A Mercedes egyelőre tűri, hogy Bottas nem akar szót fogadni

Valtteri Bottas nem akar minden egyes alkalommal csapata, a Mercedes kedvében járni, amennyiben azzal betesz a saját versenyének, derült ki a finn versenyző a Formula–1-es Spanyol Nagydíj után adott nyilatkozatából. Bottas az utasítás ellenére nem engedte el azonnal Lewis Hamiltont, de Toto Wolff csapatfőnök egyelőre elnézi ezt az engedetlenséget, mivel a futamgyőzelem nem csúszott ki a kezükből.

Magyar Nemzet
2021. 05. 10. 13:16
Valtteri Bottas
Imola, 2021. április 15. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje pályabejárást tart a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Emilia Romagna Nagydíjának otthont adó imolai pályán 2021. április 15-én. A futamot április 18-án renezik. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Spanyol Nagydíjon az élről indult a rajt után Max Verstappennel szemben elveszítette a vezető pozícióját, és a verseny hajrájáig üldözte a holland pilótát, míg végül a Mercedes remek taktikai húzásának köszönhetően meg tudta előzni és megnyerte a futamot. A hétszeres világbajnokot egy extra kerékcserére hívta ki a csapata, majd új gumijainak hála játszi könnyedséggel dolgozta le a bokszutca látogatása miatt kialakult 23 másodperces hátrányát, és ugyanilyen simán ment el a Red Bull versenyzője mellett.

Ha csak a végeredményt vesszük figyelembe, akkor a Mercedes szempontjából tökéletes volt a délután, a futamon azonban volt egy kis közjáték, amivel az istálló nem számolt. Ugyanis a kerékcsere után Hamilton Valtteri Bottas mögé sorolt be, és „fentről” arra utasították a finnt, hogy ne akadályozza a britet, hiszen ő más stratégián van, a futamgyőzelemért versenyez. Bottas ugyan elengedte Hamiltont, de a csapat kérése ellenére nem tett így azonnal, és csapattársa emiatt nagyjából 1,3 másodpercet veszített el.

A Mercedes második számú pilótája azzal indokolta döntését, hogy ő maga is versenyben volt. A rajtnál megelőzte őt Charles Leclerc (Ferrari), és a bokszban sikerült visszavennie pozícióját, szeretett volna minél jobban ellépni tőle.

– Persze, elengedhettem volna Lewist hamarabb is, de közben én is versenyeztem, így mérlegelnem kellett a dolgokat. Próbáltam minél inkább leszakítani magamról Charles-t, hogy kimehessek a bokszba új gumikért, és megpróbálhassam megfutni a leggyorsabb kört a versenyen, ami egy plusz pontot ér. Azt mondták, hogy ne tartsam fel Lewist túl sokáig. De ahogy már említettem, én is versenyben voltam. Nem azért vagyok itt, hogy csak úgy elengedjem az embereket, hanem, hogy versenyezzek. Ennyi az egész – magyarázta Bottas.

Bottas ezúttal kiállt magáért
Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

Toto Wolff csapatfőnök egyelőre engedékeny volt csintalan pilótájával, mivel a futamot így is Hamilton nyerte.

– Az autóversenyzőknek megvannak a sajátos ösztöneik. Azt szerettük volna – mivel Lewis más taktikán volt –, ha gyorsabban továbbhaladhat. Végül is az eredmény a lényeg, az pedig a kedvünk szerint alakult. Megértem Valtterit, nehéz napja volt, és most dühös. Ha a döntése a futamgyőzelembe került volna, akkor kritikusabb lennék, így csak tanulhatunk a dologból. Arról kell beszélnünk, hogy ez bajtársias alapon mindkét oldalon működik.

Lewis Hamilton csapattársa mellé állt a kérdésben, nem ítéli el Bottast.

– Őszintén szólva nem tudtam a csapat üzenetéről, sima versenyszituációnak gondoltam. Ez szerintem teljesen rendben is lett volna, főleg az idény korai szakaszában. Tudtam, hogy közel kell kerülnöm hozzá, aztán megelőzni. Teljesen más stratégián voltunk, nyilvánvaló volt, hogy elmegyek mellette, hiszen jóval frissebb gumikon autóztam. Bementünk a tízes kanyarba, azt gondoltam, hogy lesz helyem, aztán már nem voltam annyira biztos benne. Mégis befértem, Valtteri teljesen fair volt velem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.