Magyarellenes rigmusok miatt vizsgálat indul két román klub ellen

Két székelyföldi magyar klub, a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda is tiltakozott az ellen, hogy hétfőn a romániai bajnoki mérkőzéseiken a szurkolók végig a magyarokat és Magyarországot gyalázó rigmusokat kiabáltak és énekeltek, sőt Konstancában tettleg is bántalmazták a játékosokat. A sportminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

Magyar Nemzet
2021. 08. 10. 17:31
A román stadionokban visszatérő jelenség a magyarellenes rigmusok kiabálása és éneklése Forrás: Maszol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalázó helyzetbe került két székelyföldi klub is a román első és másodosztályú bajnokságokban az ellenfelek szurkolói és vezetői miatt. Hétfő este az élvonal egyik mérkőzésén a Farul Constanta ultrái nemcsak szavakban, hanem Niczuly Roland kapus rendszeres dobálásával tettekkel is bántalmazták a Sepsi OSK játékosait. A Sepsi vezetői a leginkább azt sérelmezik, hogy hazai oldalról senki sem lépett fel a szurkolókkal szemben. Mint Hadnagy Attila sportigazgató a Nemzeti Sportnak elmondta: nem volt kivel beszélni a Farul vezetői közül. Pedig a Viitorul és a Farul nyári fúziója előtt a konstancai mérkőzésekre nem volt jellemző az ilyen szurkolás, a 12 évet az alsóbb osztályokban töltő Farul ultrái viszont már az előző fordulóban, a Rapid ellen is botrány okoztak, akkor cigányellenes rigmusokkal. Sem az ovidiui stadion bemondója, sem Adrian Cojocaru játékvezető nem figyelmeztette a hazai kemény magot a magyarokat és Magyarországot gyalázó, szidalmazó rigmusok és dalok beszüntetésére.

A Sepsi a történtek miatt hivatalosan is tiltakozott az élvonal lebonyolításáért felelős Hivatásos Labdarúgó-ligánál (LPF) és a Román Labdarúgó-szövetségnél (FRF) is. A járvány miatt Romániában 2020 márciusa és 2021 májusának vége között egyáltalán nem lehettek nézők a lelátókon, az új bajnoki idényben viszont már a stadionok kapacitásának felére eladhatnak jegyeket a klubok. A nézőkkel együtt a magyarellenesség is visszatért, először július 16-án a Liga 1-es újonc FCU 1948 Craiova tábora próbálkozott ezzel Kolozsváron, a CFR elleni találkozón. Most hétfőn így járt a másodosztály rajtján az FK Csíkszereda is a CSA Steaua București otthonában 1-0-ra elveszített mérkőzésen. A székelyföldi klub ezt írja a közleményében: „A Csíkszeredának a bukaresti Steaua elleni bajnoki mérkőzésen a romániai áldemokrácia legsötétebb idejét felidéző fogadtatásban volt része. A hadügyminisztérium kötelékébe tartozó, az Európai Unió viszonylatában példátlan módon, közpénzből, tehát a magyar ajkú adófizetők hozzájárulásából is fenntartott profi futballcsapat mintegy 2,5 ezer fős ultragyülekezete nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes rigmusokkal, a stadionokban évek óta tiltólistán szereplő pirotechnikai eszközök tömkelegének folyamatos használatával kísérelték meg megfélemlíteni az FK Csíkszereda csapatát és közvetetten a romániai magyar közösség egészét.”

A klub szerint a több száz fős biztonsági személyzet Bukarestben sem avatkozott közbe, és a kisujját sem mozdította, hogy megfékezze a szurkolókat. A Csíkszereda a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) fordult segítségért, hogy lépjen fel a közösség elleni gyalázás minden formája ellen, egyúttal érjék el, hogy a hadügyminisztérium kötelékébe tartozó sportegyesületnél vonják felelősségre az ultrák gyalázatos viselkedését anyagilag támogató személyeket, tisztségviselőket. Az Ifjúsági és Sportminisztérium Erőszak Elleni Bizottsága belső kivizsgálást indított az ügyben, a miniszter, Novák Eduárd pedig ezt írta a közösségi oldalán: „Nem engedhetjük meg, hogy a sportpályák a diszkriminációtól és az idegengyűlölő rigmusoktól legyenek hangosak. Ezt mindenkinek meg kell értenie és el kell fogadnia, mi pedig mindannyiszor elmondjuk majd, ahányszor erre szükség lesz! Mindent megteszünk azért, hogy hasonló esetek többé ne forduljanak elő!”

Antal Árpád, az erdélyi Sepsiszentgyörgy polgármestere a fegyelmi szabályok szigorítására szólította fel a Román Labdarúgó Szövetséget annak érdekében, hogy visszaszorítsák a romániai stadionokon eluralkodott magyarellenességet. Az elöljáró egy közösségi oldalon közölte kedden, hogy „mélységesen felháborító és kimondottan aggasztó lett a magyarellenesség gyakorisága és mértéke a romániai lelátókon”. Antal szerint az FRF nem lépett fel kellő eréllyel a jelenséggel szemben. „Ezért határozottan felszólítjuk a labdarúgó-szövetség vezetőségét, hogy egyrészt szigorítsanak a szabályokon, másrészt ezeket a szabályokat szigorúan tartassák be.” Közölte, hogy egyeztetett Razvan Burleanuval, az FRF elnökével, aki elmondta, hogy a szövetségnek a hatályos szabályok szerint kevés mozgástere van, és a kiszabható szankciók a mérkőzés megfigyelőjének jelentésétől függnek. A hatályos törvények értelmében az FRF csak a klubokra szabhat ki szankciókat, ezért az egyik megoldás az lenne, ha a törvényt úgy módosítanák, hogy a szurkolókat is büntetni lehessen akár a stadionokból való kitiltással.

Antal szerint fontos, hogy az európai szövetségnek (UEFA) is jelezzék a román futballban uralkodó állapotokat, és felkérjék őket, kísérjék figyelemmel a román bajnokságot.

Romániában az idegengyűlölő, rasszista bekiabálásokért vagy feliratokért 5000–70 000 lej (mintegy 360 ezer–ötmillió forint) közötti pénzbüntetés szabható ki a klubokra, zárt kapus büntetés viszont csak többszöri visszaesés esetén szabható ki, ha az adott klubot már előzőleg a maximális összegre büntették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.