Adyval példálózik Mr. Álomsorsolás a Fradi vendégjátéka előtt

Azon a néven ismerte meg Magyarország Bernt Hulskert, hogy „Mr. Álomsorsolás”. Érdemes tudni a hírhedt norvég tévésről, hogy tagja volt a Molde legutóbbi BL-csapatának. Megkérdeztük, hogy mit gondol a Fradi–Molde BL-selejtezőről – frappánsan Ady Endre-idézettel válaszolt.

2020. 09. 22. 11:25
null
Bernt Hulsker (jobbra) a Juventus edzőjével, Andrea Pirlóval - Fotó: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernt Hulsker volt az a norvég tévés, aki azt üvöltötte a stúdióban, hogy „álomsorsolás, álomsorsolás”, miközben örömében az asztalt csapkodta, amikor kiderült, hogy Magyarország lett a norvég labdarúgó-válogatott ellenfele a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjében.

„Mr. Álomsorsolás” 1999 és 2004 között a Molde csatára volt, és 31 góljával a klub tizedik legeredményesebb futballistája Ole Gunnar Solskjærrel holtversenyben. A norvég VGTV segítségével felkerestük Hulskert, hogy ossza meg gondolatait korábbi csapata és a Ferencváros párharca előtt, amelynek tétje a bejutás a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

– Ha a Molde a csúcsformáját mutatja, akkor van esélye – kezdte Hulsker az esélylatolgatást. – De kétség sem fér ahhoz, hogy a Ferencváros az esélyesebb. Mindkét klub azzal a mentalitással várja az összecsapást, amit a legjobban a magyarok híres költője, Ady Endre fogalmazott meg.

S Hulsker nem tréfált, angolul idézte Ady ismert sorait: „Szeretném magam megmutatni, / Hogy látva lássanak, / Hogy látva lássanak.”

Bernt Hulsker (jobbra) a Juventus edzőjével, Andrea Pirlóval – Fotó: Twitter

Hulsker nemcsak Ady Szeretném, ha szeretnének című versét ismerte, hanem a Fradiból is alaposan felkészült, amelyet egy másik norvég csapattal, a Rosenborggal hasonlított össze.

– Lenyűgözött, ahogy a Ferencváros kontrolállta a meccseket a Celtic és a Dinamo Zagreb ellen – fogalmazott. – Érdekes összevetni a magyar bajnok teljesítményét a Rosenborgéval, amely az előző két idényben találkozott ugyanezzel a két csapattal. A Rosenborg küszködött a tempóval és a labdajáratással, de a Ferencváros élesebbnek tűnt. Tavaly hét pontot szerzett az Európa-liga csoportkörében, és legyőzte a CSZKA Moszkvát. Ezek a nemzetközi tapasztalatok biztosan segítik a Ferencvárost a kevésbé rutinos Molde ellen.

Azt a két játékost emelte ki a magyar bajnokból Hulsker, akiket Norvégiából jól ismer: Franck Bolit és Tokmac Nguent, aki a BL-selejtezőkön mutatott kiváló teljesítményének köszönhetően először kapott meghívót a norvég válogatottba.

– Csodálatos, klasszis játékos – jellemezte Tokmacot. – Korábban többször feltettem a kérdést: Nguen miért nem válogatott még? Azt gondolom, hogy ő már megérett arra, hogy a Ferencvárosnál jobb csapatokban is megállja a helyét. De muszáj megemlítenem a Fradiból Bolit is, akit kirúgtak a Stabæktől, mielőtt elhagyta Norvégiát.

Hulsker ott volt a Moldéban, amikor a csapat legutóbb, 1999 őszén a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelt. Szerinte most túl sok a gond a csapatnál, de mivel a bajnokságban már 16 pontos hátrányban van, mindent egy lapra tehet fel a BL-ért.

– Leírhatatlan élmény volt a BL-szereplés részesének lenni – emlékezett vissza Mr. Álomsorsolás. – Most a világ összes kincsét jelentené a Moldénak a BL-szereplés, főleg, hogy a bajnoki cím esélye elúszni látszik. Az előző idény nagy részében jó formában volt a Molde, de az idei teljesítmény meg sem közelíti az előző évit. A csapat a középszerű ellenfelekkel szemben is túlságosan függ attól, hogy Magnus Wolff Eikrem éppen egészséges- és a megfelelő formában van-e.

Természetesen a 2015-ös álomsorsolásos produkciójáról is megkérdeztük Hulskert, aki azóta egyébként járt a norvégiai magyar nagykövetnél is, hogy feledtesse a történteket.

– Semmit sem bántam meg – reagált Mr. Álomsorsolás. – Akkor azt gondoltam, hogy Magyarországgal a tökéletes sorsolást kaptuk. És szerintem Magyarországon ugyanezt gondolták, hogy Norvégia volt a legjobb ellenfél a pótselejtezőre. A többi pedig, mint tudjuk, már történelem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.