Forrósodik a helyzet Tokióban, a NOB-elnökét hiába várták

Elhalasztották a NOB elnökének Tokióba tervezett látogatását. Nem Thomas Bach menetrendje változott meg hirtelen, hanem a tokiói helyzet válságosabb napról napra. Egyre hangosabb azoknak a hangja Japánban, akik az olimpia újabb elhalasztását vagy törlését követelik.

Magyar Nemzet
Forrás: Inside the Games, Origo2021. 05. 11. 9:17
null
Az olimpia tényleg megöli a szegényeket? Fotó: David Mareuil Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thomas Bach a jövő héten utazott volna a japán fővárosba, ám a Tokióban, sőt immár Japán szerte egyre erősödő olimpia ellenes hangulat hatására a látogatását elhalasztották júniusra, egyelőre meghatározatlan időpontra.

Az olimpiával kapcsolatos témákra szakosodott Inside the Games portál arról számolt be, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a koronavírus-járvány miatt immár a japánok több mint a fele, sőt talán kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát.

A Jomiuri Sinbun című napilap által szervezett felmérésben a válaszadók 59 százaléka mondta, hogy töröljék az ötkarikás játékokat, 39 százalékuk viszont úgy vélekedett, hogy idén meg kellene tartani. A halasztást itt nem kínálták fel opcióként.

Az olimpia tényleg megöli a szegényeket?
Fotó: David Mareuil / AFP

A TBS News kutatásában a megkérdezettek 65 százaléka mondta, hogy töröljék, vagy ismét halasszák el az olimpiát.

A múlt héten elindított petíciót már több mint 300 ezren írták alá Japánban annak érdekében, hogy ne idén kerüljön sor a rangos eseményre.

Az ellenzéki parlamenti képviselők tegnap órákig faggatták Szuga Josihide miniszterelnököt, aki kijelentette: soha nem állította, hogy az olimpia megrendezése az első helyen áll a fontossági sorrendjében. – Számomra a japán lakosság életének és egészségének védelme a prioritás. Először meg kell akadályoznunk a vírus terjedését – jelentette ki. Hozzátette, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mondja ki a végső szót az ötkarikás játékokkal kapcsolatban, a kormány feladata az, hogy lépéseket tegyen a biztonságos rendezés érdekében.

John Coates, a NOB koordinációs testületének elnöke szombaton kijelentette, hogy az olimpiarendezés-ellenes közhangulat aggodalomra ad okot. A teniszező Oszaka Naomi vasárnap úgy fogalmazott, egész életében arra várt, hogy részt vegyen hazájában az olimpián, de a tokiói rendezés kockázatait alaposan meg kell vitatni.

Az Origo részletesen foglalkozott a témával. A lap beszámolt arról, hogy miközben a hétvégén az Olimpiai stadionban – természetesen zárt kapuk mögött – labdarúgótornát rendeztek, kinn, az utcán az emberek az olimpia ellen tüntettek. „Az olimpia megöli a szegényeket.” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel mentek ki az utcákra az emberek.

Arra az ellentmondásos helyzetre is felhívják a figyelmet, hogy miközben külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, a helyi önkéntesekre nem vonatkoznak ilyen szigorú előírások. Az önkénteseket nem fogják naponta tesztelni, nem törődnek velük, a tömegközlekedést is használhatják, mehetnek a város bárjaiba, éttermeibe.

Holott pont ez az, amit minden olimpiai résztvevőnek szigorúan megtiltanak. Nekik nem. Pedig az önkéntesek közvetlen kapcsolatban lesznek az olimpiai résztvevőkkel.

Arról nem is szólva, hogy a járvány miatt az országra nehezedő egészségügyi helyzetben a kórházak is várnák az önkénteseket, felmerül a kérdés, ugyan miként tudna az olimpiai szervezőbizottság önkénteseket toborozni a játékokra?

Japánban továbbra is rendkívül alacsony a lakosság beoltottságának aránya, és szintén a múlt héten hosszabbították meg május végéig a rendkívüli állapotot Tokióban és három másik prefektúrában. A kórházak többfelé megteltek, ezért arra kérik a lakosságot, hogy ne mozduljanak ki az otthonaikból.

Rögzítsük, a NOB tavaly kimondta, nincs lehetőség az olimpia újabb elhalasztására. Csak a törlés a játékok megrendezésének alternatívája. Fel van adva a lecke a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.