Gólzápor verte a franciákat

Még el sem kezdődött a világbajnoki főpróbának is tekinthető BENU-kupa férfi-vízilabdatorna, már megvolt a beszédtéma a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában.

Ch. Gáll András
2019. 07. 01. 12:45
VÁMOS Márton; Merkulov, Danyil
Vámos Márton kétszer eleresztette a félelmetes balt Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még el sem kezdődött a világbajnoki főpróbának is tekinthető BENU-kupa férfi-vízilabdatorna, már megvolt a beszédtéma a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodában. Igen, Dejan Szavics szerb szövetségi kapitány egyesek számára különös, másoknak abszolút érthető és okos döntéséről van szó, arról, hogy kulcsemberei közül heten nem lesznek ott a szerb férfi-vízilabdaválogatottban a kvangdzsui vizes világbajnokságon. Szavics így indokolt: játékosai kimerültek, az elmúlt két évben ugyanis mind válogatott-, mind klubszinten rengeteg mérkőzést kellett játszaniuk. „Számunkra a világliga belgrádi szuperdöntője volt az év fő eseménye. Ott az első hellyel megszereztük a tokiói olimpiai kvótát, és az volt a megállapodás, hogy ha ez sikerül, a vb-n a fiatalabbak kapnak lehetőséget” – fogalmazott Szavics. A szerbeknél így nem lesz ott Kvangdzsuban Filip Filipovics, Andrija Prlainovic, Milan Aleksic, Stefan és Branislav Mitrovic, illetve Gojko és Dusko Pijetlovic sem.

A szerbek tizennégy fős keretében hét Magyarországon játszó pólós szerepel majd: a szolnoki Djordje Lazics, Viktor Rasovics és Radomir Drasovics, az egri Sztrahinja Rasovics, a ferencvárosi Nikola Jaksics, a miskolci Ognjen Stojanovics, valamint az OSC-s Szava Randjelovics.

kétszer eleresztette a félelmetes balt
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A szerbek tehát a jelek szerint, ha nem is félvállról veszik a vb-t, de nem dőlnek a kardjukba, amennyiben esetleg nem nyerik meg, mert fontosabbnak tartják kulcsjátékosaik feltöltődését az olimpiai esztendőre. Az összes többi válogatottnak azonban – beleértve természetesen Magyarországot is – keményen oda kell tennie magát a kvalifikációt jelentő első két hely valamelyikének eléréséért. (Illetve, ha a szerbek arany- vagy ezüstérmet szereznek, akkor a harmadik is kijut Tokióba.)

Ennyit az előzményekről, mert maga a nyitány, a Franciaország elleni mérkőzés túl sok izgalmat nem tartogatott, annak ellenére, hogy a kacifántos nevű Vanpepestraete góljával 2-1-re még a gallok vezettek. Utána azonban gyorsan duplázott – az elsőt büntetőből –, és attól kezdve csak egy csapat volt a patinás medencében. Kevéssel utána Manhercz Krisztián is sürgősen bevert kettőt, az egykori szolnoki Crousillat lövéseit pedig rendre hárította valamikori klubtársa, Nagy Viktor. A szakállas, balkezes franciának a harmadik negyed derekán végre sikerült bevennie a magyar kaput, és ezzel 6-4-re feljött az ellen. De mielőtt lelkesedhettek volna a látogatók, négy magyar gól következett Vámos, Angyal, Jansik Szilárd és Bátori révén, és ezzel el is dőlt a meccs. A vége 14-6 (4-2, 1-1, 5-2, 4-1) lett, a gólokat Angyal, Varga Dénes, Vámos és Manhercz (2-2), valamint Mezei, Pohl, Jansik, Bátori, Zalánki és Sedlmayer szerezte.

– Az elején még keresgélték önmagukat a játékosaim, de a harmadik negyedben sikerült megroppantanunk a franciákat – értékelt az M4 Sportnak a kapitány.

A torna első meccsén: Görögország–Hollandia 11-7.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.