időjárás 5°C Hedvig 2021. October 17.
logo
Bár kerüli a medencét, Cseh László szombaton még utoljára versenybe száll

Hiába vonult vissza, Cseh László szombaton újra versenyezni fog

Dubai Viktória
2021.09.22. 06:24 2021.09.22. 08:36
Hiába vonult vissza, Cseh László szombaton újra versenyezni fog

Bár kerüli a tokiói olimpia óta kerüli a medencét, Cseh László szombaton még utoljára versenybe száll a Vizesgálán.

– Az utolsó után egészen biztos nem lesz utolsó utáni, minden eshetőséget számba véve olyan döntést hoztam, illetve hoztunk Diával (Cseh László felesége – a szerk.), amelyet jól megfontoltunk, és véglegesnek tekintünk – nyilatkozta Cseh László májusban, amikor bejelentette, hogy a tokiói olimpia után pontot tesz pályafutása végére.

A 35 éves úszó tartotta magát korábbi kijelentéséhez, az uszoda környékét is elkerülte Japánból való hazatérése óta, szombaton mégis kivételt tesz, még egyszer, utoljára aktív úszók ellen versenyez a Vizesgálán, amelynek hangulata egy korábbi alkalommal ragadta meg. Különösebben így sem készül az eseményre, legalábbis edzések formájában nem.

– Nem úsztam medencében az olimpia óta, persze máshol voltam azóta vízben és zuhanyozni is szoktam... De csak hétfőn fordult elő először, hogy rávettem magam egy kis otthoni tornára. Azt sem a versenyre való felkészülés jegyében tettem, hanem az egészségem miatt szükség van testmozgásra – magyarázta a sajtótájékoztatón Cseh, a gála egyik nagykövete. – A versenyen csillagszórószerű úszás lesz, nyolc fiú áll rajtkőre, az utolsó mindig kiesik. Remélem, hogy nem az elsők közt távozom, de akkor sem fogok szégyenkezni, ha úgy alakul. Azon még gondolkodnom kell, hogy a versenydresszemet felvegyem-e, mert elég nehéz belebújni, és nem biztos, hogy van még hozzá energiám. Talán már a testsúlyom sem a megfelelő hozzá – tette hozzá mosolyogva. 

A visszavonult klasszis lapunk kérdésére elárulta, egyelőre csak élvezi a mindennapokat, még nem tudja, aktív sportolói pályafutása befejeztével milyen irányba induljon tovább. Még a garázsban sem sikerült rendet tennie, pedig a karrierjét lezáró tokiói döntője előtt azt nyilatkozta, ezt a feladatot már nem halogathatja tovább.

– Addig még sajnos nem jutottam el, a ház körüli teendőkre nem jutott elég időm. Az úszás nélküli élet sem csak arról szól, hogy otthon unatkozom. Van jó pár feladat, de még nem tudom, hogy mihez fogok kezdeni. Voltunk nyaralni, egyelőre a feleségemmel közösen próbáljuk élvezni a felszabadult időt. Olyan dolgokat is megtehetek, amiket korábban az edzések miatt nem tudtam – mondta Cseh, majd hozzátette, valamennyire azért hiányzik neki az úszás. – Most próbálom ezt elengedni, hiszen megértettem, hogy a profi karrieremnek akkor és ott be kellett fejeződnie.

Sztárparádé az arénában

Nemcsak Cseh László lesz ott szombaton a Duna Arénában, hanem összesen harminchat olimpiai, egy paralimpiai aranyérem, valamint több száz ötkarikás, világ- és Európa-bajnoki érem tulajdonosa is megjelenik a negyedik alkalommal megrendezendő Vizesgálán. Napjaink úszó kiválóságai közül Kapás Boglárka és Milák Kristóf, a kajak-kenusoktól Storcz Botond nagykövet mellett többek között Kozák Danuta, Csipes Tamara, Dombi Rudolf, Kammerer Zoltán is versenybe száll, míg vízilabdában ismét összecsap a Millennium Masters az Oázis Masters csapatával. Az egész napos esemény nyitányaként, 8 órától az Ötpróba sorozat vizes részét teljesíthetik Magyarország egyik legnépszerűbb szabadidősport-rendezvényének résztvevői. Utánuk, 17.30-kor veszik birtokukba a létesítményt a korábbi és mai élsportolók, akikkel közönségtalálkozót is tartanak a versenyek lezárulta után.

Az eseményen műúszó- és műugró-bemutató is lesz, a Rippel fivérek pedig a tízméteres toronyban mutatják be produkciójukat. A résztvevők ingyenes kardiológiai szűrővizsgálaton vehetnek részt Merkely Béla csapatának jóvoltából. A belépéshez védettségi igazolvány szükséges.

A borítóképen: Cseh László megérkezése a Liszt Ferenc repülőtérre a tokiói olimpiát követően. Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly