Ez Lewis Hamiltonnak is fájhat: tízmillió dollárt bukhatott

A RaceFans szokásához híven idén is közölte a Formula–1-es pilóták fizetését, s ugyan ez a lista semmiképpen tekinthető hivatalosnak, hiszen a szerződések titkosak, a brit szaklap a száguldó cirkusz bennfentesei szerint nem nagyon szokott látványosan mellélőni.

2021. 04. 08. 18:45
Turkish Grand Prix
Formula One F1 - Turkish Grand Prix - Istanbul Park, Istanbul, Turkey - November 15, 2020 Mercedes' Lewis Hamilton celebrates after winning the race and the world championship Pool via REUTERS/Tolga Bozoglu - UP1EGBF0XLXPR Fotó: XXSTRINGERXX xxxxx Forrás: REUTERS/Tolga Bozoglu - UP1EGBF0XLXPR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban nincs semmi meglepő, hogy 2021-ben is kapja a legmagasabb fizetést, de a hétszeres világbajnoknak a tavalyi 40 millió dollár helyett idén be kell érnie 30 millióval. Vajon ezért is húzódott sokáig a már a 36 éves pilóta és a Mercedes között a tárgyalás a szerződés meghosszabbításáról? Amit végül csak egy évvel hosszabbítottak meg. S ezek szerint idén tízmillió dollárt (azaz hárommilliárd forintot) bukik – ez még neki is fájhat. Viszont a szerződésében lehetnek eredményességi bónuszok, ezekből kárpótolja magát. Keseregnie pedig azért sincs oka, mert már tavaly arra a szintre jutott, hogy ő lett miden idők legtöbbet kereső brit sportolója 307 millió dollárral, megelőzve a futballcsillag David Beckhamet (274 millió dollár).

Amennyiben hiszünk a RaceFans munkatársainak, akkor a Formula–1-ben idén jelentősen csökkent a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel apanázsa is – ez sem meglepő, a német tavaly leszerepelt a Ferrarinál, amely 30 milliót folyósított neki. Vettel most az Aston Martintól 15 milliót kap. A RaceFans listáján azonban ezzel is a negyedik, holtversenyben Daniel Ricciardóval (McLaren).

Hamilton mögött a trónkövetelő (Red Bull) következik 25 millió dollárral, a harmadik pedig a száguldó cirkuszba két év után visszatért Fernando Alonso, a kétszeres világbajnok, már 39 éves spanyol pilóta 20 milliót alkudott ki magának az Alpine-nál. Csapaton belül a legnagyobb különbség az Alfa Romeónál és az Alpha Taurinál állt elő. Előbbinél a már 41 éves Kimi Räikkönen a maga tízmillió dollárjával éppen tízszer annyit kap, mint Antonio Giovinazzi. No persze a finn ikon mégiscsak egy világbajnok, ezt is meg kell fizetni. A sor végén Cunoda Juki, az Alpha Tauri japán újonca található, neki „rongyos” 500 ezer dollárral kell beérnie, ami ugyancsak a tizede csapattársa, Pierre Gasly ötmillió dolláros fizetésének.

A RaceFans szerint a Formula–1-es pilóták fizetési listája 2021-ben:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 30 millió dollár

2. Max Verstappen (Red Bull) 25 millió dollár

3. Fernando Alonso (Alpine) 20 millió dollár

4–5. Daniel Ricciardo (McLaren) 15 millió dollár

Sebastian Vettel (Aston Martin) 15 millió dollár

6. Charles Leclerc (Ferrari) 12 millió dollár

7–10. Valtteri Bottas (Mercedes) 10 millió dollár

Lance Stroll (Aston Martin) 10 millió dollár

Carlos Sainz (Ferrari) 10 millió dollár

Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) 10 millió dollár

11. Sergio Perez (Red Bull) 8 millió dollár

12–14. Lando Norris (McLaren) 5 millió dollár

Esteban Ocon (Alpine) 5 millió dollár

Pierre Gasly (Alpha Tauri) 5 millió dollár

15–19. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) 1 millió dollár

Mick Schumacher (Haas) 1 millió dollár

Nyikita Mazepin (Haas) 1 millió dollár

George Russell (Williams) 1 millió dollár

Nicholas Latifi (Williams) 1 millió dollár

20. Cunoda Juki (Alpha Tauri) 0,5 millió dollár

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.