Király ez a Könyves, meghódította Belgrádot

Ritkaságszámba megy, hogy valaki 31 évesen mutatkozzon be a magyar labdarúgó-válogatottban. Hát még, hogy mindjárt góllal, sőt győztes góllal! Könyves Norberté a dicsőség, a siker pedig az egész csapaté. Marco Rossi együttese újabb kellemes meglepetést okozva 1-0-ra nyert Szerbiában, s ezzel megerősítette a második helyét a Nemzetek Ligája B divíziójában, a 3. csoportban.

Novák Miklós (Belgrád)
2020. 10. 11. 22:36
null
Könyves Norber, a ZTE kulcsembere, a válogatottban Belgrádban győztes gólt szerzett Fotó: Andrej Csukics Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kezdés előtt másfél órával a szerbek norvégiai hősének a nevét hiába keressük a kezdőtizenegyben. Milinkovics-Szavics a keretben sem szerepel, ahogy Sallai Rolandot a Freiburg, úgy valószínűleg őt is visszarendelte a klubja, a Freiburg. A szerb válogatott persze nélküle is bivaly erős, a keretben csupa légiós kapott helyet szerte Európa neves ligáiból.

Nálunk a várakozásnak megfelelően a szófiai együtteshez képest, több, szám szerint hat helyen is változtatott. Sallai, és mellett kimaradt Fiola, Sigér, Holender, bekerült Botka, Bese, Gazdag, Hangya, Nikolics, s debütált a válogatottban Könyves. Így állt fel tehát a magyar válogatott:

Gulácsi – Botka, Lang, Szalai A. – Bese, Gazdag, Nagy Á., Kalmár, Hangya – Nikolics, Könyves.

Nézők nélkül meglehetősen lehangoló látványt nyújtott a Rajko Mitics-stadion, a híres Marakana. Szurkolók nélkül be kellett érnünk azzal, hogy kivetítőn többször is lejátszották az ismert szerb sörmárka – a labdarúgó-válogatott főszereplésével forgatott – lendületes reklámfilmjét.

Majd – rend a lelke mindennek – a műsorközlő a jelenlévőknek, a tíz-tíz magyar és szerb újságírónak, valamint a negyven VIP-vendégnek felhívta a figyelmét arra, hogy tartózkodjanak a rasszista megnyilvánulásoktól.

A magyar válogatott, ahogy az örökbecsű szakzsargon mondaná, nem kezdett megilletődötten, talán többet is birtokolta a labdát. S az első helyzet is a mieink előtt adódott Kalmár labdaszerzése után. Ő Nikolicshoz, aki aztán a 16-on belülre betörő Könyveshez passzolt, kicsit mögé, ezzel odalett a lehetőség.

A másik helyzetünkből aztán már gól lett, igaz, hathatós szerb segítséggel. A 20. percben az agilisan futballozó Kalmár ívelt keresztbe jobbról Nikolics felé, Milenkovics kétszer is hibázott, először rosszul fejelte vissza a labdát, majd a visszapattanót ráadásul újra hátra játszotta; Könyves lecsapott rá, becsúszva (!) megszerezte, majd felpattant, okosan tolt rajta kétszer, amivel Rajkovics kapust is becsapta, s az üres hálóba helyezett (0-1). Kicsit az 1997-es helsinki gólunkat idézte a találat...

Hogyan is jellemezte két hete, a keret hirdetéskor Könyves Norbertet. „Remélem, nem fog megsértődni, amit mondok. Nem egy Marco van Basten, de nagy harcos, olyan játékos, akire szükségünk van.” Tegyük hozzá, Van Basten ilyen gólt, hogy előtte becsúszva szerzett volna labdát, hosszú és eredményes pályafutása során valószínűleg egyet sem szerzett. De Könyves Norberttel ne legyünk igazságtalanok. Bebizonyította, hogy 31 évesen is lehet új célokat kitűzni, sőt azoknak meg is felelni. Első válogatott mérkőzésén mindjárt gólt szerzett, ami keveseknek adatik meg.

A góllal debütáló Könyves Norbertet köszöntik a társak
Fotó: Darko Vojinovics / MTI/AP

A szerbek a folytatásban, legalábbis szünetig nem tudtak felpörögni – vagy nem akartak, egyre megy – így, a magyar válogatott biztosan tartotta az előnyét.

Marco Rossi a második félidőre egyet cserélt: Hangyát Holender váltotta.

A szerbek érezhetően ritmust váltottak, egymást követték a meleg pillanatok Gulácsi kapuja előtt. Marco Rossi azzal igyekezett úrrá lenni a zavaron, hogy Bese helyett beküldte Willi Orbánt – természetesen védőnek, s Botka lépett fel szélsőnek.

Amikor engedett a nyomás, eldönthettük volna a meccset. Szép támadás végén Nikolics ívelt tökéletesen Holender elé, akinek arra is volt ideje, hogy levegye a labdát, de 10 méterről nem találta el a kaput.

Aztán bejött Szalai Ádám is a gólszerző Könyves helyére, majd Nego is debütált Nikolicsot váltva. S újra jöttek a szerbek. A 75. percben már mindenki verve volt, Gulácsi is, csak a kapufa nem, avagy köszönjük meg Jovicsnak, hogy elpuskázta a ziccert.

Fortuna a hátra lévő percekben sem engedte el a mieink kezét, az eredmény nem változott, az egymás elleni első mérkőzésen 1-0-ra legyőztük az önálló Szerbiát.

A csoport másik mérkőzésén: Oroszország–Törökország 1-1. Az állás: 1. Oroszország 7 pont, 2. Magyarország 6, 3. Törökország 2, 4. Szerbia 1.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.