Élő közvetítés
Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Öttusa-Eb itthon: az előző kettő egy vihar és egy kutya miatt emlékezetes

Minden futball-vb évében visszatér hozzánk az esemény, a fehérváriak favoritok a formájuk alapján.

Arday Attila
2018. 04. 05. 14:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy évben futball-világbajnokságot tartanak valahol a világban, biztosra vehetjük, hogy az öttusa-Eb-t Magyarországon rendezik. 2010-ben a dél-afrikai labdarúgó-vb után néhány héttel Debrecenben tartották az öttusa kontinensbajnokságát, 2014-ben Brazília, illetve Székesfehérvár volt a két helyszín. Idén Oroszország, illetve újra Fehérvár a soros házigazda.

Több párhuzamot a két sportág, illetve esemény között nemigen tudunk felfedezni, ellenben a 2010-es és a 2014-es öttusa-Eb-ről is van egy olyan emlékünk, amelyet életünk végéig nem felejtünk el. Nyolc éve Debrecenben olyan vihar szakította félbe a lovaglást, hogy az éppen pályán lévő versenyzőnek és lónak menekülni sem volt ideje. Az ember egyszer csak azt vette észre, hogy folyik róla a víz, előbb azért, mert a légnyomás és a pára változásának hatására hirtelen megizzad, majd azért, mert dézsából öntik rá odafentről.

Az újságírók és a nézők a fedett lelátó utolsó soraiban próbálták meghúzni magukat a majdnem vízszintes zuhogó esőtől, a laptopok meg csak áztak. 

2014-ben Fehérváron egészen más jellegű dráma zajlott le, szintén a lovaglás alatt. A harmadik számig kiválóan szerepelő, éremesélyes Kovács Sarolta – akinek ráadásul a város az otthona – tökéletesen lovagolt, egészen addig a pillanatig, míg a nézők közül egy pásztorkutya bele nem ugatott. Kovács Sarolta lova összezavarodott, az éremnek annyi volt. 

Hát, többek között ilyen előzményei vannak az idén július 17-én kezdődő székesfehérvári kontinensbajnokságnak, amelyre újfent favoritokat nevezhet Magyarország. Sőt, Vörös Zsuzsanna, a város olimpiai, világ- és Európa-bajnoka a felvezető sajtótájékoztatón azt mondta: 

– Remélem, hogy minden idők legeredményesebb Eb-je ez lesz, de nem akarok túl nagy terhet pakolni a versenyzőkre. 

– Könnyűnek tűnhet itthon versenyezni, de szerintem inkább nehezebb, mert magasabbak az elvárások – mondta lapunknak Alekszejev Tamara, a sportág későn beérő új csillaga, aki a szezon első két világkupáján ezüstöt, illetve bronzot nyert.

– Négy éve annyira meg akartam mutatni, mit tudok, hogy görcsössé vált a vívásom, sőt még az úszásom is, bár erre végképp nem gondoltam.

Így a mezőny hátsó részében végeztem a döntőben. Most is nagyon sokan kijönnek majd, itt lesz a családom, és ez jó, nem zavarnak, nem szólnak bele semmibe, az edzőimre bíznak mindent. Én igyekszem inkább levenni magamról a terhet, nem tűzök ki olyan célt, hogy érmes legyek, a számokat akarom jól végigcsinálni, aztán lehet, hogy első, lehet, hogy nyolcadik leszek. 

A férfiaknál négy éve a KSI-s Kasza Róbert közel járt a dobogóhoz, a fehérvári Demeter Bence nyolcadik lett, a csapat pedig első. Demeter Alekszejevhez hasonlóan nagy formát mutat már, a húsvét előtti Los Angeles-i világkupán ezüstöt nyert. 

– Egy csípőműtét miatt ősszel három hónapot kihagytam, nem gondoltam, hogy így sikerül már ez a világkupa, a futásban még nem értem utol magamat – mondta a Magyar Nemzetnek. – Én négy éve az Eb-n körülbelül azt hoztam ki magamból, amit akkor tudtam, nem volt rossz itthon versenyezni. Szerintem nagyon erősek vagyunk idén, egyéniben és csapatban is érmet akarok nyerni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.