Szomorú cardiffi valóság

Marco Rossi erősen tartalékos csapata 2-0-ra kikapott Walestől Cardiffban, s mivel Szlovákia legyőzte Azerbajdzsánt, így az utolsó előtti, negyedik helyen fejezte be a kvalifikációs sorozatot. Lehet azon morfondírozni, hogy mi lett volna, ha nem foghíjas a védelem, mindenki bevethető, de a sorsunk nem Cardiffban dőlt el, a Szlovákia elleni hazai meccset kellett volna hozni.

2019. 11. 19. 23:00
Euro 2020 Qualifier - Group E - Wales v Hungary
Az első gól. Ramsey fejesét Nagy Ádám csak nézte, Gulácsi tehetetlen Fotó: Rebecca Naden Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazafias érzelmekről beszélt a magyar válogatott középpályása még a meccs előtti napon megígérte, a hazájukért játszanak labdarúgóink Wales ellen a cardiffi Eb-selejtezőn. A szurkolók is átérezték a mérkőzés fontosságát: szinte felrobbant a cardiffi stadion, amikor a válogatott kijött melegíteni. szövetségi kapitány abból főzött, amije volt, a döntése senkit sem ért váratlanul: a Gulácsi – Lovrencsics, Lang, Baráth, Nagy Zs. – Pátkai, Nagy Á. – Dzsudzsák, Sallai, Szoboszlai – Szalai összeállítású csapatra esett a választása.

A hazaiaknál Ryan Giggs Gareth Bale-t, Joe Allent és Aaron Ramsey-t is betette a kezdőbe, utóbbi kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál. Mire hosszas fényjátékkal és elektronikus taktusokkal eksztázisba hajszolta a közönséget a hangulatfelelős, bevonultak a csapatok. Zenei aláfestés nélkül énekelte harmincezer ­walesi az országa himnuszát; ha nem ellenünk történik, kicsordulnak a könnyeink a meghatottságtól, de ez most nem az az este volt.

A civilben orvos román Ovidiu Hategan sípszavára kezdődött a találkozó, a ki-ki meccs. Rossi magyar sállal a nyakában követte az eseményeket. Bő tíz perc után láttuk az első kaput eltaláló lövést Cardiffban, egy lendületes walesi kontra után Gareth Bale lőtt, Gulácsi a helyén volt. Öt percre rá is ott volt, a gólról nem ő tehetett: a Real Madrid szélsője, Bale beadott, és a Juventus középpályása, Ramsey fejelt a kapuba – Baráth Botond és Nagy Ádám nem állt a helyzet magaslatán.

Ennél aggasztóbb volt a magyar válogatott játéka. Szoboszlai ritkán találkozott a labdával, Sallai és Dzsudzsák súlytalannak tűnt a walesi védők között, Szalai nehezen boldogult a hazai védőkkel. Szinte a semmiből született az első magyar helyzet: Szoboszlai gyanús körülmények között esett el a tizenhatoson belül, de a bíró nem fújt. A kontra végén örülhettünk, hogy Moore fejese mellément. Aztán magyar ziccert láthattunk, egy akción belül kettőt is: Wayne Henessey előbb Szoboszlai, majd a kipattanó után Sallai lövését is bravúrral védte, ami után percekig éltette a hazai tábor. Egygólos hazai előnnyel zárult az első félidő.

Az első gól. Ramsey fejesét Nagy Ádám csak nézte, Gulácsi tehetetlen
Fotó: Reuters

Giggs csapata rögtön a folytatás után megduplázta az előnyét: Ramsey lesgyanús körülmények között vette át a labdát, talán Pátkai beragadt, ez cseppet sem izgatta a Juve fedezetét, okosan emelt Gulácsi kapujába. 2-0, oda.

