1-nél kínkeservesen, de hozta a nyíregyházi teniszező a saját adogatását, gyerünk, gyerünk – lehetett leolvasni a szájáról, biztatta magát hevesen ekkor. Bemelmans egyébként Fucsovicshoz hasonlóan jó hangulatban érkezett Liege-be, ugyanis Melbourne-ben ő is ment két kört a selejtezőből indulva, ráadásul az első fordulóban a több ATP-tornagyőzelmet is jegyző Lucas Pouille-t is megverte. Önbizalomtól duzzadva játszott most is: 0:30-ról mentette meg saját adogatását, így 3-3-nál nem Fucsovics, hanem újra ő került előnybe.

4:4-nél talpra ugrott a mintegy 200 fős magyar tábor, szüksége is volt Fucsovicsnak a szurkolásra, mert láthatóan nem mozgott olyan frissen, mint Ausztráliában, ráadásul még kínozhatta az a lábgyulladás is, melyet még ott szedett össze. A szett végére viszont teljesen magához tért, és egy vonalra ragasztott labdával behúzta a játszmát (4:6).

Bemelmans nullára hozott játékkal jelezte, hogy a mentális előnyt nem adja. Fej fej mellett haladtak, mindenki hozta a saját adogatását, sokszor egész simán. 5:5-nél egy hálóról megpattanó labdával szerzett game-előnyt a belga, majd Fucsovics rövidítésre mentette a szettet. 

A tie-breakben a balkezes Bemelmans 4:2-re elhúzott, Fucsovics széleset ütött, majd a hálóba vert egy tenyerest. Rettentő fontos lett volna, hogy ne nyerje meg ezt a szettet is a belga, mert azért azt sejteni lehetett, hogy a világranglista-7. Goffint a második pénteki összecsapáson legfeljebb megszorongatni lesz esélye Balázs Attilának. 

Fucsovics kapott egy kis füttyszót, amikor a térdét ápolni kellett, vérzett. Három szettlabdát volt kénytelen hárítani 6:2-es hátránynál, de egy rövidre sikerült fonák ütés végzetesnek bizonyult (7:6), 2-1-re vezetett összesítésben Bemelmans. 

A nyíregyházi játékosnak nem ment a hálónál, többször is elvétette a röptéket, amikor előrejött, emiatt ellenfelének brékelni is volt lehetősége. A háromórás játékidőhöz közeledtek, amikor az egyik ilyen lehetőséget kihasználva brékelőnybe került a belga (3:2). Ezután minden bejött neki, egy röptével megcsípte a vonalat, majd gyönyörűen emelte át Fucsovicsot. Bemelmans 4:3, 30:0-s vezetésénél a magyar fájdalmasan elterült a földön egy sprint végén, a mérkőzésvezető és Köves Gábor is ott termett. Combját fájlalta, de végül összeszedte magát. 

Viszont ellenfele ekkor már 5:3-ra vezetett a döntő szettben, a legjobb formájára lett volna szükség a fordításhoz. Ez sajnos most hiányzott. 

A vége 6:4, 4:6, 7:6 (7-5), 6:3. 

– A tenyeres ütéseknél a kitámasztásnál még nem tettem oda magam teljesen a korábbi lábujjfertőzésem miatt, ami okán később tudtam csak elkezdeni a felkészülést is, és nem voltam száz százalékos állapotban. Örülök, hogy ilyen sok magyar kijött Belgiumba szurkolni, sokat számított, hogy itt voltak. Már csak azért is, mert nem játszottam még úgy meccset, hogy ennyien drukkoltak volna ellenem – értékelte a látottakat Fucsovics Márton. 

A nap másik mérkőzését Balázs Attila és a tavaly ATP-világbajnoki döntős David Goffin vívta, a magyar játékos három szettben kikapott, így a belgák 2-0-ra vezetnek a nyitónap után.

Balázs bátran kezdett, de csak 2:2-ig tudta tartani a lépést, amikor „semmire” elvesztette az adogatását. Néhány perccel később a közelben született Goffin már 5:3-ra vezetett, Balázs fogadóként összesen két pontot nyert, majd 5:4-nél sem tudott labdamenetet hozni, így 32 perc elteltével a rendezők voltak előnyben. A harmadik felvonás elején Goffin kétszer is brékelt, ezzel eldőlt a meccs, a mérkőzés során bréklabdáig sem jutó Balázs erejéből ekkor már csak néhány szép megoldásra futotta. A találkozó 1 óra 33 percig tartott.

„Meglepett, hogy ilyen jól szervált, nagyon sok elsőt beütött, és nem tudtam olvasni az adogatásait. Fizikailag sem voltam a legjobb állapotban” – mondta az M4 Sportnak Balázs Attila, majd rátért a szombati páros mérkőzésre: „Remélem, jobb formában leszek, és bizakodom, mert a meccsek közül talán azt lehetne a legkönnyebben megnyerni\" – tette hozzá.

Szombaton 14.30 órakor a páros mérkőzésre kerül sor, a hazai színeket Julien Cagnina és Joris De Loore, a magyarokat Fucsovics és Balázs képviseli a liege-i Country Hall du Sart-Tilmanban.

David Goffin-Balázs Attila 6:4, 6:4, 6:0

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.