A történelem legjobb csapata, amely nem nyert BL-t?

Huszonegy év után ma este játssza az első egyenes kieséses meccsét a Bajnokok Ligájában a Lazio, amely a címvédő Bayern Münchent fogadja Rómában a nyolcaddöntő első meccsén. Ha visszagondolunk, kik alkották az olaszok 2000-ben negyeddöntőig jutott csapatát, joggal érezhetjük úgy, hogy az a Lazio minden idők egyik legjobb csapata volt, amely nem nyert BL-t. Pavel Nedved, Diego Simeone, Alessandro Nesta, Juan Sebastian Veron és még folytathatnánk a veretes névsort.

2021. 02. 23. 20:16
SOCCER-LAZIO-INTER MILAN
Lazio Rome's midfielder Czech Pavel Nedved (L) fights for the ball with Inter Milan's defender Christian Panucci during the Italian championship match Lazio Rome vs Inter Milan, 11 March 2000, at the Olympic stadium in Rome. (ELECTRONIC IMAGE) (Photo by Gabriel BOUYS / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatjuk is: Szinisa Mihajlovics, Roberto Mancini és természetesen Simone Inzaghi. Utóbbinak a ma esti meccsen is nagy szerep jut, hiszen ma már edzőként tolja a Lazio szekerét.

A felsoroltak az ezredforduló környékén kivétel nélkül nagy sztárok voltak, de nemcsak ez a közös bennük, hanem az is, hogy nem szakadtak el a futballtól. Simeone az Atlético Madrid, Nesta az olasz másodosztályú Frosinone, Mancini az olasz válogatott, Mihajlovics a Bologna edzője, Veron az argentin Estudiantes sportigazgatója volt, Nedved pedig jelenleg a Juventus társelnöke.

Diego Simeone 2000-ben a Lazio mezében Fotó: AFP/Gabriel Bouys

Persze labdarúgóként emlékszünk rájuk igazán, és külön-külön rendkívül sikeresek voltak. Mancini BEK-et nyert a Sampdoriával, Nedved aranylabdás lett, Veron UEFA-kupagyőztes volt a Parmával, Simeone az Interrel, Nesta BL-győztes a Milannal és világbajnok az olasz válogatottal, Mihajlovics pedig BEK-győztes a Crvena zvezdával. De így együtt valamiért nem jött ki nekik az igazán nagy lépés 2000-ben.

– Álomcsapat volt – állapította meg a szóban forgó Lazióról a klub akkori edzője, Sven-Göran Eriksson. – Nagyon erős keretünk volt a játékosok személyisége és technikai képzettsége alapján egyaránt. Megnyerhettük volna a BL-t is. Nem jött össze, de három év alatt szereztünk hét trófeát, ami nem kis dolog. Ott voltunk a világ legjobbjai között.

A svéd edzővel tényleg sikeres volt a Lazio, amely 1999-ben KEK-et nyert, 2000-ben pedig a Serie A-ban lett bajnok, hogy a két legjelentősebb eredményt emeljük ki. Mégis úgy érezhetik a csapat szurkolói, hogy több is lehetett volna abban a gárdában, a BL-ben sem lett volna elérhetetlen a siker.

A negyeddöntőig gond nélkül jutott el a Lazio, amely mindkét csoportkört az első helyen teljesítette. A Valenciával kerültek össze a rómaiak a legjobb nyolc között, és az első meccsen 5-2-re kikaptak idegenben. Lényegében egyetlen rosszul sikerült meccs megpecsételte a sorsukat, a visszavágón Veron góljával hiába nyertek 1-0-ra, a Valencia jutott tovább, amely végül ezüstérmes lett.

Tehát mostanáig 2000. április 18-án lépett pályára legutóbb a BL egyenes kieséses szakaszában a Lazio, ami olyan régen volt, hogy csak néhány héttel később került a mozikba a Gladiátor című film Russell Crowe-val a főszerepben. A Bayern München ellen hasonló bátorságra lesz szüksége Inzaghi csapatának, mint amilyen rettenthetetlen volt Maximus Decimus Meridius a népszerű mozifilmben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.