Federer cáfolja, hogy Djokovics fenyegető közelsége motiválja

A torna történetében utoljára tartottak vasárnap szünnapot Wimbledonban. A pihenő Roger Federer mellett Fucsovics Mártonnak is jól jött, ma mindketten frissen léphetnek pályára a legjobb tizenhat között. A füves szentélyben nyolcszoros bajnok Federer a harmadik forduló után adott interjúban azt mondta, nem Novak Djokovics motiválja, s úgy érzi, elkapta a ritmust.

N. M.
2021. 07. 05. 6:30
Federer Wimbledon
Roger Federer már nem lesz olimpikon Fotó: Europress/AFP/Adrian Dennis
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha esélyessé túlzás is lenne előléptetni, annyit azért kijelenthetünk, korai volt temetni Roger Federert az első forduló után. Emlékezetes, hogy a Wimbledonban rekorderként nyolcszor győztes, immár 39 éves svájci klasszis csak úgy jutott túl öt játszmában Adrian Mannarinón, hogy a 33 éves francia játékos megsérült, és feladta a találkozót. Federer ezt követően három szettben lépett túl a szebb napokat is látott francia Richard Gasquet-én, majd négy szettben legyőzte a brit Cameron Norrie-t is.

Federer ma a szervaspecialista olasz Lorenzo Sonegóval találkozik a legjobb tizenhat között – megelőlegezhetjük, hogy esélyesként. Ha ezt a kanyart is sikerrel veszi, akkor a negyeddöntőben már rangadót játszhat a német Alexander Zverevvel.

Federert sokak szerint hosszú kihagyás után idén azt késztette a visszatérésre, hogy Rafael Nadal már befogta a Grand Slam-torna-győzelmek számában (20-20), s ott toporog mögöttük a fiatalabb Novak Djokovics, aki 19-nél tart. Federer ezt cáfolta a verseny honlapjának nyilatkozva.

– Nem azért játszom, mert neki jól megy vagy nagyszerű dolgokat csinál. Magammal törődöm. Megvoltak a magam gondjai a térdemmel. Kétségtelen, nagyon lenyűgöző látni, amit Djokovics idén művel. Igen, nagy dolgok előtt állhat az elkövetkező napokban. Nagy erénye, hogy többféleképpen képes meccseket nyerni. Hihetetlenül jól játszott Ausztráliában, majd Párizsban is. S ő az első számú esélyes Wimbledonban is. Rászolgált. Rendkívül keményen dolgozott, remekül játszik, nehéz lesz bárkinek is legyőzni – méltatta Djokovicsot Federer, majd hozzátette, úgy érzi, elkapta a ritmust, a Norrie elleni sikert már érzelmesen ünnepelte.

– Rendkívül nyugodt voltam az egész meccs alatt. Talán ezért viselkedtem érzelmesen a végén. Nagyon sokat jelentett a győzelem, mert úgy érzem. nagyon jó meccset játszottam, kivéve talán azt az egy játékot, amikor Norrie brékelt. Tudom, hogy Norrie-nak jó éve van. Rengeteg mérkőzést és rengeteg tornán játszott. Éppen ezért ez a győzelem nekem viszonyítási pont: ha meg tudok verni egy olyan szintű játékost, aki jól teniszezett a múlt héten, aki otthon játszik, aki rengeteg mérkőzést játszott, akkor… Ugye, értik? – fejtegette a rá jellemző stílusban.

Persze, hogy értjük. Federernek ma muszáj túljutnia Sonegón…

Fucsovics: Rubljov ötödször

Fucsovics Márton szombaton párosban kiesett, ma ő is játszik a nyolcaddöntőben. Rotterdam, Doha, Dubai és Miami után idén ötödször hozta össze a sors a világranglistán hetedik Andrej Rubljovval. Nem jó előjel, hogy a korábbi négy meccset egyaránt az orosz nyerte. Itt az ideje, hogy megszakadjon a rossz sorozat.

Az idei torna eddigi legnagyobb meglepetése, hogy a harmadik kiemelt Cicipasz már az első fordulóban kiesett az amerikai Tiafoe ellen. A második kiemelt Medvegyev szombaton két szett hátrányból fordított a horvát Cilic ellen.

Ma Novak Djokovics is pályára lép, a chilei Cristian Garín lesz az ellenfele.

Keddtől telt ház előtt

A korábbi tervekkel ellentétben már a keddi negyeddöntőket telt ház előtt rendezhetik meg a wimbledoni teniszbajnokságon. A szervezők vasárnapi tájékoztatása szerint a jövő héten az első telt házas szabadtéri sporteseményre kerülhet sor Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány tavaly márciusi kitörése óta. Az All England Club hozzátette, az első hét tapasztalatai alapján született meg a döntés, hogy nemcsak a finálékra szűnnek meg a korlátozások, melyek értelmében eddig a befogadóképesség 50 százalékát nyitották meg a szurkolók előtt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.