Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Válogatott-fejtágító PowerPoint-előadásból

A magyar hokisoktól merőben új stílust kér a finn szövetségi kapitány. Benk Andrással és Stipsitz Bencével beszélgettünk.

Gabay Balázs
2018. 03. 20. 12:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincnégy nappal a budapesti divízió I-es világbajnokság rajtja előtt már kezdik „megtalálni” a magyar férfiválogatott hokisait az újságírók, kedden is sorban álltak értük a tüskecsarnokbeli edzésük előtt. Mi Benk Andrást és Stipsitz Bencét ültettük le beszélgetni. A vb-ellenfelek erőssége mellett többek között arról is faggattuk őket, hogy megy a stílusváltás a válogatottnál. Majoross Gergely, a válogatott másodedzője a közelmúltban ugyanis megosztotta velünk: jelentős taktikai, stílusbeli változás várható.

– Jarmo Tolvanen az első edzésen leültetett bennünket, és egy PowerPoint-előadásban elmagyarázta, mit vár mostantól a csapattól.

Teljesen más munkát kér tőlünk a finn szövetségi kapitány, mint korábban Rich Chernomaz, de működik az új stílus – vázolta az újpesti csatár, Benk. A szapporói és a krakkói feljutást is a csapattal megélő harmincéves játékos mondandóját annyival egészítette ki a nála kilenc évvel ifjabb Stipsitz, hogy a korong megtartására épülő játék során máshol kell ütközniük, s másképp kell mozogni is.

– A korábbiakkal ellentétben nem dobáljuk be rendre a pakkot az üres területekre, birtokolni próbáljuk, még a saját térfelünkre is visszahozzuk az új támadás építésekor. Ez a taktika más típusú játékosokat igényel. A jégen lévő öt embernek nagyon összeszokottan kell mozognia együtt – így Stipsitz. Kérdésünkre elárulta, régi csapatánál, a Cedar Rapids RoughRidersnél abszolút a Chernomaz-féle amerikai játék dominált, míg jelenlegi klubjában (Fehérvár) keveredik a két stílus, mivel az osztrák ligában sok az észak-amerikai légiós a csapatokban.

Kettejük elmondása alapján az új módi technikásabb, gyors jégkorongozókat igényel, a szükséges játékelemek elsajátítása pedig időt. Meglátjuk, az eddigi két teszttorna és a bő egy hónapos felkészülés – barátságos meccsekkel tűzdelve – elég lesz-e ehhez.

Az április 22-én kezdődő vb-n szereplő ellenfelek közül mindketten Szlovéniát és Kazahsztánt emelték ki. Előbbi az elitcsoportból pottyant ki, s egymás után két olimpián is járt, a közép-ázsiaiak pedig összeszokottságuk miatt veszélyesek.

– A kazahoknak van egy KHL-es klubcsapatuk, ahol együtt játszanak folyamatosan, ez rengeteget számít – magyarázta a Fehérvár hátvédje. Stipsitz az orosz bajnokságban edződő Barisz Asztanára célzott, a tavalyi 22 fős kazah vb-keretből csak hárman nem itt jégkorongoznak. Benk viszont kiemelte, az elmúlt néhány vb tapasztalata alapján harcban lehetünk a két feljutó helyért, de akár a kiesés réme is fenyegethet (egy csapat búcsúzik).

– A felfelé kilógókat is meg lehet verni, ahogy ezt bizonyítottuk többször is a múltban, de a gyengébb is elkaphat akár minket is

– utalt utóbbival a britekre.

Jelenleg 27 fős keret gyakorol összesen hét újonccal, a szűkített listán öt névvel kevesebb lesz. A Villachban szereplő Sofron István arcsérülést szenvedett, még gyógyul, és Vay Ádám érkezésére sincs túl sok esély, tavaly sem engedte el a vb-re az Iowa Wild.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.