Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Frizbi-Európa-bajnokságot rendez Magyarország

A valaha volt egyik legnagyobb sportolói létszámú hazai esemény lesz. Még a szövetséget is meglepte a döntés.

Gabay Balázs
2018. 03. 16. 14:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hírt közölt portálunkkal a frizbiszövetség elnöke: 2019-ben Győrben rendezik a repülőkorong-Európa-bajnokságot.

Talán emlékeznek még, amikor karácsonykor az ultimate frizbiről, másik nevén repülő korongról írtunk cikket. A szövetség elnöke, Erdősi Zoltán nagy ívű terveket vázolt portálunknak. A sportág népszerűsége rohamosan nő, mivel iskolai térben is könnyű játszani, és nem kell hozzá speciális sportfelszerelés. Jelenleg hatvan általános iskolában és tíz-tizenöt középiskolában pörög a korong a mindennapos testnevelésórákon. A frizbiszövetség több száz tanárt képzett ki oktatónak, a jövő év végéig el akarja érni az ezer főt, s ez bizonyosan össze is jön neki.

A folyamatnak hatalmas lökést adhat az Eb-rendezés elnyerése. Az olasz Velence városán kívül Győr és Gyirmót karöltve pályázott, s az európai szövetség a magyarok mellett döntött.

A sportolói létszámot tekintve ez lesz a valaha volt egyik legnagyobb hazai sportesemény, ugyanis a nyolcnapos Eb-n tizennégy futballpályán több mint kétezer sportoló rohangál majd. Majdnem kilencven csapatot várnak, Győr így a kísérőkkel együtt 25 ezer vendégéjszakával számolhat. Erdősi Zoltánt a kezdetekről kérdeztük.

– Amikor tavaly harmadmagammal átvettük az elnökséget, célunk volt, hogy mire olimpiai sportággá válik a frizbi, reális esélyünk nyíljon, hogy mi is kijussunk. Tavaly kiderült, hogy Los Angeles 2028-ban rendez olimpiát, vagyis 2023-ban dől el, hogy az ultimate olimpiai sportág lesz-e. 2017 nyarán írtam levelet az európai szövetség elnökének (akit még játékosként ismertem meg két évtizede), hogy szívesen végigkövetnénk a 2019-es pályázati procedúrát és a rendezést is, hogy ebből tanulva legyen majd esélyünk a 2023-es verseny megpályázásakor. Az elnök javasolta, hogy adjunk be mi is pályázatot a 2019-es eseményre, tanulni ebből tudunk a legtöbbet.

Erdősiék tehát felkészülésnek szánták a kandidálást, de amikor az idén februárban kiderült, még versenyben vannak, Erdősi írt a Bécsben élő elnöknek (Andrea Furlan), hogy jöjjön el Győrbe, nézze meg a saját szemével az ETO Parkot és a gyirmóti Alcufer Stadiont, a leendő helyszíneket. Végül az döntött, hogy a két magyar központban egyszerre több ezer sportoló profi kiszolgálása is lehetséges. Persze a tavalyi ifjúsági olimpia győri megrendezése is sokat nyomott a latban.

Mint Erdősi mondja, még így is nagy meglepetés volt, hogy győztek. Most lehetőséget kaptak, hogy felzárkózzanak a labdás sportágakhoz. – Egy sikeres Eb-szervezés után valóban a röplabdasport hazai méretei válhatnának irányadóvá számunkra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.