Székelyföld tisztes búcsúja

Székelyföldi csapatok nélkül folytatódik a labdarúgó Románia-kupa küzdelemsorozata, miután sem a Sepsi OSK, sem az FK Csíkszereda nem tudta átlépni a negyeddöntős küszöböt. Ettől függetlenül a térség labdarúgása története legsikeresebb periódusaként „archiválhatja” az elmúlt hónapokat.

Csinta Samu (Csíkszereda)
2019. 03. 01. 10:57
null
Hiába küzdött a Sepsi, a bajnoki éllovas kolozsváriak nagyobb rutinja érvényesült Forrás: Sepsi OSK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tél és a tavasz határán billegő időjárási körülmények között próbálkozott újabb csúcsok meghódításával a labdarúgó Románia-kupa negyeddöntőjébe jutott két székelyföldi együttes. Amíg az első ligás Sepsi OSK-val kegyesebbnek bizonyultak az égiek, így jónak mondható játéktéren rendezhették a Kolozsvári CFR elleni meccset, addig a csíkszeredaiak az utolsó pillanatig ádáz harcot vívtak az elemekkel, hogy az illetékesek által játékra alkalmasnak nyilvánított pályát varázsoljanak az FK Csíkszereda–Universitatea Craiova összecsapásra.

A különbséget bizonyos mértékig a papírforma is diktálta, Hargita megyét az ország egyik hideg zónájaként tartják nyilván, így aztán a mérkőzés reggelén itt-ott még jégtakaró borította a pályát. A napsütés és a szél, illetve némi jégoldó célzatú vegyszerezés segítségével sikerült eltávolítani a jégkérget, a kezdetben fagyos felszín viszont a meccs második félidejére meglehetősen mocsaras jelleget öltött, ami igen kevéssé segített kidomborítani a futball játékos jellegét.

Persze egy kupanegyeddöntőben a továbbjutás az elsődleges, más kérdés, hogy így vagy úgy, de Székelyföld mindkét képviselője számára befejeződtek az idei kupaküzdelmek. A Sepsi OSK erősen döntetlenszagú mérkőzésen egy egyéni hiba következtében kapott ki 1-0-ra a roppant rutinos, a bajnoki tabellát magabiztosan vezető kolozsváriak ellen. Az első liga felsőházi rájátszásába jutott szentgyörgyieknek két egyenlítési lehetőségük is adódott, de nem tudtak élni velük.

Hiába küzdött a Sepsi, a bajnoki éllovas kolozsváriak nagyobb rutinja érvényesült
Fotó: Sepsi OSK

A háromezres nézősereg ennek ellenére szinte győztesként ünnepelte csapatát, még inkább a csapat ikonikus játékosát, a 38 éves Hadnagy Attilát, akinek szépségdíjas ollózását hatalmas bravúrral kaparta ki a léc alól a vendégek kapusa, a spanyol Jesús Fernández. A sors furcsa játéka folytán azonban a Sepsi OSK vasárnap máris visszavághat a vereségért, a két csapat ugyanis egymás ellen játszik az első ligás bajnokság alapszakaszának utolsó fordulójában.

Csíkszeredának jóval ritkábban adatik meg vendégül látni a román élcsapatokat. A felfokozott hangulat így aztán egyetlen óra alatt „eladta” a piacra dobott közel ezer belépőt, majd a közösségi oldalakon rövidesen megjelentek a jegyeket három-négyszeres áron kínáló hirdetések. A hatalmas érdeklődés előéletéhez tartozik, hogy a nyolcaddöntőben a harmadosztályú FK világraszóló szenzációt keltve verte ki a Bukaresti Dinamót, a kupavédő Craiova azonban tanult az esetből.

Az első negyedórában még egyenlő partnernek bizonyult a harmadosztályú együttes, de aztán a vendégek kisajátították a labdát, azzal együtt pedig a játék irányítását, több alkalommal is csak a szerencse óvta meg a hazaiak kapuját. Egészen a 27. percig, amikor egy baloldali beadást követően a túloldalon érkező Dimitrov megtalálta a hosszú sarkot. A nem túl sikeres lövés nyomán a labda egy göröngyön megugorva átpattant a keresztező csíki védő lábán – a pálya állapota ugyebár… A 40. percben egy vitatható lesállás miatt büntetőtől fosztotta meg a játékvezető a hazaiakat, ám ezzel gyakorlatilag ki is merültek a csíkiak lehetőségei. A rutinos craiovaiak pedig a szükséges minimumot produkálva is simán hozták a mérkőzést (0-3, Barbut és Koljics góljaival), a csúcsközeli kaland élményét azonban már senki sem képes elrabolni a csíkiaktól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.