Íme a románok válasza Milák Kristófra!

Vasárnap ért véget az úszók junior Európa-bajnoksága, amelyen néhány éve Milák Kristóf még hármasával-négyesével markolta fel az aranyérmeket. Ő most már az olimpiai bajnoki címre hajt, de a mostani római viadalon egy mindössze 16 éves román úszó olyan eredményeket ért el, amelyekkel ő is bejelentkezett a tokiói győzelemre. David Popovici nemsokára az amerikai sztár, Caeleb Dressel és bizony Milák kihívója is lehet.

2021. 07. 12. 22:07
null
Forrás: Facebook / David Popovici
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római junior Eb leghangosabb sikereit kétségkívül David Popovici aratta. Az egy dolog, hogy a 16 éves román úszó 50, 100 és 200 méter gyorson is aranyérmet szerzett, az igazi szenzációt ugyanis a – nem csupán a korához képest – szenzációs időeredményei keltették.

A legrövidebb távon 22,22 másodperccel nyert, ezen van még mit csiszolnia, hiszen a világ élvonala 22 másodperc alatt kezdődik. Ugyanakkor 100 méteren 47,30-nál állította meg az órát, ami egyrészt juniorvilágcsúcs, másrészt – és ez a lényeg – a világ idei legjobb ideje! Ezzel Kliment Kolesnikovot és a szám legutóbbi két világbajnokságának győztesét, az olimpia első számú favoritját, Caeleb Dresselt előzi meg a ranglistán.

A román úszó a jövőben Milák egyik nagy riválisa lehet Fotó: Facebook/David Popovici

Popovici eredménye 2021-ből kilépve is megállja a helyét, minden idők tizedik legjobbja, és mindössze 39 századra van Cesar Cielo 2009-es, a cápadresszes időkben, ugyancsak Rómában úszott világrekordjától. Hogy még jobban el tudjuk helyezni, milyen ragyogó időről van szó, a 2016-os riói olimpián ezzel aranyérmet lehetett volna szerezni. S akkor ismételjük meg: David Popovici mindössze 16 éves.

Ha mindez nem lenne elég, 200 gyorson is remek időt repesztett. Nem a döntőben, hanem az elődöntőben volt a gyorsabb, akkor 1:45,26-ot tudott, amely szintén új juniorvilágcsúcs, s egyben a világ idei hetedik legjobbja. A Bukarestben született úszót legalább olyan zseniális tehetségnek tartják Romániában, mint mi idehaza Milák Kristófot, akinek már van néhány év fórja vele szemben.

Tőle szinte elvárás az aranyérem Tokióban, az olimpiára már tavaly kijutó Popovicinak viszont talán még nem most jön el az ideje, mindenesetre 100 és 200 gyorson simán döntős lehet, ott pedig már bármi megtörténhet. A 100 nagy esélyese, Dressel tehát új kihívót kapott, és a jövőben Milákkal is izgalmas csatákat vívhat Popovici, hiszen klasszisunk Tokió után a gyorsúszást akarja felépíteni a pillangó mellé, így keresztezheti az útját a román ígérettel.

Ami a magyarok junior Eb-n való szereplését illeti, elmúltak azok az idők, amikor Milák és Késely Ajna talicskával hordta haza az érmeket. Előbbi nyolcszoros, utóbbi tizenötszörös junior Európa-bajnok. Most nincs ilyen egyéniségünk, illetve, aki lehetett volna, az az olimpia miatt nem indult (Kós Hubert) Rómában.

Ezzel együtt is szépen helytállt a magyar csapat, amely két arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárt, a pontversenyben pedig hatodik lett a nemzetek között. A két bajnoki címünkben Pádár Nikoletta főszerepet vállalt: 200 gyorson egyéniben nyert, valamint a győztes 4×200-as női gyorsváltóban is úszott Veres Laura, Fábián Bettina és Nyirádi Réka mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.