Korai volt temetni a németeket

Az Európa-bajnoki selejtezők eddigi legnagyobb meglepetése a magyar válogatott sikere volt a vb-ezüstérmes horvátok ellen, a legjobb mérkőzést pedig a Hollandia—Németország találkozó hozta. A németek alaposan átalakított csapattal nyertek 3-2-re Amszterdamban, megmutatva, hogy az elmúlt egy év kudarcai ellenére a válogatottban rengeteg tartalék rejlik.

2019. 03. 26. 13:05
Netherlands vs Germany
A hoffenheimi Nico Schulz (fehér mezben) 25 évesen robbant be a válogatottba Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú nap március 24. a holland és az egyetemes futball történetében: három éve ezen a napon hunyt el Johan Cruyff, minden idők egyik legnagyobb játékosa és legnagyobb hatású edzője. A sors szeszélyének köszönhetően éppen ezen a napon találkozott hazája válogatottja Európa-bajnoki selejtezőn az örök rivális Németországgal, és a párosítás önmagában megemlékezésnek is szép lett volna, ám a két csapat parádés mérkőzéssel tette felejthetetlenné ezt a napot.

Az Ajax Amsterdam remek szereplése a Bajnokok Ligájában – a csapat a Real Madridon túllépve várja a negyeddöntőket – már megmutatta, Hollandiában ismét felnőtt egy roppant tehetséges korosztály, amely okkal célozhatja meg a visszatérést a világ élvonalába. A válogatott a Nemzetek Ligájában Franciaországot és Németországot megelőzve végzett a csoportja élén, így érthetően nagy bizakodással várta az Eb-selejtezőket. A németeknek viszont bőven akadt okuk az idegeskedésre, enyhén szólva is pocsék kilenc hónap áll mögöttük. A nyári világbajnokságon a csoport utolsó helyén végezve címvédőként gyorsan kiestek, azóta mindössze két barátságos meccset tudtak megnyerni, de a Nemzetek Ligájában egyetlen győzelmet sem arattak.

A hoffenheimi Nico Schulz (fehér mezben) 25 évesen robbant be a válogatottba
Fotó: MTI/EPA

Vasárnap este viszont az első Eb-selejtezőn a német válogatott a legszebb napjaira emlékeztetően futballozott. A világbajnokságon szerepelt játékosok közül nem találjuk Hummels, Hector, Khedira, Özil, Gomez, Müller, Boateng, Rudy és Draxler nevét a keretben, azaz Joachim Löw alaposan átalakította a csapatát. Egyébként az őszhöz képest is, mert a Bayern München három klasszisa, Müller, Hummels és Boateng csak néhány hete tudta meg, hogy többé nem számol velük a szövetségi kapitány. Löw egyébként 2006 óta ül a válogatott kispadján – a magyar szövetség onnan számolva a 11. kapitányát „fogyasztja”! –, egy-egy vb-aranya és bronzérme, valamint az Eb-ezüstje miatt a nyári vb-kudarc után sem ingott meg benne a bizalom, azaz nyugodtan dolgozhatott, építhette az új csapatot. (Érdekesség: 1927 óta Löw a német futball mindössze tizedik szövetségi kapitánya!)

Az biztos, hogy van kikből merítenie. A szerdai, szerbek elleni barátságos mérkőzés (1-1) kezdőcsapatából például mindössze négyen maradtak meg az amszterdamiban. A kimaradtak is zömmel fiatalok, ahogyan a hollandok ellen pályára lépők többsége is. Löw a vb-keretből kihagyta Leroy Sanét, a Manchester City sztárját, ám azóta beláthatta, hogy ez hiba volt, amit a 23 éves futballista vasárnap is remek teljesítménnyel bizonyított. Vagy meg lehet említeni a Hoffenheim labdarúgóját, Nico Schulzot, aki tavaly szeptemberben 25 évesen debütált a válogatottban – rögtön góllal –, és most egy gólpasszal, majd egy győztes találattal járult hozzá a sikerhez. Ez a találat a 90. percben esett egy „veterán”, az előtte beállt Reus beadásából, miután a németek az első félidőben két remek góllal 2-0-ra vezettek, amit a hollandok a szünet után kiegyenlítettek. Schulz gyönyörű támadás végén esett gólja – az akció 23 passzból épült fel – igazi csattanója lett két nagyszerű csapat nagyszerű meccsének.

Európa-bajnoki selejtezők. Még nem közölt vasárnapi eredmények. C csoport: Észak-Írország–Fehéroroszország 2-1, Hollandia–Németország 2-3; G csoport: Szlovénia–Észak-Macedónia 1-1, Lengyelország–Lettország 2-0; I csoport: Ciprus–Belgium 0-2. Hétfő: Törökország–Moldova 4-0, Montenegró–Anglia: 1-5, Franciaország–Izland: 4-0, Portugália-Szerbia: 1-1

Mai program. D csoport: Írország–Grúzia 20.45, Svájc–Dánia 20.45; F csoport: Norvégia–Svédország 20.45, Románia–Feröer-szigetek 20.45, Málta–Spanyolország 20.45 (Sport1); J csoport: Örményország–Finnország 18.00 (Sport1), Bosznia-Hercegovina–Görögország 20.45, Olaszország–Liechtenstein 20.45 (Sport2).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.