Veszélyben az Iron Lady vegyesúszótrónja

Katie Ledecky csúcsformájától messze is megdöntötte Hosszú Katinka régi rekordját.

2018. 03. 19. 11:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elterjedt vélemény a Hosszú Katinkát védő körökben, hogy az Iron Lady lelkére vigyázni már csak azért is nemzeti érdek, mert ő az egyetlen magyar sportoló, akinek józan emberi számítás szerint biztosan a nyakába lehet akasztani egy vagy két tokiói olimpiai aranyérmet (200/400 méteres vegyesúszás). A kajakosok „kismamakontingensével” jelenleg igen bizonytalanul lehet számolni – a Rióban csúcsra érő három egység tagjai közül mindössze Szabó Gabriella nem babázik a két olimpia között –, a többi sportág pedig, amelyben rendszerint aranyesélyünk van – mint például a vívás –, sokkal kiszámíthatatlanabb az úszásnál.

Ezért is volt intő jel február végén, amikor egy a nemzetközi versenyek szempontjából alig mérvadó számban (400 yard, vagyis 365,76 méter vegyes) az amerikai Katie Ledecky egy századmásodperccel megdöntötte Hosszú Katinka amerikai egyetemi csúcsát (3:56,54).

Figyelembe véve, hogy Ledeckyt eddig csak gyorsúszóként ismerte a világ – abból is a középtávok ászaként –, bizony van mitől tartanunk Katka előre kiosztott tokiói aranyával, aranyaival kapcsolatban.

Hogy a két úszó várható tokiói esélyeit belőjük, először is fel kell tennünk, hogy a különböző úszásnemekben is egyre figyelemreméltóbb időeredményeket produkáló amerikai és a magyar szupersztár valóban összecsap Hosszú Katinka fő számában, 400 vegyesen. Addig azonban kettejük csaknem azonos rekordidejéből tudunk kiindulni, amelyet hosszról hosszra összevetett a Swimswam.com amerikai úszószakportál, nem kicsit reménykedve abban, hogy az ő gigasztárjuk „rendes” 400 vegyesen Hosszú más rekordjainak is a nyomába ered.

Nos, az 50 yardos medencében lezajló Federal Bay-i viadalon pillangón az amerikai 43 századdal kullogott a 2012-es Hosszú Katinka mögött, amelyet az úszásnem 100 yardjához érve négy századra faragott. A hát első 50 yardján további két századot javított, fél távra pedig már fél másodperces előnyben volt. Mellen a magyar olimpiai bajnok „visszavette a vezetést” – ez a résztávja egy teljes másodperccel rövidebb volt, mint a vegyessel most ismerkedő Katie Ledeckynek –, hogy aztán a gyors utolsó 50 yardján fél másodperccel, hatalmasat hajrázva adja át Hosszú Katinka rekordját a múltnak.

A két időeredmény megszületésének körülményei ráadásul nem feltétlenül hízelgők számunkra. Ledecky ugyanis egyelőre abszolút kísérletezési fázisban van, vegyesúszásban 200 és 400 méteren több mint 10 másodperccel lassabb idővel bír (2015–2017-es eredményei alapján), mint az Iron Lady érvényben lévő (2016-os) világcsúcsa. Másrészt

másfél évre vagyunk a következő vizes világbajnokságtól, két és félre pedig a tokiói olimpiától, tehát még csak csúcsformában sem kell lennie az amerikai csillagnak. Hosszú Katinka 2012-ben ugyanakkor két hónapra volt az Európa-bajnokságtól és négyre az olimpiától, tehát elvileg bombaformában volt,

még ha a londoni finálé balul sikerült is neki, ott csupán a negyedik helyen csapott célba.

Hogy most komolyra fordul Katie Ledecky kalandja 400 vegyesen, azt az is indokolhatja, hogy amióta részt vesz felnőttvilágversenyeken (2013), a tavalyi vizes vb-n kapott ki először egyéni versenyszámban, tizenötből tizennégyszer nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.