Másodszor is szoros meccs, másodszor is vereség

A Ferencváros idei első hazai Európa-liga csoportmeccsén a spanyol Real Betist fogadta. Nehéznek ígérkezett a találkozó a világ egyik legerősebb bajnokságából érkezett ellenféllel szemben, a Fradi azonban felvette a kesztyűt. Ez az eredményt tekintve azonban ismét vereséget jelentett, így két forduló után a Fradi nulla ponttal áll csoportjában.

2021. 09. 30. 22:52
null
Budapest 20210930 FTC Betis labdarúgás mérkőzés foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este zöld-fehér ünnep készülődött a Groupama Arénában: azok után, hogy tavaly a pandémia miatt a Ferencváros két hazai meccsét korlátozott számú szurkolósereg, egy találkozóját pedig üres lelátók előtt játszhatta a Bajnokok Ligája főtábláján, idén újra adott volt a lehetőség, hogy európai kupasorozat csoportmérkőzésén megteljen a Fradi stadionja. A klubszínek egyezősége okán pedig még a vendégdrukkerek, a Real Betis szimpatizánsai is hozzátették a magukét ahhoz, hogy az Európa-liga-csoportmeccsre valóban a teljes aréna zöld-fehérbe öltözzön.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, is a helyszínen figyelte, ahogy az általa behívott labdarúgók a lehető legnagyobb számban kaptak helyet a kezdőcsapatban: és Vécsei Bálint játékára is az első perctől kezdve számított Peter Stöger, aki hazai pályán is óvatos, három belső védős rendszerben küldte pályára a Ferencvárost. Ennek a döntésnek Tokmac Nguen lett a kárvallottja, aki csak a kispadon kezdte a találkozót. Az ezúttal kékben játszó vendégeknél kezdett a negyven éves klublegenda, Joaquín, viszont csak a cserék között kapott helyet a keret egyik legértékesebb labdarúgójának tartott Héctor Bellerín.

A felállástól függetlenül bátran kezdett a Ferencváros, az első kapura lövési kísérlet Myrto Uzuni nevéhez fűződött a tizedik percben, de ezzel csak saját, a kapu mögött tomboló szurkolótáborát riogatta. A hangulatra jellemző volt, hogy néhány perccel később a Fradi-játékosok még építették a támadást, miközben már szögletnek kellett volna következnie, csak az ezt jelző sípszó elveszett a hangorkánban.

A 17. percben jött a hidegzuhany: a meccs első igazi helyzetből a világbajnok Nabil Fekir közelről Dibusz kapujába lőtt. A francia játékos át is vehette a lapos beadást a kaputól hét méterre. A spanyol csapat addig sem tűnt idegesnek, a vezetés megszerzése után pedig még magabiztosabbá vált.

Fekir lába lendül, születőben az első gól Fotó: MTI/Kovács Tamás

De a Ferencváros sem zuhant össze, azt viszont érezni lehetett a mérkőzés képén, hogy nem esik hét gól, mint a Betis első fordulós találkozóján. Samy és Ryan Mmaee fejessel veszélyeztette a kaput, ahogy a túloldalon Andrés Guardado is, a mexikói kísérleténél Dibusz bravúrral mentett. Az első félidő hajrájában Uzuni használta ki Pezzella figyelmetlenségét, az ellenfél térfelén labdát szerzett, majd csodásan tekert a kapuba. Az öltözőbe így 1-1-es döntetlennel vonulhattak a csapatok.

A második félidő érezhetően paprikásabb hangulatban kezdődött a pályán, a vendégek mestere, Manuel Pellegrini pedig tíz perc elteltével hármas cserével érzékeltette, hogy többet várna csapatától. A mérkőzés azonban továbbra is kiegyenlített képet mutatott, sőt inkább a Betis térfelén járt többet a labda, bár kaput a vendégek találtak Guardado révén, aki ezúttal sem tudott túljárni Dibusz eszén. Sajnos megtette ezt szándékán kívül Henry Wingo: Fekir szögletét követően a Fradi amerikai védőjének kezéről pattant a labda a kapuba.

Az öngól után Stögernek kockáztatnia kellett, Botka helyett Zubkovot küldte pályára. A Ferencváros előtt azonban már nem akadt valódi egyenlítési lehetőség, csak két szöglet után kapu fölé szállt fejest jegyezhettünk fel. Sőt, a 95. percben a csereember Cristian Tello meglógott, és Dibusz mellett a hálóba gurított, beállítva ezzel a végeredményt.

Bár a magyar bajnok Leverkusen után hazai pályán is bizonyította, hogy felveszi a versenyt az Európa-ligában szereplő topligás együttesekkel is, ez eddig egy pontot sem ért a második számú európai kupasorozatban.

Európa-liga, G csoport

Ferencváros–Real Betis 1-3 (1-1), gólszerzők: Uzuni (44.), illetve Fekir (17.), Wingo (75., öngól), Tello (95.).

A csoport másik mérkőzésén: Celtic–Bayer Leverkusen 0-4 (0-2).

A csoport állása: 1. Leverkusen 6 (6-1), 2. Betis 6 (7-4), 3. Ferencváros 0 (2-5), 4. Celtic 0 (3-8).

(A borítóképen: Myrto Uzuni a Fradi gólját lövi. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.