Egyenes beszéd és tartás

Nem nekünk kedveznek az előjelek a Horvátország elleni, mai Európa-bajnoki selejtező előtt. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerdán nem is akart hiú ábrándokat kergetni. Úgy fogalmazott, ha vereséget is szenvednénk, akkor sem mindegy, hogyan. Persze arra is emlékeztetett, márciusban egyszer már sikerült meglepni a horvátokat.

Ch. Gáll András-Novák Miklós (Split)
2019. 10. 10. 16:19
null
A válogatott futballistái a tegnapi edzésen ismerkedtek a spliti stadion sokat bírált gyepével Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegyeket egy nap alatt elkapkodták, Split a mai mérkőzés lázában ég. Állítólag. Szerdán mi magunk ebből még semmit sem érzékeltünk. Nemhogy magyar, még horvát szurkolókkal sem nagyon találkoztunk. Az óvárosban, a Diocletianus-palota előtt, a Riván sétálgatva csupán az utcai árusok bódéi előtt érintett meg bennünket a találkozó hangulata: a tengert, a híres épületeket, a mediterrán életképeket ábrázoló csecsebecséket lecserélték a horvát sztárok mezeire. Kíváncsiságból elsétáltunk a közelben fekvő Stari placra, ahol Split egyik neves szülötte, Vjenceslav Zuvela emléktáblája áll. Hogy ő kicsoda? A Hajduk Split híres, sőt rettegett szurkolótáborának, a Torcidának az alapítója. Zuvela anno 1950-ben még a Zvezda elleni összefogásra buzdított; változnak az idők, ma már a fővárosi Dinamo Zagreb a fő rivális, de persze a spliti kemény mag ma a nemzeti csapatért is mindent elkövet, ha már egyszer végre Split házigazdája lehet egy – ráadásul fontos – mérkőzésnek. Amelyet másként is jellemezhetünk: biztonsági szempontból kiemelt kockázatú. Zuvela emléktáblája kultikus, egyben gyülekezési hely is a szurkolóknak, de tegnap ott is csupán néhány fiatal szürcsölt üdítőt és majszolt pizzát.

Az ingerkedés nem is illett a tegnapi hangulathoz, Splitben még tombol a vénasszonyok nyara, a hőmérséklet – árnyékban – huszonnégy fok, de a tenger is legfeljebb két fokkal hűvösebb annál, nyugodtan meg lehet benne mártózni. A futball nyelvezetére lefordítva: ma tökéletes körülmények várják majd a csapatokat.

is ehhez illően, nyájasan kezdte a szerdai sajtótájékoztatót. Felidézte, hogy egyik segítője, Luigi Febbrari dolgozott Splitben, s szép emlékeket őriz abból az időszakból. Majd így kedveskedett a horvátoknak:

– Egy éve és néhány hónapja, amikor még a szlovákiai Dunaszerdahely edzője voltam, a világbajnokság alatt egy horvát szurkolókkal zsúfolt bárban néztük a Horvátország–Oroszország negyeddöntőt, s mi is a horvátoknak drukkoltunk.

Majd rövid hatásszünet után hozzátette: – Ugyanezt holnap (azaz ma – a szerk.) nem tehetjük meg.

A válogatott futballistái a tegnapi edzésen ismerkedtek a spliti stadion sokat bírált gyepével
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Derűs moraj fogadta a szavait, pedig a magyar válogatott szövetségi kapitánya nincs éppen vidám kedvében. A csapat sérültjeiről, eltiltottjairól már mi magunk is többször írtunk, Rossi a következőkkel érzékeltette a helyzet súlyosságát: – Négy olyan játékosra nem számíthatok, akik márciusban, amikor legyőztük 2-1-re a horvátokat, a kezdőcsapat tagjai voltak, sőt hiányzik a komplett középpályás sor.

Bizony, Pátkai, és Szoboszlai alkotta akkor a középső hármast, s Baráth Botond is kivette a részét a sikerből. Ma egyikük sem játszhat. Az előjelek, eddig is tudtuk, rendkívül kedvezőtlenek. Rossi nem is akar mellébeszélni: – Budapesten egyszer már sikerült meglepnünk a horvátokat. Ez fokozottan nehéz olyan alkalommal, mint a mai, amely sorsdöntő, ami után már nincs lehetőség javítani. Az ilyen helyzetek a tapasztalt sztároknak kedveznek. Horvátország a nyolcadik, Magyarország az ötvenedik a világranglistán. Olyan mérkőzés előtt állunk, amelyen megtörténhet, hogy vereséget szenvedünk. De ha így lesz, akkor sem mindegy, hogyan. Ezt hangsúlyozom a játékosaimnak.

Egyenes beszéd. Ahogy Rossitól megszokhattuk. Jó lenne utólag azt jelenteni, hogy ehhez egyenes tartás is társult.

Eb-selejtező, E csoport, mai program: Horvátország–Magyarország 20.45 (tv: M4 Sport), Szlovákia–Wales 20.45. Az állás: 1. Horvátország 10 pont, 2. Szlovákia 9, 3. Magyarország 9, 4. Wales 6, 5. Azerbajdzsán 1.

Dalic: Ésszel kell játszani!

A horvátok nagyágyút vetettek be a tegnap esti sajtótájékoztatójukra: Zlatko Dalic szövetségi kapitányt a Real Madrid aranylabdás középpályása kísérte el. A horvát újságírók felütésként gratuláltak a zárai bombázó góljához, amit a hét végén rúgott a Granadának, majd az udvarlás után jöttek a lényegi kérdések. – Nyolc éve nem játszott a válogatott Splitben, remek érzés ennyi idő után visszatérni ide. Én egy Grúzia elleni Eb-selejtezőre emlékszem a legszívesebben a spliti meccseim közül, vezetett az ellenfél, és utána a csodálatos közönség biztatását élvezve tudtunk fordítani – emlékezett a világklasszis, akitől azt is megkérdezték, mit szólt Rossi szavaihoz, miszerint az oroszországi vb-n nekik szurkolt. – Jólesett, de az az igazság, hogy mi úgy éreztük, az egész világ nekünk drukkolt – mondta.

Jött az obligát kérdés is: Érez-e nyomást csapatkapitányként? – Nem érzek, de minden körülmények között meg kell szereznünk a három pontot, mert a szurkolók ezt várják tőlünk. Nagyon tiszteljük a magyarokat, Budapesten megleptek bennünket, annak a mérkőzésnek számomra az a legfőbb tanulsága, hogy ha nem összpontosítunk az első pillanattól kezdve, akkor hideg zuhany érhet – válaszolt a kérdésre.

Dalic mester is hangsúlyozta, hogy alázattal és az ellenféllel szembeni maximális tisztelettel kell fut­balloz­niuk, csak akkor győzhetnek. „Az a legfontosabb, hogy ésszel játsszunk! Óvatosan akarunk kezdeni, és ha nem rúgunk gólt rögtön az elején, ne legyen türelmetlen a közönség, mert a mérkőzés kilencven percig tart.” Végül lapunk kérdésére, mármint, hogy a négy ellenfél közül melyik volt a legerősebb, a horvát kapitány kitérő választ adott, pedig mi azt vártuk, hogy a magyart mondja. „Mindegyik nehéz volt, nem szeretnék sorrendet felállítani a magyar, a szlovák, a walesi és az azeri válogatott között.”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.