Immobile, a gólkirály, aki lepipálta Cristiano Ronaldót

Harmadszor lett olasz gólkirály Ciro Immobile. Nem is akárhogyan. Cristiano Ronaldót kellett megelőznie a címért, 36 góllal beállította Gonzalo Higuaín Serie A-rekordját, továbbá övé lett az európai Aranycipő is. Ezen felül az a jutalmas, hogy jövőre a Bajnokok Ligájában szerepelhet az olasz bajnokságot negyedikként zárt Lazióval. Interjú a 30 éves gólvágóval.

Magyar Nemzet
Forrás: Képes Sport2020. 08. 10. 7:14
null
Ciro Immobile már a második a Lazio örökranglistáján Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Tavasszal, amikor még úgy nézett ki, hogy a Laziónak 2000 után újra esélye van a bajnoki címre, korábbi edzője, a jelenleg a Liverpoolt irányító Jürgen Klopp azt nyilatkozta, hogy ön miatt is szorít a csapat sikeréért. Mit szólt hozzá?

– Nagyon jó volt hallani Jürgen Klopp szavait. Sajnos pályafutásunk rossz szakaszában találkoztunk Dortmundban. Azt kívánom, bárcsak az igazi Ciróval dolgozhatott volna együtt, mert ott és akkor nem voltam önmagam. Ennek ellenére is képesek voltunk megnyerni a német Szuperkupát, ami szép emlék.

– Mekkora szerepe van a szezon sikereiben Simone Inzaghi edzőnek?

– Ha már az előbb szóba került, Jürgen Klopphoz tudnám hasonlítani őt. Rendkívüli módon képes motiválni a játékosait. Inzaghi nemzetközi szintű edző, és egyike azoknak a szakembereknek, akikkel együtt dolgozva én is megtaláltam a legjobb énemet.

Inzaghival közösen fejlődünk, ő edzőként, én játékosként.

Mindent meg tudunk beszélni egymással, jó érzés, hogy kíváncsi a véleményemre, aminek akár hatása is lehet a pályán történtekre.

Inzaghi megbocsátotta neki a hisztit

Ciro Immobile a csúcsra ért
Fotó: AFP

– Még a szezon elején ingerülten vette tudomásul, hogy Inzaghi lecserélte a Parma elleni bajnokin, amelyen pedig gólt is szerzett. Utána kihagyta a kezdőből a soron következő, Inter elleni meccsen. Akkor is tisztelettel gondolt rá?

– Rosszul reagáltam a cserére. Nem volt jó ötlet kifelé ilyen gesztusokat tennem mindenki előtt, de tudtam, hogy megbocsát nekem. Inzaghi jól kezelte a helyzetet, az is jogos volt, hogy ezután az Inter ellen a kispadra ültetett. Akkoriban sokat beszélgettünk, megoldottuk a problémát, és utána már nem volt szükség békülésre. De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor hatásosan lépett fel.

– Mire gondol?

– Az Atalanta elleni hazai meccsünkre. Félidőben 3-0-s vesztésre álltunk, és nagyon dühös volt az öltözőben. Tajtékzott, mint egy bika, és igaza volt, szörnyen gyengék voltunk. Előtte a válogatott meccsek miatt szünet volt a bajnokságban, és mindannyian a saját dolgainkkal voltunk elfoglalva a csapat helyett. Félidőben észhez térített minket, és végül 3–3-ra mentettük a meccset.

Immobile Novemberben óta százados, Piola a célkeresztben

– Novemberben a Milan ellen szerezte meg a 100. gólját a Lazióban. Számon tartja ezeket a mérföldköveket?

– Amikor befejeltem, egyből eszembe jutott, hogy ez volt a századik. Nem véletlen, hogy a gól után jó erősen magamhoz öleltem Manuel Lazzarit, akitől a gólpasszt kaptam. A meccs előtt Parolo, Acerbi, Lulic és Radu sokat heccelték őt. Azzal húzták, hogy „Figyelj, Manuel, itt van nekünk a góllövőlista éllovasa, és te még nem adtál neki egyetlen gólpasszt sem.” Szóval, amikor megöleltem, azzal azt akartam mondani neki, hogy látod, megcsináltad!

– Nincs messze attól, hogy minden idők legeredményesebb Lazio-játékosa legyen. Silvio Piola 149 góllal csúcstartó, ön 125-nél tart. Mit gondol, a következő idényben megelőzheti Piolát?

– Minden attól függ, hogy megy a játék. Nemcsak nekem, hanem a csapatnak is, de úgy érzem, még többre vagyok képes, mint amit eddig elértem. Fizikailag és mentálisan is jó állapotban kell lennem, és ha a legjobbat tudom nyújtani, összejöhet.

jelenléte mekkora motivációt jelent? Idén versenyt futott vele a gólkirályi címért.

– Az biztos, hogy a bajnokságban szereplő összes támadónak extra ösztönzőerővel ér fel, hogy ő a Serie A-ban játszik. Gólkirálynak lenni mindig jó érzés, de ha úgy szerzed meg a címet, hogy ehhez őt is le kell győzni, az egyenesen csodálatos. Egy olyan labdarúgóról beszélünk, aki már 700 gól felett jár pályafutása alatt.

Légiósként nem ment neki

– Idén harmadszor lett olasz gólkirály. Mivel magyarázza, hogy légiósként, más bajnokságban nem ment ilyen jól a játék?

– Spanyolországban a Sevillánál nem éreztem jól magam, nem kaptam sok lehetőséget. A szezon feléhez közeledve komolyan gondolkoztam a januári távozáson, de Unai Emery edző megkért, hogy maradjak. Utána két meccsen egymás után gólt szereztem, aztán újra kitett a csapatból. Akkor már úgy voltam vele, hogy ez az ember nem ért semmit.

Ha nem érzed azt, hogy egy csapat vagy terv része vagy, akkor minden értelmetlenné válik.

Dortmundban pedig a Bayernbe távozó Robert Lewandowski helyére igazoltak, és nagyon rágörcsöltem az ezzel járó felelősségre, hogy tőlem várják a gólokat. Amikor a Lazióhoz jöttem, hasonló volt a helyzet, hiszen a visszavonuló Miroslav Klosét kellett pótolnom, de akkor már nem követtem el újra ugyanazt a hibát, és nem foglalkoztam az elvárásokkal. Nem mindig könnyű ezeket a helyén kezelni.

– A Lazio az utolsó csapata?

– Boldog vagyok itt, sosem gondolkodtam a távozáson. Még most sem. Vettünk egy házat a Stadio Olimpico közelében, szeretjük Rómát, közel vagyunk a feleségem családjához és az enyémhez is. Jó helyen vagyunk.

(A teljes interjú a Képes Sportban olvasható.)

Az európai Aranycipő végeredménye:

1. Ciro Immobile (Lazio) 36 gól, 72 pont

2. (Bayern München) 34 gól, 68 pont

3. Cristiano Ronaldo (Juventus) 31 gól, 62 pont

4. Timo Werner (RB Leipzig) 28 gól, 56 pont

5. (Barcelona) 25 gól, 50 pont

(Salzburg, Dortmund) 29 gól, 50 pont

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.