Édes és keserű gondolatokkal barátkozik a Ferencváros

Két forduló után nulla pont áll a Ferencváros neve mellett az Európa-liga idei kiírásában: ha csak a számokat nézzük, ilyen eredménytelenül még nem kezdett nemzetközi csoportkört a Fradi. Két szempont alapján viszont biztató a rövid és a középtávú jövő is.

2021. 10. 01. 6:50
Samy Mmaee Vécsei Bálint Myrto Uzuni
Labdarúgó Európa-liga – Ferencvárosi TC–Real Betis Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Stögert a Ferencváros–Real Betis (1-3) mérkőzés után arról faggatták, miért választotta a három középső védős felállást. Az osztrák szakember meglepő részletességgel vázolta a döntés mögött rejlő taktikát.

– Meg akartuk erősíteni a védelmet, mert tudtuk, hogy az ellenfél szeret középen játszani. Technikás játékosok ellen játszottunk, akik egy az egy ellen erősek. Támadásban pedig a szélső védőinkkel akartuk nyitni a játékot, és közben középen is építkezni Vécseivel és Laïdounival. Tehát nem csak védekezni akartunk, aktív futballra készültünk, ami szerintem viszonylag jól is működött – elemzett a Fradi vezetőedzője.

A támadás pedig nem csak terv maradt, a Ferencváros felvette a versenyt játékban a spanyol riválissal, és csupán egy rendkívül balszerencsés öngól billentette a Betis felé a mérleg nyelvét. A peches hajrá a tavalyi, torinói BL-meccset idézte, ám ezúttal szó sem volt arról, hogy a Fradinak hősies védekezéssel kellett tartania a döntetlent.

A Ferencváros zsinórban a harmadik idényben szerepel nemzetközi főtáblán, és bár először fordul elő a klub történetében, hogy egy csoportkört két vereséggel kezdett, mind az állandóság, mind az idei mérkőzések képe alapján megbarátkozhatunk a gondolattal, hogy a Fradi már nem idegen test a nemzetközi porondon. Ezzel párhuzamosan viszont el kell fogadni azt is az Üllői úton, hogy a nemzetközi elvárások is növekednek a csapattal szemben – pláne annak tükrében, hogy a hazai mezőny lassan nem lesz kihívás a zöld-fehérek számára.

A klasszikus továbbjutás idén nagyon nehéz lesz, hiszen a Ferencváros nulla pontos, és ahogy a magyar bajnokot egyébként dicsérő Manuel Pellegrini fogalmazott, a matematika nem az FTC oldalán áll. Természetesen számolgatni bőven lehet még, de az eddigi két forduló alapján a magyar csapat a harmadik helyért versenghet a Celtic együttesével. Ez a korábbi idényekben semmit sem ért volna, idén viszont úgy barátkozhat ezzel a helyzettel a Fradi, hogy a harmadik pozíció is tavaszi nemzetközi szereplést érne, igaz, nem az El-ben, hanem az új harmadik számú sorozatban, az Európa-konferencialigában.

A következő két körben a skót együttes lesz a Fradi ellenfele, a jelenlegi állás fényében ez a két találkozó ki-ki meccsnek tűnik. A Celticről a legfrissebb magyar élmény a tavalyi BL-selejtező, amelyet Glasgow-ban 2-1-re nyert a Ferencváros.

– Ha ebből indulunk ki, tudhatjuk az ellenszert, de nyilván tudjuk, hogy idén másmilyen mérkőzés lesz. Lehetnek szurkolók a stadionban, illetve gondolom, maradt bennük tüske az előző meccsünk után. Mi ugyanazt szeretnénk, mint akkor: megnyerni a meccset – tekintett előre az FTC védője,

Tavaly még szinte esélytelennek tartotta a közvélemény a Ferencvárost a Celtic ellen. Az azóta eltelt egy év eredményei viszont alapot adnak Botka és a Fradi célkitűzésének.

(A borítóképen a Ferencváros játékosai: Samy Mmaee, Vécsei Bálint és Myrto Uzuni. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.