Nem nyomás, motiváció

A Ferencváros harmadszor, valamennyi magyar csapatot ideértve pedig hetedszer szerepel labdarúgó európai kupa csoportkörében. Az sem egyedi, hogy az utolsó fordulót még a továbbjutásra esélyesen várja, ám ez a siker korábban végül még egyetlen magyar klubnak sem adatott meg. A Fradinak ma (21.00, tv: Sport 1) nyernie kell a bolgár Ludogorec vendégeként ahhoz, hogy bekerüljön a legjobb harminckettő közé az Európa-ligában.

2019. 12. 12. 13:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros (1995) és a Debrecen (2009), az UEFA-kupáéban a Ferencváros (2004), az Európa-ligáéban a Debrecen (2010), a Fehérvár kétszer is (2012-ben még Videotonként, 2018-ban Vidiként) szerepelt, tehát az FTC idén a hetedik próbálkozó. A Vidinek az utolsó forduló előtt mindkétszer volt esélye a továbbjutásra, igaz, a másik meccsen is múlt a sorsa, s végül mindkétszer elbukott.

A Fradinak ezúttal színtiszta a helyzete: ha nyer Razgradban, akkor továbbjut, ha nem, akkor kiesik.

Az előzmények nem éppen kedve­zőek, hiszen Szergej Rebrov együttese a legutóbbi két mérkőzésén kikapott Békéscsabán, és kiesett a Magyar Kupából, majd bajnokin döntetlent játszott a Groupama Arénában a Puskás Akadémiával, de hiba lenne ezekből messzemenő következtetéseket levonni.

Már októberben – amikor az El 2. fordulójában 3-0-ra nyert Budapesten – meggyőződhettünk arról, hogy a Ludo­gorec még csak nem is emlékeztet nyári önmagára. A Fradi akkor kettős győzelemmel verte ki a Bajnokok Ligája selejtezőjéből, s a bolgár bajnok azóta mind­össze kétszer kapott ki, mindkétszer az Espanyoltól, a hazai bajnokságban veretlen, öt pont előnnyel áll az élen.

Tokmac (felül) a nyáron betalált Razgradban
Fotó: Mirkó István

– A BL-selejtezők előtt is a Ludo­gorec volt a favorit, de például a Dinamo Zagreb ellen sem mi voltunk az esélyesek, mégis 1-1-es döntetlent játszottunk idegenben. A mai mérkőzés is 0-0-ról indul, a saját futballunkra kell koncentrálnunk, és mindent megtenni azért, hogy elérjük a célunkat. Ehhez győznünk kell, de ez nem helyezi nyomás alá a játékosokat, ellenkezőleg: motiválja őket. A lehetőség adott, küzdenünk kell érte – mondta Rebrov a szerdai sajtótájékoztatón.

Világos beszéd.

Európa-liga, H csoport, 6. forduló: Ludogorec–Ferencváros 21.00, Espanyol–CSZKA Moszkva 21.00; az állás: 1. Espanyol 11 pont (már továbbjutott), 2. Ludogorec 7, 3. Ferencváros 6, 4. CSZKA 2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.