Jól sikerült a szurkolás, szégyen helyett hazai dráma

Véget ért a lettországi jégkorong-világbajnokság csoportköre. A legnagyobb hokinemzetként számon tartott Kanada visszatáncolt a szakadék széléről a becsületes németek segítségével. Így is akad meglepetés, a szintén sportági hatalom Svédország nem jutott be a negyeddöntőbe.

Magyar Nemzet
2021. 06. 01. 21:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NHL jelenleg is zajló rájátszása miatt nem a legerősebb keretekkel szállt harcba a legtöbb válogatott a lettországi jégkorong-világbajnokságon, és ez különösen igaz Kanada nemzeti együttesére. A kanadai válogatott hokiban azonban hagyományosan azt a szerepet tölti be, mint a futballban Brazília: a C vagy D válogatottal is számolni kell.

Nem ennek megfelelően kezdte azonban a vb-t Kanada: a juharlevelesek kikaptak Lettországtól, az Egyesült Államoktól és Németországtól is. Utána Norvégia, Kazahsztán és Olaszország ellen begyűjtötte a három pontot a csapat, az utolsó fordulóban a finnek ellen viszont csak egy pontot szerzett Kanada, miután elveszítette a büntetőpárbajt.

A kazahok elszúrták a maguk nagy esélyét a továbbjutásra a már biztos kieső Norvégia ellen, viszont a csoport utolsó meccsén, a Németország–Lettország találkozón egy rendes játékidőbeli döntetlennel a két európai válogatott kéz a kézben léphetett volna tovább, Kanada kárára. A legnagyobb hokinemzetnek a szurkolás maradt, hogy elkerüljék a szégyenteljes kiesést.

Megbeszélt eredményről szó sem volt, de így is szorosan alakult a meccs: az első harmadban ugyan elléptek 2-0-ra a németek, de a lettek a második játékrészben szépítettek. Az utolsó percekben kapus nélkül próbálkozott a házigazda, de mindhiába, így a Kanada elleni álomszerű kezdés ellenére Lettország nem jutott be a legjobb nyolc közé, csak a hatodik helyen zárt a csoportjában.

Németország győzelme pedig harmadik helyet és Svájc elleni negyeddöntőt ért. Azzal aligha járnának jól éppen a németek, ha Kanada néhány sörrel jönne nekik, de minőségi juharszirup járhat a sportemberekhez méltó küzdelemért.

Jégkorong-világbajnokság, Lettország

A csoport: 1. Oroszország 17 pont, 2. Svájc 15, 3. Csehország 13, 4. Szlovákia 12, 5. Svédország 10, 6. Dánia 9, 7. Nagy-Britannia 4, 8. Fehéroroszország 4.

B csoport: 1. Egyesült Államok 18 pont, 2. Finnország 17, 3. Németország 12, 4. Kanada 10, 5. Kazahsztán 10, 6. Lettország 9, 7. Norvégia 8, 8. Olaszország 0.

A negyeddöntők párosítása: Oroszország–Kanada, Svájc–Németország, Finnország–Csehország, Egyesült Államok–Szlovákia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.