Mattoltuk a sakktáblásokat

A horvát címer, a „sahovnica” piros-fehér kockás sakktáblát formáz, s ha stílszerűek akarunk lenni, vasárnap este mattot adtunk délnyugati szomszédainknak, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott Szalai Ádám és Pátkai Máté góljával hátrányból fordított, és 2-1-re legyőzte Horvátországot az Európa-bajnoki selejtezőn. Az E csoport másik mérkőzésén Wales 1-0-ra verte Szlovákiát. Folytatás júniusban Azerbajdzsán, majd Wales ellen.

2019. 03. 24. 22:10
null
Amikor elszabadultak az érzelmek. Pátkai Máté (középen) gólja jelentette a sikert Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

bölcsen döntött, pedig nem volt irigylésre méltó helyzetben. Ha elhatárolódik a szlovák–magyar meccs után károgó Szalai Ádámtól, azzal elveszti egyik bizalmasát, akit ő tett meg csapatkapitánynak.

A szövetségi kapitány ügyesen elengedte a Szalai-ügyet, de már pénteken előrebocsátotta, hogy lesznek változások a horvátok elleni kezdőcsapatban. Így terelte el a figyelmet a kritikákról; a vb-ezüstérmes horvátok elleni Eb-selejtező előtt a szurkolók nem a „kiábrándító” és „elkeserítő” játékkal voltak elfoglalva, inkább az izgatta a fantáziá­jukat, hogy a 100. válogatott fellépésére készülő és a fiatal vajon kezdő ­lesz-e a Groupama Arénában.

A horvát drukkereket nem feszítette ilyen dilemma: a többségük inkább afelől kérdezősködött, vajon lehet-e ingyen parkolni vasárnap Budapesten. Tucatnyi autókonvoj érkezett Eszékről, Zágrábból, a Károlyi-kert előtt az autójukból kikászálódó szurkolók nem győzték hangsúlyozni, örülnek, hogy itt, a szomszédban megnézhetik Luka Modricot, a múlt év horvát aranylabdását és Ivan Rakiticet, mert Madridba vagy Barcelonába nehezebben jutnak el. Ennek jegyé­ben a Groupama Aréna előtt nyoma sem volt a Nagyszombatban tapasztalt háborús hangulatnak, a magyar és horvát drukkerek békésen italoztak a Fradi-sas tövében.

Rossi megkavarta a lapokat, öt helyen változtatott a szlovákok ellen leszerepelt tizenegyhez képest: Dzsudzsáknak megadatott, hogy a 100. válogatottságát a kezdőcsapatban ünnepelhesse, Pátkai, Baráth, Nagy Dominik és Szoboszlai is a pályán köszöntötte a jubilánst.

A válogatott csapatkapitánya elpityeredett a Himnusz közben; mi is elmorzsoltunk egy-két könnycseppet – de nem örömünkben. A 13. percben Modric Kramarichoz, Szalai klubtársa pedig Rebichez passzolt, ő meg a kapuba lőtt. De hogy mindeközben hol volt Baráth, Orbán és Lovrencsics? A rossz kezdés ellenére nem ismétlődött meg a szlovákok elleni forgatókönyv. A derekasan küzdő Dzsudzsák és Szalai másképp gondolta, de itt is elkélt egy kis segítség: az Emírségekben játszó szélső remek ütempasszal szolgálta ki a támadót, az ő lövését Kalinic kapus bevédte, 1-1.

Amikor elszabadultak az érzelmek. Pátkai Máté (középen) gólja jelentette a sikert
Fotó: Bach Máté

A góltól szárnyakat kapott a válogatott, és könnyen megszerezhette volna a vezetést, ha Collum skót játékvezető befújja a Nagy Dominik elleni szabálytalanságért járó jogos 11-est. A Legia Varsó szélsőjét meglökték és a lábfejére tapostak, olyannyira, hogy hordágyon kellett levinni a pályáról, Varga Roland jött be a helyére.

Szünet után heves mezőnyjáték folyt a pályán kevés helyzettel. Ám jött a 76. perc: Dzsudzsák beadása után Pátkai Máté megmászta a védőjét, majd a kapuba „karatézta” a labdát. Megvolt a vezetés, sőt Kalmár révén meccslabdánk is volt. A győzelem viszont nem maradt el, a teljesen leeresztett horvát válogatottban vasárnap nem voltelég erő ahhoz, hogy újítson.

A 2-1-es győzelemnek köszönhetően Magyarország 3 ponttal áll a csoportban, csakúgy, mint Szlovákia, Wales és Horvátország. Két forduló lement, mintha mi sem történt volna, mi mégis gazdagabbak vagyunk egy álomszerű élménnyel.

Az E csoport állása: 1. Szlovákia 3 pont/2 mérkőzés, 2. Wales 3/1, 3. Magyarország 3/2, 4. Horvátország 3/2, 5. Azerbajdzsán 0/1.

Bátorság és szerencse

Dzsudzsák Balázs nem tudott uralkodni az érzelmein, megeredtek a könnyei, miközben nyilatkozott a mérkőzés után. – Köszönet a szurkolóknak, büszke vagyyok az egész csapatra – mondta.

az első magyar gól szerzője erős mondattal nyitott:

– Imádok magyar lenni az ilyen pillanatokért! – A Hoffenheim légiósa dicsérte játékostársait, s mindenekelőtt a közönséget, amely belehajszolta a csapatot a találkozó előtt kevesek által remélt győzelembe.

Marco Rossit tapsvihar fogadta, amikor belépett a meccs utáni sajtóértekezletre.

– Mielőtt értékelném a mérkőzés taktikai részét, szeretném megköszönni a horvát válogatott játékosok úriemberhez méltó magatartását. Másodsorban köszönet a csapatomnak, nagy szív, komoly csapatjáték nélkül nem tudtunk volna győzni, és egy csipetnyi szerencse is kellett, mert Horvátország nem játszott csúcsformában. És köszönöm nemcsak a magyarországi, hanem a felvidéki szurkolóknak is a felbecsülhetetlen segítséget – mondta a mester, majd így folytatta:

– Nem értek egyet azzal, hogy nem lehetett ráismerni a Nagyszombatban látott csapatra. Mindenki csak a végeredmény alapján értékel. Háromszor megnéztem a nagyszombati meccset, ott nem volt szerencsénk és bátorságunk, nem játszottunk előre. Szívesen felcserélném a két mérkőzés eredményét. Ma este szerencsénk volt, ez a különbség.

– Nyolc mérkőzést játszott a magyar válogatott a vezetésemmel, változó felállással. Nem ez a lényeg, hanem a koncepció, s hogy a rendelkezésre álló játékosokat miként lehet beilleszteni a rendszerbe. Ezért játszottunk ma négy védővel. A Szlovákia elleni meccs óta egyetlen edzésünk volt, ennyi idő alatt nem lehet új felállást begyakorolni. Dzsudzsák Balázsról mindig is mondtam, jó játékos. Most sokkal jobb erőállapotban van, mint novemberben, s ez meg is látszott a játékán. Olaszországban hatvanmillió, Magyarországon tízmillió szövetségi kapitány van, de egyedül engem fizetnek ezért, és nekem kell vállalnom a felelősséget. (Ch. Gáll)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.