Veretlen csapatra mért csapást a Sopron

2019. 02. 08. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki csak kicsit is követi a női kosárlabdát, az kontinensszerte felkaphatta fejét szerda este. A Dinamo Kurszk napjaink legerősebb klubcsapata, eddig veretlenül menetelt az Euroligában, olyan játékosokat küldhet pályára, mint a világ legjobbjának megválasztott Breanna Stewart, a költségvetése „végtelen”, azt vesz meg, akit akar – és ezt a csapatot győzte le idegenben a Sopron Basket együttese!

Jellemző a mérkőzésre, hogy az azt követő sajtótájékoztatón az orosz újságírók nem arról faggatták Candice Dupree-t, a magyar bajnok amerikai légiósát, miként sikerült a Sopronnak a győzelem, hanem arról, hogy miért nem nyert már a rendes játékidőben. A lefújás előtt 73 másodperccel a soproniak nyolc ponttal vezettek, és a házigazda innen mentette hosszabbításra a találkozót, ám a lélektani előnyt nem tudta kihasználni, és végül 93-83-ra elszenvedte első vereségét ebben a bajnoki idényben. Az extra öt percben a magyar csapat 19-9-et ért el, ami ennyi idő alatt fantasztikus teljesítmény, de az volt az egész amúgy roppant színvonalas mérkőzés.

Ezért is fájó az ezt megelőző három forduló kudarca, amikor a csapat papíron nála gyengébb ellenfelektől is kikapott, egyedül a Fenerbahce elleni vereség nem igényel magyarázatot. Tudni kell azonban, hogy a Sopront hat légiósa viszi a vállán a nemzetközi porondon, a magyarok csak a hazai bajnokságban tudnak érdemben villogni, és ha a hat közül mondjuk csak háromnak megy a játék, nincs, aki pótolja őket. (Ez nem kuriózum, a Kurszkban szerdán csak légiósok szereztek pontot.)

Az együttest több sérülés is hátráltatja, ám mindezt és a mezőny kiegyensúlyozottságát is figyelembe véve – bár a Kurszk és a Jekatyerinburg kiemelkedik –, a váratlan kudarcok ellenére nem lehet rossznak nevezni a Sopron szereplését az Euroligában. Továbbjutó helyen áll, a török Hatay ellen otthon és Rigában játszik még, ha mindkettőt megnyeri, akár a csoport harmadik helyét is elcsípheti. A negyedik rázós lenne, mert a továbbjutásért a szinte verhetetlen Jekatyerinburg következne.

Bár igaz, a Kurszk is annak tűnt…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.