Öt hölgy marakodhat a „Katinka-tortán”

Sokak előtt nagy esély nyílt a ma kezdődő országos bajnokságon. Cseh László 150. érmére készül.

2018. 03. 28. 9:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Javában tartanak a 120. úszó országos bajnokság előkészületei, a Debreceni Sportuszodát a múlt héten Hollandia demoralizáló (13-1) legyőzésével jól befűtötte a magyar férfi vízilabda-válogatott. A főszereplők is készülnek. Mint Sós Csaba szövetségi kapitány jósolja, lesznek kifejezetten világszínvonalú döntők, gondolhatunk itt a férfi 200 pillangóra vagy 400 vegyesre.

A szombat éjféli nevezési határidő előtt csak órákkal jelentette be a háromszoros olimpiai bajnok – egy szponzori csatornán keresztül –, hogy nem áll készen a versenyzésre, így az olimpiai cikluson belül kevésbé fontos úszóévben már harmadik hónapja készül az új, verseny nélküli metódusban, ám továbbra is Shane Tusuppal. Így a tavaly minden számba benevezett Iron Lady hat bajnoki címe és tizenkét dobogós helye válik szabaddá. Ezek egy részére a Kőbánya SC 16 éves szupertehetsége, Késely Ajna startolhat rá. Edzője, Turi György lapunkkal közölte is a junior-világbajnok úszó programját, eszerint az apró termetű tanítvány 200, 400, 800 és 1500 gyors mellett megmutathatja, hogyan áll az ismerkedésben a vegyesúszással (200, 400 m), és nagy meccs résztvevője lesz 200 pillangón és háton – „mellékesen” a kőbányaiak 4x200-as női gyorsváltója tagjaként is láthatjuk a nagyszerdától nagyszombatig tartó viadalon (tévé: döntők minden nap 18 órától az M4-en). Az Iron Lady állandó üldözőjének, néhanapján megfricskázójának számít az újpesti Kapás Boglárka is, akinek számait szintén edzőjétől, Virth Balázstól szereztük meg: az olimpiai bronzérmes sportoló felveszi a kesztyűt Késellyel 200 pillangón, 400 vegyesen, valamint 400, 800 és 1500 m gyorson is.

Abból, hogy Virthtől az újpesti válogatott úszók ob-menüjét kértük, és Kapás, valamint Gyurta Gergely számai (200, 400, 800, 1500 m gyors, 200 m pillangó, 100 m hát, 400 m vegyes) mellett nem kaptunk értesítést az idősebb Gyurta, az olimpiai bajnok Dániel programjáról, egyenesen következett, hogy a mellúszót 2007 óta először nem láthatjuk ob-n, de ami még biztosabbnak tűnt, hogy az idei évet beindult diplomatakarrierje miatt „dobhatja”, nincs ugyanis Európa-bajnoki szintje – márpedig az augusztusi glasgow-i viadal lesz az év csúcseseménye. Az ezzel kapcsolatos szomorú bejelentés kedden napközben meg is érkezett.

A „Katinka-tortából” juthat még Verrasztó Evelynnek is, aki a legtöbb egyéni rajtot vállalta – szám szerint tizenegyet –, illetve az e műfajban ezüstérmes Jakabos Zsuzsanna (9) és a hátúszó-specialista Burián Kata is „ehet”. A számhalmozást tekintve harmadik a friss rövid pályás Európa-bajnok Bernek Péter és a felnőtt vb-n tavaly 17 évesen, gyengébbik számában ezüstérmet nyerő 8-8 vállalással.

Milák születésekor (2000-ben) a pillangós kolléga, már ott állt az országos bajnokság rajtkövén; most azon lesz, hogy 19. ob-ján begyűjtse 150. érmét is, ehhez három kell még, épp annyi, amennyivel túl van a 100 aranyon.

Egyéniben 50, 100 és 200 pillangón, valamint a rövidebbik vegyesen érdekelt, de váltózik is az egriekkel.

Mint Csurka Gergelytől, a Magyar Úszószövetség sajtós-krónikásától megtudtuk, 59 egyesület 385 sportolója nevezett (köztük négy osztrák klub sportolói), a legtöbben (29) természetesen debreceniek, de 27-en jönnek az eredményességi bajnok győri és 24-en az egri (felleg)várból.

A mezőny tagja természetesen Verrasztó Dávid, Kozma Dominik, Németh Nándor és Bohus Richárd is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.