Ramsey második góljával Wales lerendezte a meccset. Rossi csapata lebénult, a válogatottsági örökranglistát 108 fellépéssel vezető Király Gábort beérő kereste önmagát, csakúgy, mint a többiek. A második játékrész helyenként kínos walesi fölény jegyében telt el. Ramsey mesterhármasát Gulácsi egy hatalmas bravúrral megakadályozta, de csodát ő sem tudott tenni, ahogy a csereként beálló Kovács és Varga sem. Wales 2-0-ra győzött, Magyarországot megelőzve befutott másodiknak, továbbjutott, és részt vehet a jövő évi, részben hazai rendezésű Eb-n.

A magyar válogatottat a negyedik kalapból sorsolták, végül az erősorrendet tükrözve a negyedik helyen végzett az Eb-selejtező E csoportjában. Elmaradt a walesi bravúr, szembejött a valóság. Marad a pótselejtező – és a remény.

Wales–Magyarország 2-0 (1-0), Eb-selejtező mérkőzés, Cardiff, 30 ezer néző, vezette: Hategan (román). Gólszerző: Ramsey (15., 46.)

A csoport másik mérkőzésén: Szlovákia–Azerbajdzsán 2-0.

Az F csoport végeredménye: 1. Horvátország 17 pont 2. Wales 14, 3. Szlovákia 13, 4. Magyarország 12, ­5. Azerbajdzsán 1.

Őket látták, őket hallották mindenütt

Kellemesen csípős hideg fogadta Cardiffban a magyarokat. A helyieknek ez persze kellemes idő, néhányan zokni nélkül, papucsban flangáltak a városban, ahol már javában zajlik a karácsonyi vásár. Többek között fröccsöntött jegesmedveszobor szemezgetett a járókelőkkel, de volt más is, a főtéren felállított óriás fenyő utalt az ünnep méltóságára.

Cardiff háromszázezres város, könnyen bejárható, akarva-akaratlanul is belebotlik az ember a látnivalókba. Népszerű úti célnak bizonyult a vár. Volt olyan leleményes kolléga, aki sokallta a tizenhárom fontos (közel ötezer forintos) belépőt, azonnal előkapta az újságíró-igazolványát, erre megenyhült a jegyszedő, s már nyíltak is a kapuk. Mások a történelmi belváros utcáit rótták, a sétát megszakítva néha betévedtek egy-egy pubba vagy éppen a Taff folyó partjára épített szupermodern, 75 ezres stadionban gyönyörködtek. Szinte felfoghatatlan, miért nem itt, a 2017-es Bajnokok Ligája-döntő helyszínén fogadta Wales a magyarokat. Pedig a válasz egyszerű: a tíz éve átadott létesítmény a rögbiválogatott otthona. Nehéz volt nem kiszűrni a fogadóirodák ajánlatát: ahány odds, annyi ajánlat; a legagresszívebb marketingkommandót a Ladbrokes folytatta: tíz fontra kilencvenet kínált 2-1-es hazai győzelem esetén. A gyors meggazdagodás (?) vágya nem csábította a magyarokat, egy középkorú, hazafias érzelmektől fűtött úr a 4-0-s vendégsikert tette meg. Lelke rajta – és nem ő volt az egyetlen.

Az Albert Einstein Bizottság népszerű dalszövegét parafrazeálva a cardiffi lakosok „megint csak őt [a magyart] látták mindenütt, már megint csak őt hallották mindenütt”. Kávézóban, karácsonyi piacon, pályaudvaron, buszmegállóban, a jellegzetes cardiffi árkádok alatt, a vár tövében, kocsmákban énekelve, italozva is feltűntek a Walesbe elzarándokolt magyar futballbarátok.

A rettenthetetlen szurkolók szűk három órával a mérkőzés kezdőrúgása előtt, magyar idő szerint hatkor találkoztak a belvárosi Walkabout kocsma előtt. Cardiffban ilyet még nem láttak: teljesen megbénult a közlekedés a békés, de annál hangosabb, füstgránátokkal tarkított szurkolói menetnek köszönhetően. Annak ellenére, hogy hivatalosan alig kétezer magyar kapott jegyet a Cardiff City Stadionba, legalább négyezren vonultak át a városon, hogy az Eb-selejtező-sorozatban utoljára lássák Marco Rossi csapatát.

Rajtuk semmi sem múlt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.