Trónt fosztana az elsőbálozó

A legutóbbi négy NBA-döntőből hármat megnyerő Golden State Warriors már így is az NBA 1946 óta íródó történelmének egyik legsikeresebb dinasztiája, de ha a csapat megnyeri az „elsőbálozó” Toronto Raptors ellen ma kezdődő döntőt, akkor végképp a Boston Celtics, a Los Angeles Lakers, a Chicago Bulls és a San Antonio Spurs kategóriájába emelkedik. És erre minden esélye megvan Steve Kerr edző alakulatának.

Ch. Gáll András
2019. 05. 30. 9:45
NBA: Playoffs-Golden State Warriors at Portland Trail Blazers
Steph Curry (labdával) a negyedik bajnoki címéért varázsolhat Fotó: USA Today Sports Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green, André Iguodala, Shaun Livingston. 2015 tavasza óta úgy járnak az NBA-döntőre, mint kisdiákok az iskolába. A Golden State Warriors megszakítás nélkül ötödször jutott be az észak-amerikai profi kosárlabdaliga ma kezdődő döntőjébe, s az eddigi négyből hármat meg is nyert, csak 2016-ban tudta kiénekelni a sajtot a szájából a LeBron James vezérelte Cleveland Cavaliers. Történelmi fordítással, 1-3-as állásról.

S hogy miért ezt az öt kosarast említjük? Mert ők képezik a Warriors törzsgárdáját, ők voltak ott 2015 óta valamennyi döntőben. Rutinjuknál csak a tudásuk nagyobb, s ha még hozzájuk soroljuk a 2016-ban Oaklandbe érkezett Kevin Durantet és a tavaly nyáron leszerződtetett DeMarcus Cousinst – jelenleg mindketten lábadoznak súlyos sérülésükből –, akkor látjuk csak igazán, mennyire erős a címvédő. Mert Durant a legutóbbi két finálé MVP-je, Cousins pedig a liga egyik legjobb centere.

Mármost mindketten elutaztak a csapattal Torontóba, ahol az első két meccset játsszák a négy nyerésig tartó sorozatban, s ez biztató jel a Warriors-szurkolóknak. Durant előzőleg Portlandbe, a főcsoportdöntő mérkőzéseire nem kísérte el a csapatot. A hivatalos prognózis szerint a péntek hajnalban kezdődő első mérkőzésen még nem lép pályára, de Cousins szereplése nem kizárható.

Steph Curry (labdával) a negyedik bajnoki címéért varázsolhat
Fotó: Reuters

Ám könnyen lehet, hogy jobban járna Steve Kerr edző csapata a világ egyik legjobb kosarasa nélkül. Mert azon az öt és fél mérkőzésen, amelyen Durant nem játszott, hat győzelem a bajnok mérlege. A gárda visszatért ahhoz a szemet gyönyörködtető kosárlabdához, amelyet Durant érkezése előtt játszott. Nincs egyénieskedés, nincs izolációs kosárlabda, amikor odaadják a játékszert Durantnak, négyen félreállnak, és hagyják egy-egyezni a colos sztárt. Ehelyett megy a látványos, kollektív játék.

Persze van egy másik csapat is, a 24 éves fennállása során először döntőbe jutott Toronto Raptors. Történelmi esemény ez, korábban sohasem játszottak még finálét az Egyesült Államok határain kívül, most legalább két meccset mindenképpen az Ontario-tó partján vívnak, ahol egykor Dávid Kornél is játszott.

Bár a szakértők 95 (!) százaléka Warriors-sikert jósol, azért a playoff eddigi MVP-je, Kawhi Leonard vezérelte Raptors nem lebecsülendő ellenfél. Már csak azért sem, mert 0-2-ről 4-2-re fordított az alapszakasz győztese, a Milwaukee Bucks ellen a keleti főcsoport döntőjében, s a fináléban élvezi a pályaelőnyt, azaz egy esetleges hetedik meccsnek ő lesz a házigazdája.

Persze már az is szenzáció lenne, ha a sorozat egyáltalán eljutna a hetedik meccsig.

Bobby Orr örökösei

A Boston Bruins név hallatán mindenkinek a hokitörténet egyik legnagyobb alakja, Bobby Orr jut eszébe. A varázslatos hátvéd már 71 éves, s kései utódai arra készülnek, hogy hetedszer szerezzék meg a Stanley-kupát. Az ellenfél a még egyetlen trófeával sem rendelkező St. Louis Blues, és egy mérkőzés után a Bruins vezet, miután az első összecsapást 4-2-re megnyerte Bostonban, ahol a második meccset is lejátszották ma hajnalban, lapzártánk után. A Bruins csapatkapitánya napjaink Bobby Orrja, a 42 éves, 206 centis, 112 kilós szlovák hátvéd, Zdeno Chara. A trencséni óriás – amennyiben győz a Bruins – 2011 után másodszor emelheti magasba a Stanley-kupát.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.