Kertjében ugrott nagyot az olimpiai bajnok

Bár a koronavírus-járvány miatt atlétikában is szünetel a versenyszezon, a franciák olimpiai bajnok rúdugrója, Renaud Lavillenie szabadtéren a világ idei nyolcadik legjobb eredményét jegyezte 561 centiméterrel. Ezt azonban biztosan nem hitelesítik, hiszen a saját kertjében érte el.

2020. 04. 05. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Clermont-Ferrand közelében, Pérignat-lès-Sarliève településen szép kertes házban lakik Renaud Lavillenie, és olyannyira nagy kertje van, hogy a rúdugrás korábbi világcsúcstartója, londoni olimpiai bajnoka versenykörülményeket teremtett magának. Az Instagram-oldalára – ahol airlavillenie néven található meg, és 187 ezer követővel rendelkezik – már négy nappal ezelőtt is töltött fel videót arról, hogy tréningezik, és megjegyezte, szerencsés, hogy erre otthon is van lehetősége. Szombaton éjjel pedig egy olyan videót tett ki a közösségi oldalára, amely arról tanúskodik, hogy 561 centit ugrott! „Minden teljesen szabályszerű volt” – fűzte hozzá kommentárként.

A videót vasárnap délutánig már közel 50 ezren nézték meg, sokan hozzászóltak, és egy kérdésre válaszolva Lavillenie azt is elárulta, hogy a kerti rekordja 585 centi. A sztorihoz hozzászólt a franciák másik kiválósága, a hármasugrásban világ- és Európa-bajnok Teddy Tamgho is, aki azzal viccelődött, hogy Lavillenie szerinte biztosan csalt, nem is 561-et ugrott. Ám az érintett ezt egyáltalán nem vette zokon, nagy mosoly-jelekkel riposztozott, hogy Tamghóból csak a féltékenység beszél. Amit aztán ő nem is tagadott. Szóval, így zajlik most az élet a franciáknál az atlétikában...

Az 561 cm az idei szabadtéri világranglistán a nyolcadik helyhez lenne elegendő, de gyorsan tegyük hozzá, hogy a koronavírus-járvány betett a szabadtéri szezonnak, még alig volt verseny. A legjobb eredményt, ami 590 cm, az amerikai Jacob Wooten érte el februárban egy mexikóvárosi versenyen. Ha a fedett pályás szezont nézzük, az 561 cm itt a világranglista a 34. helyet érné. Lavillenie amúgy február 13-án tető alatt Clermont-Ferrand-ban 594 cm-tt ugrott, és ezzel a harmadik a rangsorban, csak a világcsúcsot 618 cm-re javító svéd Armand Duplantis és az idén 601 cm-ig jutó amerikai Sam Kendricks előzi meg.

A 33 éves Lavillenie – a londoni olimpia aranyérmese, a riói játékok második helyezettje – 2014-ben 616 cm-t elérve döntötte meg az ukrán Szerhij Bubka 615-cm-es világcsúcsát. Lavillenie rekordja idén dőlt meg, a húszéves Duplantis február 8-án a lengyelországi Torunban 617 cm-t ugrott, egy hét múlva pedig Glasgow-ban 618-at.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.