időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Mégsem a Puskás Arénában lesz az Európai Szuperkupa-mérkőzés?

Magyar Nemzet
2020.09.01. 13:59

A Kicker német szaklap beszámolója szerint bizonytalanná vált az Európai Szuperkupa-mérkőzés budapesti rendezése. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyeztet a magyar kormánnyal, ugyanis szeretnék az eredeti tervek szerint, közönség előtt megrendezni a mérkőzést. A szeptember 1-jén életbe léptetett határzár befolyásolhatja a terveket.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy húszezer néző előtt tartanák meg a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-liga aranyérmes Sevilla összecsapását a Puskás Arénában. A mérkőzésre 3000-3000 jegyet kapnának a csapatok drukkerei is. Csakhogy szeptember 1-jével a koronavírus terjedésének megfékezésére új, a korábbinál szigorúbb intézkedéseket vezetett be a magyar kormány, és a német Kicker szerint ez befolyásolhatja a mérkőzés budapesti megrendezését.

Még nem biztos, hogy jöhetnek-e nézők a szeptemberi mérkőzésre
Fotó: Mirkó István

A Magyar Közlönyben megjelentek alapján az elrendelt határzár szerint csak kivételes esetben léphet be külföldi személy az ország területére. Például abban az esetben, ha az illető Magyarországon megrendezendő sporteseményre érkezik, és „a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-Cov2 PCR-teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”, hogy nem fertőzött a koronavírussal.

A Magyar Közlöny a nemzetközi labdarúgó-kupamérkőzések és válogatott futballmeccsek kapcsán még enyhébb rendelkezést tartalmaz, amely szerint az ilyen eseményekre érkezők akkor is beléphetnek az országba, ha „az Európai Labdarúgó-szövetség vonatkozó protokolljára is figyelemmel – a sporteseményt, illetve sportrendezvényt megelőző három napon belül egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-Cov2 PCR-teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja”, hogy nem volt kimutatható a szervezetében a koronavírus. És itt jön a probléma az UEFA szempontjából: ezek a szabályok ugyanis kizárólag a csapatok szűk delegációjára vonatkoznak, a szurkolókra nem.

A Kicker megjegyzi, az európai szövetség jelenleg is tárgyal a magyar kormánnyal és a Magyar Labdarúgó-szövetséggel, hogy a lehető legjobb döntést hozza a meccsrendezéssel kapcsolatban. Az Európai Szuperkupa-meccs a jelen állás szerint szeptember 24-én lesz.

A Magyar Labdarúgó-szövetség sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, hogy az UEFA különböző területekért felelős szakemberei ezekben a napokban végzik a kiemelt labdarúgó-mérkőzések előtti bejárást, ezt követően alakul ki a végső döntés a Szuperkupa-mérkőzés budapesti megrendezésével kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.